Skocz do zawartości

Baitcastowe nowości...

mifek

Rekomendowane odpowiedzi

No dla mnie 2 inne klasy z praktyki ;) pixakiem machalem powiedzmy od 4gr a zillionek powiedzmy od tych 7gr. Jednak kultura pracy jest naprawde nie porownywalna, no chyba ze mam jakiegos odpasionego zilliaska. Tak jak mowie pixiak mnie nie urzekl, w ryodze tez cos znalazlem cos mi nie podeszlo ale nie chce wywolac tornado na forum :)

Haha;) dawaj wrzucaj tajfuna, bo sam jestem ciekaw co z rjoszka moze byc nie halo. Erke tez mam, kocham, nie oddam, dziala mi na srednim obciazeniu. Pixia rzeczywiscie w kulturze pracy ustepuje, ale i tak jest gitarka.

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka

No to powiem ten czarny gowniany plastik od magnetyka :> Nie rozumiem jak w takim zaje....m multiku ktory caly z tak fajnego aluminium wrzucic taki obsko.....y pierscien. Wiem czepiam sie szczegolow ale juz taki jestem i w tym momencie siegnalbym np. Po cc201dc :)

Tak jak juz zostalo napisane px jak i px type r to zadne rewelacje pod typowe finesse nawet z plytsza szpula....najlepszym rozwiazaniem do lapania na lekko dla milosnikow daiwa bedzie alphas type r + megabass IS finesse spool , ewentualnie steez +MB IS finesse spool...

MRTNZ ja pod mojego stingray uzywam t3 air i jestem bardzo zadowolony...co prawda nie jestem fanatykiem platformy T3 ale pod tzw. Triggerless reel seat ktory jest zastosowany w stingray , t3 najlepiej mi pasuje....

Pewnie ze nie sa nowoscia ale dopiero w tym roku daiwa wypuscila cos ciekawszego pomijajac t3 air. Mialem przyjemnosc lowic stingray w polaczeniu z Aldikiem BFS, i nie powiem ze lowilo sie calkiem przyjemnie. Lekkosc zestawu mnie powalila a brak pazura wogole mi nie przeszkadzal.

Jeśli chodzi o PX68 to z przykrością muszę przyznać że ze szpulką ważącą 15 gram daiwa strzeliła sobie w kolano, bo nie wiem do czego miałby być ten kołowrotek. On po prostu nie nadaje się do lekkiego łowienia.

Nie mniej jednak młynek jest dobrą bazą do tuningu, ale jeśli weźmiemy pod uwagę cenę PX68 to już się nam robi niemała sumka. Do zmiany mamy wodzik, szpulę, dołożyć trzeba łożyska w knobach i przy napędzie wodzika, czyli około 700zł na start, co z młynkiem daje nam ponad 2000zł :o, czyli CC51  z Availem ;) .

Ja kupiłem pixy przez przypadek na ebayu, bo dałem śmieszną ofertę i wygrałem.

Jak wiadomo stelaż jest ten sam, magnetyk również, a różnią się przekładnią, szpulą, hamulcem i designem. Szpulę i tak trzeba wymienić (w pixy waży 14 gram naprzeciw 15 w PX68), do tego tuning hamulca, bo fabryczny z tarczą korkową woła o pomstę do nieba, wymiana wodzika i łożyska jak powyżej. Dochodzimy do wniosku, że za trochę ponad połowę ceny PX68 mamy ten sam młynek tylko w innym kolorze i nie schodzą napisy ;). Za około 1200 już chyba warto, bo szpulka finesse waży 8,8grama, a i rzuca się tym na prawdę bardzo przyjemnie.

http://www.tackletour.com/reviewcustomreels.html

Jak już się ma PX68 to zamiast sprzedawać i tracić, można pokusić się o tuning, bo to wbrew pozorom to fajna maszynka, tylko trzeba jej poświęcić trochę czasu i pieniędzy, moim zdaniem warto.

• Like 1

Tak jak juz zostalo napisane px jak i px type r to zadne rewelacje pod typowe finesse nawet z plytsza szpula....najlepszym rozwiazaniem do lapania na lekko dla milosnikow daiwa bedzie alphas type r + megabass IS finesse spool , ewentualnie steez +MB IS finesse spool...

MRTNZ ja pod mojego stingray uzywam t3 air i jestem bardzo zadowolony...co prawda nie jestem fanatykiem platformy T3 ale pod tzw. Triggerless reel seat ktory jest zastosowany w stingray , t3 najlepiej mi pasuje....

Stingray dzisiaj odebrany. Bardzo ładny kij. Fuji potrafi jednak robić wysokiej klasy siodełka;)

Spróbuję zmodyfikować pixę, jak nie będzie efektu - zobaczymy co dalej. Aczkolwiek leży na tym kiju wybornie. Brak pazura kompletnie nie przeszkadza, wręcz przeciwnie. Super wyważenie.

Zamiast wywalac siano na tuning proponowalbym aldika bfs jesli przelozenie nie za wysokie. Nie wiele drozej jak graty do pixiaka a kolejna zabawka w stajnie ;-) no i dawaj fotki do kafejki Marcin :-)

Kamil, może masz rację, ale podświadomie chcę chyba zagospodarować tego pixiaka... Szkoda mi go. Kurde szkoda.

• Like 1

Do tej pory parowałem go z Fenwickiem ESMC6102M-F, w związku z czym wprawiał mnie w stan zadowolenia. A to w końcu ciut większy kaliber. No, teraz dochodzimy do rozwojowego rozwiązania problemu impulsywnego i w pewnym sensie irracjonalnego przywiązania;)

• Like 1

Fan czy nie, zabawka się liczy podwójnie. Teraz muszę ukierunkować zwoje mózgowe na przemodelowanie budżetu. Zaraz excel pójdzie w ruch i zrobimy porównanie kosztów. Bo może rzeczywiście okazać się, że większa frajda będzie z pomnożenia dostępnego arsenału. Poza tym nieuważnie oglądałem Adama Słodowego i manualnie/narzędziowo jestem nieprzygotowany do grubszych operacji i modyfikacji, tzn. jestem pewien, że w którymś momencie coś sprdlę - tudzież zgubię najważniejszą śrubkę...

• 2 tygodnie później...

prosiłem o sprawdzenie 4 sztuk w jednym ze sklepów i dostałem odpowiedź (po obejrzeniu przez sprzedawcę tych moich filmików)

I see there is little play on handle when holding spool.
When holding the spool, there is not play in the handle.
None of my reels have such play in the handle

I am not sure what is causing the problem but you sent the reel back to seller right?
You should have replacement!