Skocz do zawartości

Baitcastowe nowości...

mifek

Rekomendowane odpowiedzi

Wielkie dzieki Adrian  :) bo juz chcialem tego Alphasa z ciekawosci kupic  ;)

Co do CT to po wymianie lozyska na "jezowe" (mam poprzedni model) moge lowic nim z kazdym kijem, wlacznie z uncjowkami i wszystko hula na prawde dobrze od 4g nawet w moich niewprawnych rekach :P wiec nie wiem po co go jeszcze poprawiac :lol: oczywiscie w kategoriach realnych.

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 1

Zawsze jakaś innowacja będzie, może wpływu większego na osiągi nie ma ale chęć zmiany , posiadania , design (kwestia gustu) , ergonomia , koloru itp itd... kudzą - to jest piękne i bez tego byłoby nudnie. Ja lubię zmieniać i zawsze czekam na nowości i zawsze lądują u mnie nawet z czystej ciekawości bo są to piękne maszynki !

Np :

Nonowy Steez 24 - ciut niżej fabrycznie radzi sobie lepiej ale to są minimalne odczucia. Dla mnie design powala, coś pięknego

Pozdrawiam

P I L O T ????

Edytowane przez PILOT

Wielkie dzieki Adrian :) bo juz chcialem tego Alphasa z ciekawosci kupic ;)

Co do CT to po wymianie lozyska na "jezowe" (mam poprzedni model) moge lowic nim z kazdym kijem, wlacznie z uncjowkami i wszystko hula na prawde dobrze od 4g nawet w moich niewprawnych rekach :P wiec nie wiem po co go jeszcze poprawiac :lol: oczywiscie w kategoriach realnych.

Nowy Alphas BF - daje radę - rewelacja, znajomy amator UL i radzi sobie całkiem nieźle. Mnie zaskoczył ..

Zawsze jakaś innowacja będzie, może wpływu większego na osiągi nie ma ale chęć zmiany , posiadania , design (kwestia gustu) , ergonomia , koloru itp itd... kudzą - to jest piękne i bez tego byłoby nudnie. Ja lubię zmieniać i zawsze czekam na nowości i zawsze lądują u mnie nawet z czystej ciekawości bo są to piękne maszynki !

Np :

Nonowy Steez 24 - ciut niżej fabrycznie radzi sobie lepiej ale to są minimalne odczucia. Dla mnie design powala, coś pięknego

Pozdrawiam

P I L O T

Potrzebe zmiany, lepiej pasujace kolory, bardziej ergonomiczny kszatalt itd... rozumie w pelni  :)

To jest czesc naszego hobby a pasja nie musi byc racjonalna a moze nawet dobrze by nie byla racjonalna? kto wie?

Osobiscie uwazam jednak, ze tego aspektu nie nalezy mieszac z innymi szczegolnie technicznymi aspektami. A poniewaz sie nie znam na technicznych niuansach Baitcastingu, dlatego pytam, bo takiego nowicjusza jak ja latwo omotac bardzo sugestywna reklama ;) . Adrian jak zawsze wytlumaczyl tak, ze zrozumialem :) Ale poniewaz nie posiadam znakomitych poprzednikow Alphasa, to jak sie nadarzyla cenowa okazja :lol:  to moj serdczny przyjaciel zamowil mi go i wlasnie leci do mnie :lol:

• Like 2

Pewnie bardziej doswiadczeni koledzy beda sie smiali, ze otwieram juz otwarte drzwi i ze oni to juz dawno wiedza ale.... ten nowy Alphas'25 BF jest bardzo fajny.

Ciekawa funkcje/ustawienie "adjustera", ktorego podobno "nie wolno" ruszac odkrylem juz przy pierwszych rzutach. Manipuluje sie nim ciezko, ale moim zdaniem warto.

Rzucalem 1g ciezarkiem 10lb dlugasem 9' na 8-9m tylko z ciekawosci i troche z przekory, ale za to bez wiekszego trudu pomimo braku umiejetniosci.  

• Like 3

Pewnie bardziej doswiadczeni koledzy beda sie smiali, ze otwieram juz otwarte drzwi i ze oni to juz dawno wiedza ale.... ten nowy Alphas'25 BF jest bardzo fajny.

Ciekawa funkcje/ustawienie "adjustera", ktorego podobno "nie wolno" ruszac odkrylem juz przy pierwszych rzutach. Manipuluje sie nim ciezko, ale moim zdaniem warto.

Cała to otoczka z nie ruszaniem zeronastawiacza jest chyba po to aby wybić ludziom z głowy pomysł kupienia tuningowanej szpuli.... Taką mam obserwacje, bo jak wpakowałem Roro do zilliona 10 to się okazało że nastawiaczem trza przestawić bo wałek jest dłuższy. I się dowiedziałem że se można pokręcić, poustawiać do dowolnej szpuli, temperamentu operatora itd. Jeden wielki "chłyt mankentingowy". Alphasa nigdy nie miałem w łapie, ale jak długi patyk to rozpędzi przy 1gr to jest potencjał. Długie patyki na letko kapryśne bywają,trza się temu po przyglądać. Pz

• 2 miesiące temu...

Daiwa wprowadziła ciekawy projekt. Otóż przed premierą mutlika IM Z TW100-C daje możliwość 10 osobom w uczestniczeniu finalizacji modelu testowego.

Szkoda ze warunkiem koniecznym jest meldunek w Japonii.

Większe info w linku ponizej:

https://www.daiwa.com/jp/special/products/im_z_top/campaign2025

• 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Shimano odświeżyło i wzmocniło model Stile z 2016 nazywając go Stile 25.

post-49977-0-69251700-1749462721_thumb.jpg

Mikromodulowa przekładnia wraz z pinion en podpratym łożyskiem, dłuższa korba 110mm, większe przełożenie niż w poprzednim modelu oraz inna średnica szpuli ma wpłynąć na lepszą dźwignie i przyjemniejsze zwijanie linki zwłaszcza podczas holu ryby, jednocześnie nie tracąc mocy.

post-49977-0-44703300-1749463044_thumb.jpg

Wiecej o wprowadzonych ulepszeniach pod linkiem do strony mlynka:

https://fish.shimano.com/ja-JP/product/reel/ryojikuoffshorefunesmall/a075f00003q6evpqay.html

Edytowane przez Andan
  • Like 1

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...