Skocz do zawartości

Baitcastowe nowości...

mifek

Rekomendowane odpowiedzi

Zwykłe wartości użytkowe, a nie szermierka. DC ma to czego odśrodkowe i magentyki nie mają i odwrotnie.

Wady DC to:

-  prawie zero wpływu na hamowanie

-  cięższa szpula, którą trudniej rozpędzić. A rozpędzić trzeba żeby DC działał jak należy. Stąd bardzo konkretne ograniczenie z dołu.

-  wynikająca z powyższego ułomność przy flippingu i pitchingu, no chyba że ktoś tylko naparza ołowiem za horyzont,

-  właściwie brak możliwości jakiegokolwiek tuningu, może poza optycznym, który raczej średnio bawi.

Zalety to totalny spokój i wygoda. Aha. Jeszcze bezstresowe wędkowanie w nocy. Nawet jak wieje, to wszystko jedno z której strony. A teraz możecie poddać w wątpliwość to co napisałem i upierać się, że DC to najlepszy system pod słońcem. Szczególnie do XXX Ultra Lighta  .    ;)

PS. Żeby nie było. Sam zasadziłem się na exsence. 

Zwykłe wartości użytkowe, a nie szermierka. DC ma to czego odśrodkowe i magentyki nie mają i odwrotnie.

Wady DC to:

-  prawie zero wpływu na hamowanie

-  cięższa szpula, którą trudniej rozpędzić. A rozpędzić trzeba żeby DC działał jak należy. Stąd bardzo konkretne ograniczenie z dołu.

-  wynikająca z powyższego ułomność przy flippingu i pitchingu, no chyba że ktoś tylko naparza ołowiem za horyzont,

-  właściwie brak możliwości jakiegokolwiek tuningu, może poza optycznym, który raczej średnio bawi.

Zalety to totalny spokój i wygoda. Aha. Jeszcze bezstresowe wędkowanie w nocy. Nawet jak wieje, to wszystko jedno z której strony. A teraz możecie poddać w wątpliwość to co napisałem i upierać się, że DC to najlepszy system pod słońcem. Szczególnie do XXX Ultra Lighta  .    ;)

PS. Żeby nie było. Sam zasadziłem się na exsence. 

Naparzanie za horyzont,to jest właśnie to/druga  rewka/  :)

A i wiatr w buśkę czasem daje ;)

Edytowane przez gaweł

Tak DC to spore ułatwienie ale ... brody mogą się zdarzyć - wiec i tak kontrola kciuka zalecana :D

Co do tuningu masz racje jedynie wyglad zew + łożyska.

Arty na Jerku fajnie opisuja DC - co prawda starsze generacje ale tu sie dużo nie zmienia :)

:unsure: Szkoda, podobno ze u pana system failure... :lol:

Niezrozumiałeś. Cały wpływ na hamowanie to ustawienie konkretnego programu. Kciuk oczywiście też, ale to oczywiste. Niemożliwa jest za to jakakolwiek ingerencja, w system hamulcowy. Tak jak przy hamulcach odśrodkowych, magnetycznych i hybrydach możliwości może być czasem kilkadziesiąt, tak w DC masz tylko kilka programów.  

• Like 1

Ale on go sprzedal zanim zdazyl się z nim lepiej poznać ;)

ja ten nowy system to tak nie do konca posiadam :P

jedyne shimano jakie mam to CALAIS 201a (czyli zwykly odsrodkowy) a MOIM ZDANIEM baza wyjsciowa dla nowego hamulca SHIMANO to spotykany wcześniej już ABU IV CB - ten posiadam w Abu morrum ZX 1601 IV CB

IMAG0017.jpg

IMAG0018.jpg

IMAG0107.jpg

ups nie to zdjęcie ;)

• Like 2

mefik jak się kiedyś zbiorę to Specjalnie dla Ciebie zrobie fotke tego morrumka na Rafałowym (dawniej) białym blasie. Z biała plecionką UNITIKA wygląda jakby Rafek robił ten kijek specjalnie dla mnie - tylko jeszcze wtedy o tym nie wiedział :)

mefik jak się kiedyś zbiorę to Specjalnie dla Ciebie zrobie fotke tego morrumka na Rafałowym (dawniej) białym blasie. Z biała plecionką UNITIKA wygląda jakby Rafek robił ten kijek specjalnie dla mnie - tylko jeszcze wtedy o tym nie wiedział :)

Haha mozliwe ze tak bylo , a w Aldebaranie inaczej wygladal hamulec odsrodkowy niz w nowej CC :)

Białe kije to był mój design a tak żeś narzekał oj jak się nanarzekałeś.

Białe kije to był mój design a tak żeś narzekał oj jak się nanarzekałeś.

Tomy narzekalem i narzekam nadal na DOBÓR UZBROJENIA. natomiast pomijając fakt powyższy KOLORYSTYCZNIE wygląda to ciekawie w aktualnie dobranym zestawieniu...

żeby nie było ze tylko drozsze modele maja nowe wersje...

SHIMANO CURADO I

1235339_1474583862768785_1206144245_n.jp

shimano-cu201ihg-curado-i-baitcasting-re

http://www.outdoorproshop.com/Shimano-Curado-I-Reels-p/shimano-cui.htm&Click=7721

http://www.tackledirect.com/shimano-curado-i-baitcasting-reels.html

Przewidywana cena: ok 180$

albo, że CC była technicznie doskonała i pozniej dlugu dlugu zadne wprowadzane zmiany nei byly w stanie jej zafgrozic - oczywiscie poza wodotryskiem pt.: DC :D

PS. 2014 - 2001 = ..... ????

dziwnie leci Wam ten czas w Świstakolandii... za dużo czekolady czy jak? :)

• Like 1

nowe metanium na zdjęciach wygląda okropnie, jednak na żywca baardzo ładnie i ergonomicznie...myślę, że w przypadku nowych bud tych shimańców będzie podobnie...jak będzie w przypadku nowej stelki? Okaże się tuż po tym jak będzie w sprzedaży o się ja pomaca na żywo...jedno jest pewno...te nowe multiki na micro module pracują baaaardzo gładziutko...ci co uzywają nowych antaresów lub nowego metanium mlaskają w zachwytach z tego co słyszałem....co będzie za kilka lat...czas pokaże..Nowe budy mają bardzo mocno obnizone przekładnie w sosunku do obudowy...młynek leży bardzo nisko nad wędką, a przekałdnia sporo poniżej blanku...mnie to się bardzo podoba jak się zamocuje takie cuś do kija :)

Edytowane przez MefistoFishing