Skocz do zawartości

Baitcastowe nowości...

mifek

Rekomendowane odpowiedzi

wszystkie moje Daiwy, po dokręceniu hamulca nie mają ciupki luzu, korbka nawet nie drgnie i dlatego już mało mnie interesuje czy to feler czy norma w Shimano - dla mnie badziew

robiłem takie "symulacje" podbijania i opór linki = kliknięcie w jedną stronę, zatrzymanie kliknięcie w drugą i mi to zupełnie nie odpowiada

akurat w Daiwie jest tak, że albo prawie nie ma różnicy (a pod obciążeniem jest ona nie wyczuwalna) w pracy przy przykręconym i odkręconym (Ryoga, Zillion), albo pracuje lżej na dokręconym (Steez, PX)

tutaj jest przepaść, różnica jest ogromna, od kompletnego masła i zero oporu do wyraźnie odczuwalnego oporu przy kręceniu i wibracjach przy szybkim kręceniu

Jeśli masz na myśli modele, gdzie pinion jest zawieszony niezależnie to oczywiście musi tak być, nie ma opcji. Aldebaran BFS XG jest spasowany ma mur beton.  :)

no czemu ? przecież jest nawet wątek o łowieniu wertykanym

Krzysiek, podchodzę do tego jak użytkowanik, nie jak inżynier i jako użytkownik, to średnio mnie interesuje jak wygląda konstrukcja wewnątrz, ma być OK

co mam sobie sam powiedzieć, że ten "kultowy" młynek jest jednak OK, bo przecież ma taką a nie inną konstrukcje

swoją drogą, to jestem bardzo ciekaw działania hamulca rzutowego w praktyce, bo na sucho nie byłem w stanie za bardzo zobaczyć różnicę, niezależnie od ustawień max-min

nawet z jednym czy z czterema bloczkami różnica była niewielka, ale z Shimano mam marne doświadczenie

Edytowane przez bazyloss

Padlo i tyle, nic specjalnego. Mialem zanim ty wiedziales co to takiego jest ;) Wlasciwosci rzutowe srednie jak za ta kase, brak klikajacych mechanizmow ktore dostaniemy za pol ceny w wiekszosci Shimano. Gownianie napisy zeszly po kilku wypadach. Jednym slowem dla mnie dno za gruba kase ;)

Napisy rzeczywiscie sie zapadly pod ziemie. Ale dalej jestem w stanie rozpoznac ten model;)

Kliki sa fajne, tu Ci przyznam punkt. Tez lubie tjerkotajace maszynki.

Co do wlasciwosci rzutowych - jak dla mnie sa ok, wiec NIE ZGADZAM SIE!!! (Aczkolwiek to fakt, ze moze male mam wymagania, bom jeszcze nie dorosl do tematu).

Daiwa rzadzi.

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka

Dzieki za info :) Widac kontynuacja liberto pixy im nie wyszla ;-) Choc slyszalem ze z szpula tuningowa nie jest taka zla ;-) ale z szpula tuningowa nic nie jest zle ;-)

Mam zamiar wlasnie wykonac takiej modernizacji na pixie. I wtedy oczy mi sie otworza szeroko. Mam taka nadzieje przynajmniej.

Rjoszke chce zostawic do medium, mam PX68L i chcialbym ja wykorzystac pod stingray'a (ktorego mam nadzieje celnicy rano mi wydadza). SV jest pyszne, ale do tego mam juz przygotowanego steez'a - senkju Kamil;), jak bedzie potrzeba bedziemy modernizowac.

Michal trafiles w sedno, mialem cytrynke 04 i ten ultis byl kultowy a ta px to zadna innowacja.

Marcin (chyba dobrze podlapalem) to nie jest tak ze mowie ze daiwa jest bo sam mam 2 ale jak wszedzie sa modele warte uwagi i takie ktore sa spartaczone na najwyzszym poziomie. Kiedys bylem zatwardzialym fanem daiwy, podjudzalem dyskusje i sialem zamet ale z tego wyroslem. Przerobilem naprawde sporo maszynkazdej ze stajni ze wiem co warto miec a czego unikac. Taki zwykly chronarch e 51 wyjety z pudla miarzdzyl px68l jesli chodzilo o lekkosc i odleglosc rzutow. Tak jak mowie gdyby px kosztowal te 200€ bylaby to ciekawa propozycja ale za prawie 350€ jest to poprostu zart w moich oczach. Ja sie nie pierdziele jak moj imiennik, jak mi cos nie pasi to nie owijam w bawelne tylko wale prosto z mostu ;)

Kamil, nie poradzę nic na moje upośledzenie na D. Tak mam, pewnie za pewien czas mi to odpuści i otworem stanę przed konkurencją niecierpliwie wyczekującą;)

Z tą moją pixą jestem szczególnie związany w związku z kilkoma przygodami, symbolicznie również - pierwszy multik, który u mnie zawitał. Więc będę bronił do krwi! Nawet, jeżeli gdzieś otrę się o irracjonalne powody.

To właściwie dobrze, że jesteście na dwóch biegunach, jest dyskusja, jest temat.