mifek Opublikowano 21 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 nieco historii, lecz nie tylko....nowy film od Shimano - dot. CURADO https://www.youtube.com/watch?v=G-2psZ4KQb8 i nieco info ze strony fish.shimano.com FeaturesSuper Free SpoolEscape HatchSuper StopperCross Carbon DragOffset Handle DesignPower ALCenter Clutch Design5 - S-A-RB Ball BearingsX-ShipSVS InfinityS3DGear Ratios - 6.3:1 - 5.5:1 - 7.2:1 X-ShipX-Ship provides improved gear durability. By supporting the pinion gear on both ends with bearings, the pinion gear maintains precise alignment with the drive gear. This means the gears will stay in the same position under the heaviest loads. The added benefit is that riction between the spool shaft and gear is eliminated, enhancing the casting performance with lighter lures, and allowing for longer casts. SVS InfinityShimano’s newest innovation in brake system technology, SVS Infinity provides easy-to-manage, consistent spool control and brake force on the new Curado I series baitcasting reels. With brake weights that use ‘inner friction’ against the raceway during the cast, SVS Infinity controls spool speed especially when using lighter lures, plus the external adjustment knob provides for quick, precise adjustments for either the conditions or when you switch baits. Combined with X-Ship Technology, anglers will experience precision cast control. Shimano Stable Spool Design (S3D)Shimano’s S3D technology leads to significantly reduced spool vibration. By designing a balanced and uniform thin wall aluminum constructed spool, S3D creates an incredibly smooth feeling when casting and retrieving lures. Printable Chart Curado Model # Mono PowerPro Inches Per Crank S-ARB Bearings Roller Bearings Gear Ratio Weight CU200I 8/180, 10/155, 14/110 30/190, 50/120, 65/80 26" 5 1 6.3:1 7.4 CU200IPG 8/180, 10/155, 14/110 30/190, 50/120, 65/80 23" 5 1 5.5:1 7.4 CU200IHG 8/180, 10/155, 14/110 30/190, 50/120, 65/80 30" 5 1 7.2:1 7.4 CU201I 8/180, 10/155, 14/110 30/190, 50/120, 65/80 26" 5 1 6.3:1 7.4 CU200IHG 8/180, 10/155, 14/110 30/190, 50/120, 65/80 30" 5 1 7.2:1 7.4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 22 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 ciekawe czy powróca z produkcja do Japoni... wygląd ma cudny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meth666 Opublikowano 22 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 Nie jest drogie, łowił ktoś nim?Dalbym sobie z tymi roundami S/SX/STX spokoj, na rzecz sprawdzonych C3/C4. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wagner Opublikowano 22 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 Przymierzałem się do C3 i takie trochę...no masełko to to nie jest Z roundów, które miałem w rękach to ew. Daiwa Luna. Ciekaw byłem tego, bo low pr Revo barzo lubię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meth666 Opublikowano 22 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 Mało jest roundowych masełek Luna to nie ta sama klasa co C3/C4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wagner Opublikowano 22 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 (edytowane) Wiem, podobno była w idealnym stanie tutaj czy gdzieś za nieduże pieniądze i przegapiłem Ja mam kilka młynków, tylko nie mam za bardzo do jerków. to znaczy każdy się nadaje, ale trochę je chyba przeciążam a nie lubię Edytowane 22 Lutego 2014 przez Wagner Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meth666 Opublikowano 22 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 (edytowane) Mam Lune103L i jakością wykonania bije młynki w podobnej lub nawet wyższej cenie o głowę. Niestety w moich rękach jeszcze nie łowiła , czekam na maj Edytowane 22 Lutego 2014 przez meth666 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wagner Opublikowano 22 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 Rzucałem nią kiedyś, tylko rozmiar większą. Super, jak nie lubię okrąglaków, tak ten był bajeczka and mniodzio 103 chyba też byłaby za mała do średnich jerków, nie? Ja rzucam Curado 201e7 albo Revo Premierem i trochę mi ich żal do sliderów 10 a czasem zakładam 12 lub rapalę 70g, no i wiem , że wytrzymają, ale na pewno im to dobrze nie robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 22 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 (edytowane) dlaczgeo im dobrze nie robi ? Jezeli chodzi o rzuty to mozesz rzucac czym chcesz - zbyt duzych obciazen wtedy nie ma na multiku. Gorzej z prowadzeniem - bo np taka barylka mansa 30+ moze dobrze przeorac przekladnie w nich choc i tak watpie ze stanie sie to bardzo szybko, a jerki zbyt duzego oporu nie stawiaja. Edytowane 22 Lutego 2014 przez meme174 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meth666 Opublikowano 22 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 Premierek jest do lekkich przynęt. 70gr to dość dużo na jego możliwości. .Chociaż przy tym gramażu na pewno bebechy się nie uszkodzą Jęśli mowa o Abu proponowałbym dla przynęt 70gram i wyżej Revo S/SX/STX. Revo Toro 51/61 powyżej 100/120gr. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 22 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 Mam Lune103L i jakością wykonania bije młynki w podobnej lub nawet wyższej cenie o głowę. Niestety w moich rękach jeszcze nie łowiła , czekam na maj Czekaj, czekaj do maja... i daj na tacę co by dość ciepło było bo poza wszystkimi zaletami Luny jedna z jej cech - full metal jacket powoduje, że alu (+ mokra ręka) odprowadza ciepło z dłoni błyskawicznie, przy 2-3 stopniach jest ziiiimno jak cholera! Taka mała podpowiedź 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wagner Opublikowano 22 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 (edytowane) Wiem, że rzucać to mogę i stugramowymi Chodzi właśnie o zwijanie i szarpanie. Premierka rzadko używam do tego, raczej Shimano. Miałem dwa Stx-y i były w sam raz. Właściwie mógłbym kupić stx i mieć z głowy, ale to trochę jak z kupowaniem takiego samego samochodu - no miałem już, coś nowego by mi się przydało. Do maja daleko, jak mnie nic szczególnie nie rzuci na kolana to sprawię sobie lewsa. Na ebayu amerykanckim są po 100 parę dolarów. Przy jednym jest nawet napisane, że 45 dolarów wszelkie koszty! Liczyłem, że kosztowałby 45o zł ze wszystkim (o ile udało mi się wszysto wziąć pod uwagę). Nie wiem czy jest lepszy niż stx, ale ciekawszy bo go nie miałem http://www.ebay.pl/itm/TS1SLMG-Lews-Tournament-MG-Left-Hand-Mono-Power-Crank-Baitcast-Reel-8-4oz-5-4-1-/380848409557?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item58ac558bd5&_uhb=1 http://www.ebay.pl/itm/Lews-Tournament-MG-Baitcast-Reel-TS1SHLMG-Left-Hand-TS1SHLMG-/231158275593?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item35d21b5e09&_uhb=1 Edytowane 22 Lutego 2014 przez Wagner Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meth666 Opublikowano 22 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 Nie miałem Lewsa, aczkolwiek spotkałem się z pochlebnymi opiniami o nich. O STX moje zdanie znasz. Takie moje zboczenie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wagner Opublikowano 22 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 Moje zdanie o STX jest takie, że jak ktoś niebardzo ma pomysł, a chciałby dobry, mocny, przyjemny w użytkowaniu i uniwersalny, to on jest optimum. Z wyłączeniem jakiegoś superlajta, (i też nie wiem jakby było z availem, może dobrze) i cegieł, to można tym łowić wszystko i wszystkim, nie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 22 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 To jak sciagniesz jednego polowisz troche daj znac jak sie sprawuja. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirekoko Opublikowano 22 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 Tylko trochę dziwne, że ten o mniejszym przełożeniu ma słabszy hamulec. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wagner Opublikowano 22 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 (edytowane) Już bym ściągnął, ale jest dużo czasu i nie wiadomo co może pojawić się ciekawego do maja, no i właśnie mam dylemat z jakim przełożeniem. Jak coś to na pewno podzielę się wrażeniami!jeszcze jeden http://www.ebay.pl/itm/TS1HL-Lews-Tournament-Speed-Spool-Baitcast-Reel-6-4-1-Left-Hand-/261403635655?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3cdcdeefc7&_uhb=1 Edytowane 22 Lutego 2014 przez Wagner Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meth666 Opublikowano 22 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 Jak to się mówi jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Ta reguła ma też tutaj miejsce. Miałem STX 1/2/3 gen . jest znaczna rozbieżność w funkcjonalności i wykonaniu tych młynków. Bezsprzecznie dla mnie 1 gen rządzi , lecz wykonanie ma ze wszystkich 3 generacji najgorsze(nie znaczy to że jest złe,zdarzają się małe niedociągnięcia typu zaciek lakieru na łączeniu części korpusów itd.). Znowu parametry rzutowe najlepsze. Oczywiście jest to moje zdanie.Od super lighta jest MGX po małym tuningu. , od cegieł Inshore/Revo Toro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wagner Opublikowano 22 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 (edytowane) Toteż ja mówię o uniwersalnosci, a nie że do wszystkiego będzie lepszy niż dedykowane Nie miałem 3 gen, miałem stx I i II. Ten II miałem ze sklepu to i wolałem niż tego I gen, bo kupiłem nieco styranego. Nie wiem jaki byłby nowy.W ogóle nie wiem po cholerę sprzedałem tego STX II gen... Jakoś pod wpływem chwili Edytowane 22 Lutego 2014 przez Wagner Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 22 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 (edytowane) Już bym ściągnął, ale jest dużo czasu i nie wiadomo co może pojawić się ciekawego do maja, no i właśnie mam dylemat z jakim przełożeniem. Jak coś to na pewno podzielę się wrażeniami! jeszcze jeden http://www.ebay.pl/itm/TS1HL-Lews-Tournament-Speed-Spool-Baitcast-Reel-6-4-1-Left-Hand-/261403635655?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3cdcdeefc7&_uhb=1Nie wiem jak sciagasz - ale jakbym chciał multik na maj to wolałbym teraz zakupić przyjdzie w 2-3 tygodnie jest polowa marca można zrobić testy i porzucać - jak bleee sprzedać i kupić coś nowego bądź sprawdzonego a jak cacy to się cieszyć hmmm Wolf to Ty ? Edytowane 22 Lutego 2014 przez meme174 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wagner Opublikowano 22 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 Nie wiem jak sciagasz - ale jakbym chciał multik na maj to wolałbym teraz zakupić przyjdzie w 2-3 tygodnie jest polowa marca można zrobić testy i porzucać - jak bleee sprzedać i kupić coś nowego bądź sprawdzonego a jak cacy to się cieszyć hmmm Wolf to Ty ?Czy ja to Wolf? Nie Jeszcze nie ściągałem ze stanów, ale i tak próby będą dopiero 1 maja, a może tutaj się pojawi na giełdzie, albo w ogóle jakiś inny ciekawy młynek - nie jestem na tego lewsa jakoś strasznie napalony. Jak zamówię to na początku kwietnia, będzie w sam raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 23 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Filozofie. Które to już wcielenie? Ktoś to jeszcze ogarnia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 24 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 i jeszcze jeden filmik i troche informacji o nowym CUrado Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 24 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 i coś na deser do poniedziałkowej kawy... Tak żeby pomieszać nieco w głowach tych, którzy już kupili TA(ran)TULE lub są już prawie zdecydowani :P TD Sol II A new sunrise http://daiwafishing.com.au/td-sol-ii-baitcaster/ W sumie jakby tak to co srebrne zmienić na klasyczną, piękną i głęboką czerń to by było coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PILOT Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Tu nieco fotek jest:http://www.fishonmag.com/2014-shimano-new-products/Co do poprzedniej wersji rozmiar CC101 to był typowy czołg (0 praktyki tylko teoria z CC) czyli spokojnie można było z niego jerkować grubo. Jak myślicie ten nowy model to jest to samo. też się nada do jerkowania do 100g + targania większych wobów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi