bazyloss Opublikowano 11 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 (edytowane) oczywiśnie miałem na myśli zbrojenie klasyczne, ale spirala ma i zalety i wady i tak naprawdę, to została wymyślona do bardzo mocnych morskich kijów np. na tuńczyki min. ze względu na eliminację sił skręcających w części szczytowej w czasie holu wielkich ryb, co prawda powoduje większe siły skręcają i to znacznie w dolniku, ale tamte kij się tego nie boją, mamją dolniki jak gruby kciuk i ścianki 5-7mm Edytowane 11 Lutego 2014 przez bazyloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 11 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 oczywiśnie miałem na myśli zbrojenie klasyczne, ale spirala ma i zalety i wady i tak naprawdę, to została wymyślona do bardzo mocnych morskich kijów np. na tuńczyki min. ze względu na eliminację sił skręcających w części szczytowej w czasie holu wielkich ryb, co prawda powoduje większe siły skręcają i to znacznie w dolniku, ale tamte kij się tego nie boją, mamją dolniki jak gruby kciuk i ścianki 5-7mm Styku linki z blankiem można uniknąć przy tradycyjnym układzie w większości przypadków,tylko trochę czasu trzeba poświęcić.Najtrudniej właśnie w UL, nawet przy rozmiarze przelotek 5L,które nie są wcale możliwie małymi.Dlatego spirala sprwdza się świetnie w najlżejszych konstrukcjach.Odchudzamy zestaw do maksimum tym samym nadając dynamiki.Mój jedyny cast zbrojony tradycyjnie to brzgowy sandaczowiec MBX 7'9" do 21g, w systemie KR ,czyli wlotowa dycha ale większość 4KT, w sumie z topem 12szt.kosa niemożliwie szybka a mimo to nawet przy maks ugięciu w różnych płaszczyznach (jak na filmie z Megabasem) linka blanku nie dotyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 11 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 aż nie mogę uwierzyć i zadroszczę sprawdziłem swoje 3 kije JDM z wyższej półki zbrojone tradycyjnie, kończone L6 i L5 oraz dwa customy zbrojone w KR (tunel KT4,5) we wszystkich linka dotyka blanku, a nawet schodzi poniżej fabryczne Fast , ale z pracującym dolnikiem, krzywe wzorcowe, Customy ex-Fast (nawet ultra, bo to 5C-68MXF-B TET) i Fast (M1) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Jak pisałem ,nie zwsze można uniknąc tego zjawiska.Zbroiłem FX701-1 i TX682 górą koncząc na 5L i tam znalazłyby się pojedyncze punkty styku.Przy tej wielkości przelotek i takim blanku tradycyjne zbrojenie wymaga przynajmnie 1 przelotki więcej niż spiralne. Mam już w domku Triffectę 8' pod bolca i zastanawiam się wlaśnie nad sposobem zbrojenia (pewnie padnie na spiralne).Blank fajnie się ładuje ,więc nie chciałbym tracić na dynamice,stosując większe ringi niż można. Mam już sprawdzony spasing na mocniejszej 17lb kończonej spiralą na 4L ,gdzie węzeł plećki 20lb z FC 0,34 przelatuje gładko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlgi Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 odnośnie CC, około 2:30 widać jak sprytnie rozwiązali otwieranie panelu bocznego, mam nadzieję, że nie było... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirekoko Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Jak pisałem ,nie zwsze można uniknąc tego zjawiska.Zbroiłem FX701-1 i TX682 górą koncząc na 5L i tam znalazłyby się pojedyncze punkty styku.Przy tej wielkości przelotek i takim blanku tradycyjne zbrojenie wymaga przynajmnie 1 przelotki więcej niż spiralne. Mam już w domku Triffectę 8' pod bolca i zastanawiam się wlaśnie nad sposobem zbrojenia (pewnie padnie na spiralne).Blank fajnie się ładuje ,więc nie chciałbym tracić na dynamice,stosując większe ringi niż można. Mam już sprawdzony spasing na mocniejszej 17lb kończonej spiralą na 4L ,gdzie węzeł plećki 20lb z FC 0,34 przelatuje gładko.Nie wiem, czy to nie jest trochę wybór miedzy "dżumą a cholerą". Przeglądałem na targach kije do 1/2oz i w tych które były zbrojone "klasycznie" (6+1 przy 180cm do 8+1 przy 220) przy obciążeniu powyżej 150gr linka dotykała blanku, przy 500gr tworzyła cięciwę, te które miały więcej przelotek miały tendencję do skręcania szczytu. Przeglądałem kije różnych nie JDM-owych firm i żaden nie "rzucił mnie na kolana". Natomiast w patykach, które posiadam, wydaje się że dołożenie jednej przelotki załatwiałoby sprawę, tyle że nie czuję się kompetentny aby nawet tani JDM poprawiać . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zander Hunter Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Wszystkie moje patyki zbrojone mam w spirali i przy ugięciu linka nie dotyka do blanku, nawet pod dużą rybą.Porpawiać JDM? pewnie nie ale chłopaki z Fukuszimy mogliby się przerzucić na spiralę, ciekawe czy w ogóle wiedzą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 12 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 odnośnie CC, około 2:30 widać jak sprytnie rozwiązali otwieranie panelu bocznego, mam nadzieję, że nie było... http://youtu.be/TdNpKUDXJ-s?t=2m26s Faktycznie nowy system dostępu do hamulca zdecydowanie bardziej mi pasuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Porpawiać JDM? pewnie nie ale chłopaki z Fukuszimy mogliby się przerzucić na spiralę, ciekawe czy w ogóle wiedzą? Oj, wiedzą. Były przecież różne modele JDM w spirali. Gloomis nawet zdaje się też podjął próbę. Chyba nie bardzo się sprzedają, bo nakłady są mizerne. Zresztą, biorąc pod uwagę uniwersalizm tradycyjnego zbrojenia, pod względem możliwości zastosowania różnych młynków, to wcale się nie dziwię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Kamil ,jak duże ringi,bo wlotowa tak na 10LN przynajmniej mi wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 ja tego nie mam, ale z innych zdjęć to nawet 12, a potem też grubo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 No to nie rozumiem po kiego C...ja tą spiralę robili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 ja też i widzę, że wszystkie EG były tak zbrojone, jakby klasyka powichrowało tutaj lepsze zdjęcia TKDC-66ML i TXFC-66L, może coś wywnioskujesz http://www.deepfishingshop.com/shop/deepfishingshop/default.aspx?page=product&url=deepfishingshop&category=0012&subcategory=0027〈=EN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Sądzę że oni już tam dobrze wiedzą po co takie przelotki a nie inne.Najprawdopodobniej mają rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Mają w tym przypadku rację ponieważ to kij seryjny i ma pasować do jak największej liczby młynków. Siedzących wysoko i nisko, z szeroką i wąską szpulą. Zresztą... moje zdanie, po próbach zrobienia jednej spirali do 3 bardzo różnych młynków jest takie, że można to zrobić tylko na "prostym stożku" odchodzącym w bok, właśnie na dość dużych przelotkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 ja na szczęście nie jestem w stanie strawić wizualnie spirali, więc dalej się nie zastanawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 (edytowane) OK ,zgoda jeśli idzie o masówkę i uniwersalność ze względu na wysokość wodzika.3 maks 4 przelotki załatwiają temat w pełni,ale kolejne np 8sztuk, nie musi być w rozmiarze 6 Moim zdaniem są niekonsekwentni,składając badyle tak specjalistyczne w kontekście obsługiwanych przynęt,w okesie bumu na micro ringi powinni iść zgodnie z trendem . Tym bardziej przy małej edycji badyli w spirali.Wiadomo ,że w ortodoksach raczej nabywców nie uświadczy, ale przkonany o słuszności świadomego wyboru sympatyk spirali ,z pewnością przyjąłby na klatę konieczność sparowania kija z niskim profilem Edytowane 12 Lutego 2014 przez Dąbek 111 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Z drugiej strony, patrząc z punktu widzenia zestawu uniwersalnego,bardziej w tej koncepcji widzę zbrojenie spiralne.Wiadmo wlotowa odgrywa najważniejszą rolę ,ale należy pamiętać ,że linka ucieka pod blank na odcinku ok. 50cm od wodzika.Więc kijek pod oba rodzaje młynków wymagałby 8LN i ewentualnej korekty dwóch kolejnych ,choć nie zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 No ja ostatnio męczyłem się dopasowaniem do jednej morrum 3600 i scorpiona 1001. Wyszło, ale stanęło na wejściowej aż 16. Za to udało się mocno ją skręcić, a linka opierała się dopiero na 3ciej, tak że obie szpulki nawijały równo. No trzeba kombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 (edytowane) Nie mam okrąglaka ,więc moje kombinowanie raczej na luzie,choć montowałem kije w spirali po nie właśnie podpierając się na podanych wysokościach wodzika.Żaden z kijków nie zaczynał się wyżej jak 12, a w/g użytkowników wszystko wychodziło OK. A przy CC51 starczała chyba 8LN. Edytowane 12 Lutego 2014 przez Dąbek 111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Nom, jasne. Tylko ja mówię o spirali gdzie jest prawdziwy stożek. Tzn. jak przyłożysz oko to 3 pierwsze przelotki są "jedna w drugiej". Linka załamuje się dopiero na 3ciej i ona jest odchylona na oko koło 110-120 stopni. Najprostsza spirala jeśli można tak ją nazwać. Tylko 2 załamania linki. Coś podobnego do spirali niejakiego Q'Quinn'a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Coś w ten deseń właśnie mi wychodzi .Patrząc z boku na blank linka idzie prosto do pierwszej pod blankiem ,po drodze oiera się o bok trzeciej.Czasem robię na 4-ech ,przy długaskach ,łagodniejsze przejście.Ale nie jst to tarcza strzelnicza. Zaraz wytną i przeniosą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daro Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Do czego ,dlaczego.... Przedewszystkim wielofunkcyjnosc tego wedziska jest duza zaleta....od przynet typu spinerbait do tzw.jigs ,kogotow I innych wynalazkow typu bottom contact i nie tylko..ja osobiscie przeznaczylem ten kij do lekkich robakow typu senko mniejszych swimbaits i oczywiscie jigs ...co do wagi przynet to zalezy o jakich przynetach rozmawiamy...mysle ze komponenty jak I wykonanie tez sa warte uwagi....aczkolwiek dla mnie najwiekszym plusem tego wedziska to czulosc...nie widze problemu zeby porownac ten blank do stcroix elite albo Gloomis nrx...jednym slowem nautilius polaczony z MB IS 71 hyper lariat albo ze steez jest zestawem ktory ciezko jest odlozyc na bok....Moge tylko potwierdzic co napisal Gregmegabass. Nautilus to najbardzieij uniwersalna wedka, jaka lowie w Renie tutejsze ryby drapiezne. A na Odrze tez sie sprawdzi z wyjatkiem "sumowania i kleniowania". Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wagner Opublikowano 20 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 bylo / jest REVO STX. pora na coś nowego. Abu ambassadeur STX - 2014http://www.abugarcia.com/products/reels/round-reels/ambassadeur-round-baitcast/ambassadeur-stx Przełożenie 5,9:1pochłania 28' per turnWielkości 5600/5601 oraz 6600/6601max drag 12lbNie jest drogie, łowił ktoś nim? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi