Skocz do zawartości

Baitcastowe nowości...

mifek

Rekomendowane odpowiedzi

Gdzieś  widziałem film z nawiniętą  linką mono pod sam rant. Obie szpule (Air vs Gekka) ważyły wtedy tyle samo.

Osobiście miałem sobie porównać jak fruwają najlżejsze przynęty z fabryczną szpulką Aira z RORO. Różnica w wadze to jakieś 4 g. Wielkiej różnicy się nie spodziewam. Ale ja nie muszę się skupiać na celności, a jak najdłuższych rzutach. 

Jeżeli chodzi o Roro. Miałem/mam zestawy z Alfem (33 mm), CT (30 mm) i Airem 28 mm. Multiplikatorem z najmniejszą szpulą rzuca mi najbardziej bezstresowo. Ale to być może jest również zasługa induktora. Aż takich dogłębych analiz nie chce mmi się robić. ;)

W przypadku Gekka pojemność szpuli mnie nie interesuje, bo i tak nawijam max 50 m PE 0.6. Która lepiej dogaduje się z mono nie ma dla mnie znaczenia.

Witam, nowa aira - 2022 daiwa silver creek air tw stream custom https://www.daiwa.com/jp/fishing/item/r ... indeks.html

można z niej ciskać nie dalej  ale silniej. Bez obaw uszkodzenia rzutowego hamulca, którego wirnik jest zabetonowany na amen z wałkiem i szpulą. Również kształt profilu szpulki wygląda na sztywniejszy od poprzednich wersji rozmiaru 28. Wirując szpula chybocze się w luzach łożysk ale sztywniejsza ulega mniejszej deformacji. Ze skupionym ok 10g i wędziskiem  :) jak sprężyna można będzie nieźle przyspieszyć, może być tzw. ogień. Mag-force nowej airy ma zapewne większy, dolny cw jak m-f air w starszych steez 500, alphas air tw czy gekka B z alarmem walki. Od 3g ale jakie hamulce taki casting. Pozdrawiam   

Witam, jak już leci to można kombinować kciukiem ale na początku hamulec musi być.

Kolejna nowość '22 daiwa zillion tw hd 1000 https://www.daiwa.com/jp/fishing/item/r ... indeks.html

Najniższym multikiem hd jest '16 abu garcia revo3 beast ze szpula o średnicy 33mm. Nowy '22 zillion hd ze szpulą 34mm będzie zaraz za nim. Shimano nie ma takiego cuś w swojej ofercie.

Są oczekiwania, że nowy '22 zilion hd ciśnie do 7oz/200g 

Pozdrawiam  
  • Like 1

Witam, nowa aira - 2022 daiwa silver creek air tw stream custom https://www.daiwa.com/jp/fishing/item/r ... indeks.html

...... którego wirnik jest zabetonowany na amen z wałkiem i szpulą....Również kształt profilu szpulki wygląda na sztywniejszy od poprzednich wersji rozmiaru 28. Wirując szpula chybocze się w luzach łożysk ale sztywniejsza ulega mniejszej deformacji. Ze skupionym ok 10g i wędziskiem  :) jak sprężyna można będzie nieźle przyspieszyć, może być tzw. ogień. Mag-force nowej airy ma zapewne większy, dolny cw jak m-f..... Pozdrawiam   

:blink:

Ale już pierwsza Presso miała wirnik na sztywno zintegrowany ze szpulą.. Wiec to w sumie nic nowego. A dlaczego tak jest to chyba już tu napisali na forum wiele razy ..

Kształt szpulki wygląda na sztywniejszy?   :lol:  :lol:   

"skupione 10g z wędziskiem"  WTF ??   :huh:   Skupione 10 gram to zapier... ze standardowego Zilliona i żyłki 0.3 mm  :D  a takie Revo X za pewnie 1/3 ceny tego nowego silver creek to już 10g skupionej masy miota gdzie chcesz a nawet dalej .... w krzaki po drugiej stronie brzegu  :D

twój posy @king  to castbełkot  :P

Miłego życzę  :rolleyes:

JW

Edytowane przez jerzy
  • Like 3

Witam, @jerzy wiem, że pisali wiele razy :)

Odrzut szpuli, w efekcie tzw. odstrzał, musi być równoważony początkowym hamulcem a mniejsza szpula to mniejszy hamulec. Tatula hd w rozmiarze 34 miała by więcej fanów jak nowy zillion hd. Albo taki Bantam 100 Monster Drive. Może cisnął by jeszcze więcej :D  Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Witam, nowy zillion podobnie jak 16 revo3 beast nawija linkę dość szybko. Z przełożeniem 7,1:1 ponad 70cm/1obrót korbki. Do wobków i głęboko prowadzonych rigów brakuje małego rozmiaru z przekładnią, z wytrzymalszych materiałów ale takiego żeby zwijał linkę ok 60cm/1obrót korbki. Szczególnie w rzece pasuje jednak wolniejsza prezentacja. W wolniejszą ofiarę łatwiej chyba przycelować a zacięcie może być skuteczniejsze. Generalnie nie mam nic przeciwko offsetowym poprawkom po nietrafionym zacięciu. Wiem już, że gdzieś tam siedzi i czasami zaraz weźmie ponownie.

Choć shimano pary nie puszcza co nowego w nowym roku to zniecierpliwieni castingowcy i tak wiedzą swoje. Można na tym dodatkowo zarobić  :D https://jdmtackleheaven.com/collections ... kołowrotki

Nowy 22 aldebaran bfs powinien mieć szpulkę mniejszego rozmiaru w porównaniu do starszych wersji, zapewne 30/22. Stare calcutty 50 mają szpulkę również średnicy 30mm ale szerszą.

Nowy mniejszy rozmiar :D Pozdrawiam  

Weź Ty daj spokój. Po filmie w casting UL zamówiłem pewnego chińczyka! a teraz to!!!??? B)  :D

:D :D :D :D :P

Robert,wiesz jak jest.Jesteśmy pierdol....i i nic tego nie zmieni.Ja właśnie z czystej ciekawości kupiłem Curado BFS,głównie po to żeby zobaczyć jak się ma do Scorpiona BFS(czekam na kij do testów aczkolwiek zupełnie wstępnie robi całkiem fajne wrażenie)Teraz trzeba podpytać Mefisto kiedy nowy Aldek będzie dostępny a potem decyzja-czy właśnie on czy Aplhas Air ;) :)

Edytowane przez drag
  • Like 1

:D :D :D :D :P

Robert,wiesz jak jest.Jesteśmy pierdol....i i nic tego nie zmieni.Ja właśnie z czystej ciekawości kupiłem Curado BFS,głównie po to żeby zobaczyć jak się ma do Scorpiona BFS(czekam na kij do testów aczkolwiek zupełnie wstępnie robi całkiem fajne wrażenie)Teraz trzeba podpytać Mefisto kiedy nowy Aldek będzie dostępny a potem decyzja-czy właśnie on czy Aplhas Air ;) :)

Ja pierdziu! nie jestem jedyny!!! Jednak to los jest winny! nie my!!! Kupiłem sobie Samuraja 6Lb  i czy to moja wina, że zakładany do duetu Steez 103HL jednak nie bardzo pasuje a testowann  równolegle ABU LT6 nie dorasta to podepnę wspomnianego przez Ciebie Skorpiona (mam już opinię na jego temat po duecie z innymi kijkami), którego mam na szczęście. Ciekaw jestem Twojej opinii na temat Curado BFS. Dla zabicia czasu kupiłem chińczyka, ale nie powiem którego. Niech ludziska pooglądają film i sami coś wybiorą ;)  :D

• Like 1

Ja pierdziu! nie jestem jedyny!!! Jednak to los jest winny! nie my!!! Kupiłem sobie Samuraja 6Lb  i czy to moja wina, że zakładany do duetu Steez 103HL jednak nie bardzo pasuje a testowann  równolegle ABU LT6 nie dorasta to podepnę wspomnianego przez Ciebie Skorpiona (mam już opinię na jego temat po duecie z innymi kijkami), którego mam na szczęście. Ciekaw jestem Twojej opinii na temat Curado BFS. Dla zabicia czasu kupiłem chińczyka, ale nie powiem którego. Niech ludziska pooglądają film i sami coś wybiorą ;)  :D

Scorpiona to masz nawet jeśli dobrze pamiętam kupionego ode mnie :)

Skrobnę coś w odpowiednim wątku w temacie Curado jak tylko wspaniała ;)  PP dostarczy kupionego specjalnie do jego testowania kija-wklejkę od Mekamila.

Cudów się nie spodziewam,przypuszczam że możlwości Curado BFS będą mocno zblizone włąśnie do Scorpiona.Czyli trochę gorzej od Aldka i Calcutty BFS.

Aczkolwiek,na razie to tylko gdybanki.Na razie,to na pewno,w mojej subiektywnej opinii Curado ładniejszy od Scorpiona i hamulec ładniej terkocze ;)

Jedyny na pewno nie jesteś,całkiem sporo podobnie "skrzywionych" tu jest :) .

Edytowane przez drag
  • Like 1

Witam, większość nowości '22 zmniejszyła średnicę szpuli, np. tatula 80 32mm, zillion hd 34mm, aldebaran bfs 29mm! W aldebaranie bfs zmniejszono jednocześnie szerokość szpuli do 19mm!!! Większą średnicę szpuli ma tylko bantam 150 35mm ale zmniejszono jej szerokość do 19mm i jednocześnie oddalono szpulę od okrągłego wodzika. Nowy metanium schallow ma płytszą szpulkę a nowy silver creek air zawężoną i dodatkowo wypłaconą w porównaniu z poprzednikiem '21 gekka bijin air. Wszystkie nowe szpule od shimano, tj. aldebaran bfs, bantam 150 i metanium schallow mają pocienione profile ścianek mgl III.

Poniżej szpulka silver air 28/21 i 40m/PE 0,6 (do aldebaran bfs 29/19 i 45m/6Lb) 

tec04.jpg

Nowe mniejsze rozmiary szpul :D Pozdrawiam

• 2 miesiące temu...
  • 3 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...