Skocz do zawartości

Baitcastowe nowości...

mifek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zapewne nie jestem pierwszy ale nie widzę środkowego, kulkowego łożyska na wałku szpuli shimano 21 antares dc.

Najprawdopodobniej spool free przeprojektowano tak by podczas rzutów wałek szpuli obracał się tylko w dwóch, skrajnych łożyskach, tj. po stronie uchwytu i po stronie panelu korbowego a podczas zwijania był wspierany przez mały zębnik przekładni od jego środka.

Jeśli to prawda, to możliwe są jeszcze dalsze rzuty, ponieważ największe wtedy opory toczenia ma zawsze środkowe, kulkowe łożysko a w 21adc go nie ma. Podczas zwijania tę funkcje przejmuje ślizgowe łożysko powstające z wewnętrznej strony otworu zębnika i obracającego się w nim wałka szpuli.

Na zdjęciu są gumowe oringi na obu końcach walka dla skrajnych łożysk

img_feat_6276_09.jpg

i brak środkowego, kulkowego łożyska a w tym miejscu element hamulca dc

img_feat_6276_12.jpg

Super super free spool, precyzyjna mechanika a to więcej kosztuje. Pozdrawiam 

Witam, zapewne nie jestem pierwszy ale nie widzę środkowego, kulkowego łożyska na wałku szpuli shimano 21 antares dc.

Najprawdopodobniej spool free przeprojektowano tak by podczas rzutów wałek szpuli obracał się tylko w dwóch, skrajnych łożyskach, tj. po stronie uchwytu i po stronie panelu korbowego a podczas zwijania był wspierany przez mały zębnik przekładni od jego środka.

Jeśli to prawda, to możliwe są jeszcze dalsze rzuty, ponieważ największe wtedy opory toczenia ma zawsze środkowe, kulkowe łożysko a w 21adc go nie ma. Podczas zwijania tę funkcje przejmuje ślizgowe łożysko powstające z wewnętrznej strony otworu zębnika i obracającego się w nim wałka szpuli.

Na zdjęciu są gumowe oringi na obu końcach walka dla skrajnych łożysk

img_feat_6276_09.jpg

i brak środkowego, kulkowego łożyska a w tym miejscu element hamulca dc

img_feat_6276_12.jpg

Super super free spool, precyzyjna mechanika a to więcej kosztuje. Pozdrawiam

Ciężko powiedzieć, że to jest krok naprzód. Jeden z punktów podparcia szpuli w czasie rzutu, znacznie się oddala się od krawędzi szpuli.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Witam, tak bez szczegółów, duży rozstaw ośki, tzw. szpila nie wpływa negatywnie na max obroty szpuli.

Optymalnie do rzutów na odległość jest ustawić wodzik w linii dziubka, który w 21adc i 19a70 jest niesymetryczny względem szpuli ale umiejscowieniem uwzględnia długość wałka. To działa teoretycznie a praktycznie chyba też, 100m cw 31,5g. Nie wystarczy, bo apetyt itd. Na zdjęciu ciekawy dziubek

img_feat_6276_16.jpg

Pozdrawiam 

• Like 1

Tylko mocniejsza sprężynka nie pozwala wysunąć się induktorowi wtedy kiedy jest najbardziej potrzebny czyli w pierwszej fazie rzutu gdy prędkość szpuli i ilość oddawanej linki jest największa. Dokręcasz mocniej hamulec żeby nie odstrzelić przynęty i cały system w sumie g...o daje. Taka moja teoria????

• 3 tygodnie później...

Curado to akurat od dawna byl tunningowany do lżejszego łowienia. Poza tym im więcej takiego dedykowanego sprzętu tym lepiej, każdy będzie mógł znaleźć coś dla siebie. Poza tym, producenci będą się prześcigać w coraz lepszych rozwiązaniach. Widać, że bfs stal sie modny.

Zatem jako pierwszy zadam pytanie w stylu: "Panowie, SLX BFS, czy Curado BFS?".

Czym te konstrukcje użytkowo różnią się na tyle, że jest potrzeba wprowadzania dodatkowego multiplikatora? 

Edit. No chyba, że gdzieś już w reklamach jest wytłumaczone zastosowanie? Bo ja nie śledzę już nowości.

Edytowane przez HaDe

No pewnie to będą podobne konstrukcje, uzytkowo? Jakies niuanse, ilość łożysk, kwestie materiałowe, co przelozy się na wagę, no i stówka czy dwie w te czy w tamte.

Kwestie materiałowe..., jeżeli to ma być multiplikator do b. lekkiego łowienia, to wg mnie ma to już drugorzędne znaczenie. Wszak Aldek to taka wydmuszka i też daje radę. W naszych realiach to Curado, SLX w wersji BFS, to może być ciekawa alternatywa do łowienia np. sandaczy/okoni w zakresie powiedzmy 5-25. W przypadku tych fabrycznych konstrukcji być może da się to zrobić bez żadnych przeróbek. Oby tylko hamulec wydolił. 

Osobiście wolałbym żeby inżynierowie rozwijali konstrukcje przeznaczone stricte do lekkiego łowienia jak np. Aldebaran.   ;)

Tylko aldek to juz 1.5 klocka, do tego avail za 700 i się robi skarbona, a wiadomo, że nie chodzi o ten 1% zapaleńców tylko o dziesiątki procent kowalskich, którzy liczą każda złotówkę dwa razy.

Czyli że co?.... Chciałbym Ferrari f50 ale zapłacę jak za poloneza?

Wysłane z mojego JNY-LX1 przy użyciu Tapatalka

• Like 1