Skocz do zawartości

Baitcastowe nowości...

mifek

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawe ile da się lepiej, przy założeniu, że dłubanie na lekko w przypadku takich konstrukcji jest średnio sensowne. Zamiana bloczków "czerwonych"na "białe" w przypadku Antka'12, Mietka'13 robi zauważalną różnicę.Tu się tak nie da. Ciekawy jestem opinii osób, które sobie kupią najnowszy wypust "by Shimano"?

Czy wiemy kiedy można spodziewać się nowej generacji Ryogi? Może gdzieś się to przewinęło w tym wątku, przyznam, że nie przestudiowałem dokładnie.

W wątku chyba nic się nie przewinęło, w Japonii też nie trafiłem na informację dot. daty wydania kolejnej generacji Ryogi :(

Post ten może być również umieszczony w wątku o wędkach Megabassa. ;) 

Wygląda na to, że będą to kolejne, nowe wersje wędek z kultowej już serii Evoluzion.

Seria ta pojawiła się na rynku dwadzieścia kilka lat temu. Były to pierwsze w historii blanki, do produkcji których, do mieszanki włókien węglowych zaczęto dodawać włókna tytanowe.

Pionowe włókna biegnące wzdłuż blanku seria Fti, owinięcie DNA tytanu wokół blanku (Dti) i inne (Gti, RSDti). 

Wkrótce potem pojawiły się modele z limitowanej serii z "łamanym uchwytem"  Slant Bridge: 

Megabass Destroyer Evoluzion F5 1/2-68XFti Diablo SB (Slant Bridge) i drugi model F4 1/2-68XFti Jabberwock Evoluzion.

Modele te były znacznie droższe niż wersje standardowe i były obiektem "pożądania" wielu wędkarzy.

Oprócz modeli, które były już produkowane wcześniej w wersji Evo w zapowiedziach na rok 2025 pojawił się kij

MB F4-65 tix Oneten Stick Evoluzion.

Edytowane przez Jake 6

..............

Oprócz modeli, które były już produkowane wcześniej w wersji Evo w zapowiedziach na rok 2025 pojawił się kij

Edit do poprzedniego posta.

Nie byłem pewien więc sprawdziłem.

Ten model był już produkowany wcześniej w wersji Evoluzion. :)

Ja właśnie zamówiłem Destroyera Oneten Stick - zobaczymy co to będzie. Drugi raz w życiu kupiłem wędkę bez obmacywania 

Tak jak pisałem wcześniej. Ten post powinien być przeniesiony do wątku  MEGABASS - wędki wędeczki ja was wszystkie... ;) 

Oj niedobrze, niedobrze  :doh:  ;) - zaczynam już kombinować myśląc o tym modelu na 2025 rok.

Mam taki kij tylko w wersji  Megabass - Orochi X4 - F4-65X4 - ONETEN STICK 

Jak dla mnie to rewelacyjny kij do twitchingu. Wprawdzie opisany jest 1/4 - 3/4 oz, ale pociągnie trochę więcej. Staram się go nie przeciążać, ale do 30 gram spokojnie daje radę.

Zdjęcie ze strony:

https://www.eastackle.com/p-2475-megabass-orochi-x4-f4-65x4-oneten-stick-bait-casting-rod.aspx?srsltid=AfmBOopITxzaFSa855ENF_FqH0sjZYDUGBu9NaSu5-udZlg8WKDZk2S4

Edytowane przez Jake 6

Tak jak pisałem wcześniej. Ten post powinien być przeniesiony do wątku  MEGABASS - wędki wędeczki ja was wszystkie... ;) 

Oj niedobrze, niedobrze  :doh:  ;) - zaczynam już kombinować myśląc o tym modelu na 2025 rok.

Mam taki kij tylko w wersji  Megabass - Orochi X4 - F4-65X4 - ONETEN STICK 

Jak dla mnie to rewelacyjny kij do twitchingu. Wprawdzie opisany jest 1/4 - 3/4 oz, ale pociągnie trochę więcej. Staram się go nie przeciążać, ale do 30 gram spokojnie daje radę.

Zdjęcie ze strony:

https://www.eastackle.com/p-2475-megabass-orochi-x4-f4-65x4-oneten-stick-bait-casting-rod.aspx?srsltid=AfmBOopITxzaFSa855ENF_FqH0sjZYDUGBu9NaSu5-udZlg8WKDZk2S4

Mój kolega jest maniakiem twichowania i mówi, że nic lepszego od tego Destroyera Oneten stick, póki co nie widział. Mieszka jednak za daleko, więc uwierzyłem mu na słowo :) 

• Like 1

Sla

Post ten może być również umieszczony w wątku o wędkach Megabassa. ;) 

Wygląda na to, że będą to kolejne, nowe wersje wędek z kultowej już serii Evoluzion.
Seria ta pojawiła się na rynku dwadzieścia kilka lat temu. Były to pierwsze w historii blanki, do produkcji których, do mieszanki włókien węglowych zaczęto dodawać włókna tytanowe.
Pionowe włókna biegnące wzdłuż blanku seria Fti, owinięcie DNA tytanu wokół blanku (Dti) i inne (Gti, RSDti). 
Wkrótce potem pojawiły się modele z limitowanej serii z "łamanym uchwytem"  Slant Bridge: 
Megabass Destroyer Evoluzion F5 1/2-68XFti Diablo SB (Slant Bridge) i drugi model F4 1/2-68XFti Jabberwock Evoluzion.
Modele te były znacznie droższe niż wersje standardowe i były obiektem "pożądania" wielu wędkarzy.

Slant Bridge będzie dostępny przy kilku modelach jak wynika z informacji ( 2 w castingu - w tym Oneten Stick oraz trzy w spinningu ). Przewidywany pierwszy wypust to okolice lata ale zobaczymy jak będzie.

Slant Bridge będzie dostępny przy kilku modelach jak wynika z informacji ( 2 w castingu - w tym Oneten Stick oraz trzy w spinningu ). Przewidywany pierwszy wypust to okolice lata ale zobaczymy jak będzie.

Nie wiedziałem, że ten uchwyt jeszcze kiedyś znajdzie się jako komponent wędek Megabassa. Mam dwa kije z tym uchwytem i jestem z nich baaardzo zadowolony.

Jeśli jeszcze ten kij będzie miał rękojeść z pianki duplon i będzie w tym złotym, napylanym kolorze to....

To nie wiem czy mój portfel to wytrzyma.  :wacko:  :D  

• Like 2

Szukam casta do przynęt max 100gr.Zastosowanie najlepiej uniwersalne guma,jerk. Rozważam kij shimano yasei 230cm bb pike 30-90gr oraz favorite X1 2,32m, 20-80g. Ewentualnie co możecie jeszcze polecić w tej półce cenowej.Multik do tego curado 201.

Edytowane przez arto83

Musze powiedziec, ze nowy Alphas BF 2025 bedziej mi pachnie czyms nowym, jakas proba pojscia do przodu, moze wycofanie sie z trendu zmiejszania szpul i zastapienia ich poprawa samego systemu rzutowego, moze przgotowaniem doswiadczenia dla jakiegos nowego pomyslu. Natomiast blyszczacy  nowy limitowany CT-ek jak dla mnie wnosi niewiele.

Musze jednak podkreslic, ze to tylko moje odczucia nie poprate zadna wiedza. Stad prosba do kolegow rozmiejacych niuanse wokol ktorych kraza moje mysli. Moze jakis komentaz do tego w slowach ktore poczatkujacy adept casta potrafi zrozumiec i odniesc do swoich krotkich dwuletnich doswiadczen.

Arku nie daj się zwieść. Nowa filozofia Daiwy polega na tym że wymyślili sobie zmniejszyć wagę szpuli poprzez ingerencje w rotor. Ich pomysł polega na tym że odwrócili go w odbiciu lustrzanym i zmniejszyli nie znacznie jego masę. Dzięki temu też chcą zmniejszyć masę całkowita danej szpuli. Także pomysł jest, tutaj się zgadzam. Shimano podobny system ma dawno u siebie w systemie dc. Trochę w innej filozofii ale nie ważne to inny temat.

Wracając do tematu przwodniego wątku...

Kiedyś się na ten temat wypowiadałem w poście o Steez CT i podtrzymuje opinie iż obecne młynki to DaiwaShimano. Rozwiązania techniczne są podobne wręcz kopiowane od jednego producenta do drugiego i odwrotnie delikatnie modyfikowane aby obejść prawa autorskie.

Co do tytułowe go CT poza kolorem limitowanym, duraluminiowa gwiazda hamulca, prześwitem w wodziku CT, głębokości szpuli nadal to taki sam mlynek. Pomimo że w 2025 nie dali mu BOOST ale nie dziwię się gdyż przy rozmiarach szpul poniżej srednicy 34 mm ten system praktycznie nie odgrywa roli. Według mnie większej też różnicy użytkowej nie odczuje użytkownik Steeza CT z 2019 gdy uzupełni szafę o model Steeza CT limited a bardziej estetyczna. I chyba o to tutaj chodzi. Nowe trendy i moda nów tylko w branży odzieżowej a i wędkarskiej...

Po sukcesie jakim dały, Daiwie serię Steez bez tws Pixy Alphas czy zillion muszą marketingowo Nas pokroić z oszczędności zgromadzonych w świnkach. Także nie dajmy się zwieść i kupujmy rozsądnie.

Edit:

Dodałem foto starego Steeza z szpula o, średnicy 31 mm od iże factory i cała filozofia starej szkoły tuningu

post-49977-0-06766500-1738315490_thumb.jpgpost-49977-0-53332100-1738315516_thumb.jpg

Oraz Steez CT 19 SV TW zmodyfikowany przeze mnie.

post-49977-0-04526400-1738315739_thumb.jpg

Gorąco pozdrawiam

Edytowane przez Andan
  • Like 5