Skocz do zawartości

Baitcastowe nowości...

mifek

Rekomendowane odpowiedzi

Wiele paczek teraz pokazuje tylko wysyłkę i wyjście z danego kraju ale nie aktualizuje już w kraju docelowym, tylko dostarczają już do klienta. Bynajmniej ja tak miałem ostatnio kilka zamówień.

Przynajmniej...

https://www.ekorekta24.pl/bynajmniej-a-przynajmniej/

Edytowane przez Guzu
  • Like 4

• 2 tygodnie później...

Panowie, gdyby kogoś interesowały różnice, to chętnie odpowiem na pytania.

Steez wg mnie dużo ładniejszy [emoji12][emoji4]

Który lepiej w łapie leży ? Steez wyglada na mniejszego, czy to złudzenie ze względu na zdjęcie ? Od ilu gr skupionej masy dobrze się rzuca ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez koval75

@ar22 mógłbyś napisać porównanie aldebarana bfs że szpulką avail VS steez air? Chodzi mi o walory użytkowe

Wielkościowo są bardzo podobne. Steez ma dużo mniejszą szpulę. Waży prawie 10gr więcej od Aldka z lekką szpulą.

Żeby sensownie porównać walory użytkowe muszę steezem porzucać w bezwietrzną pogodę, wtedy będzie to miarodajne. Na razie mogę opisać różnice w wyglądzie, wadze itp.

Pierwsze wrażenie to małe knoby, jak dla dziecka. Mniej wygodne pokrętło dociskowe szpuli, niż w Aldku. Brak klikania w pokrętle hamulca. Aldek ma dodatkowo terkotkę hamulca. Nie wszystkim to się podoba, ale mi np bardzo pasuje.

Jakość wykonania steeza trochę bardziej rasowa.

post-51412-0-19584700-1587624264_thumb.jpg

post-51412-0-78799200-1587624285_thumb.jpg

post-51412-0-24268000-1587624305_thumb.jpg

• Like 1

Czekamy na wrażenia z "placu boju" :)

Przetestowałem dzisiaj Steeza. Bezwietrznie ta sama wędka, plecionka i siła rzutów - bez większego spinania się. Tak, jak rzucam łowiąc na jeziorze małymi przynętami. Na codzień nie rzucam 1, lub 1,5 gramowymi przynętami, ale chciałem sprawdzić, jak z komfortem przy tej wadze.

Nawój średni Steeza, przy przełożeniu 1:9,1- 0,692m, nawój Aldka 0,753m, przy tej samej ilości plecionki. 

Przy bardzo lekkich przynętach Steez wypada lepiej :

- 1gr czeburaszka wolfram Steez powtarzalne rzuty - lepszy o ok 3,0m ( ok 20%)

- 0,9gr główka jigowa + twisterek ( razem 1,5gr ) Steez powtarzalne rzuty lepszy o 3,0m, najdalsze rzuty lepszy o ok 3,7m

- 1,5gr czeburaszka wolfram Steez powtarzalne rzuty - lepszy o ok 1,3m, najdalsze rzuty lepszy o ok 1,8m

- 2,0gr główka jigowa + jaskółka ( razem 3,0gr ) Aldek  powtarzalne rzuty lepszy o 0,1m, najdalsze rzuty lepszy o ok 0,9m

Myślę, że wyniki ciekawe. Przy tych bardzo lekkich przynętach Steezem rzuca się naprawdę komfortowo. Im ciężej, tym lepiej wypada Aldek. 

Przy bardzo lekkich deklasuje Aldka i w tym zakresie nic lepszego nie istnieje. Tylko, niewielu wędkarzy łowi na takie przynęty. 

• Like 5

... aż korci to sprawdzić ;)

(BOB! ...  wyluzuj i się nie nakręcaj!!! :P  :D )

Szczerze, to nie ma co sprawdzać. Jestem fanem Aldka, ale w zakresie tych, najmniejszych przynęt, to jest taka różnica ze Steezem, jak Aldka z Chińczykiem. I tu nie chodzi o metr, a jest to 20, a nawet prawie 30% przy najdalszych rzutach.

Oczywiście jeśli chodzi o przynęty do ok 2gr ( główka + gumka ). Zacząłem testować Steeza od 2gr + gumka ( razem ok 3gr) i byłem na początku trochę zdegustowany, bo Aldek wypadał lepiej.

Co ciekawe Steez naprawdę komfortowo rzuca pod wiatr. Od 3gr, to jednak jak miałbym wybierać, to chyba wybrałbym Aldka. A gdyby wziąć pod uwagę cenę i to, że na przynęty poniżej 3gr prawie nie łowię to raczej napewno.

• Like 2

Przetestowałem dzisiaj Steeza. Bezwietrznie ta sama wędka, plecionka i siła rzutów - bez większego spinania się. Tak, jak rzucam łowiąc na jeziorze małymi przynętami. Na codzień nie rzucam 1, lub 1,5 gramowymi przynętami, ale chciałem sprawdzić, jak z komfortem przy tej wadze.

Nawój średni Steeza, przy przełożeniu 1:9,1- 0,692m, nawój Aldka 0,753m, przy tej samej ilości plecionki. 

Przy bardzo lekkich przynętach Steez wypada lepiej :

- 1gr czeburaszka wolfram Steez powtarzalne rzuty - lepszy o ok 3,0m ( ok 20%)

- 0,9gr główka jigowa + twisterek ( razem 1,5gr ) Steez powtarzalne rzuty lepszy o 3,0m, najdalsze rzuty lepszy o ok 3,7m

- 1,5gr czeburaszka wolfram Steez powtarzalne rzuty - lepszy o ok 1,3m, najdalsze rzuty lepszy o ok 1,8m

- 2,0gr główka jigowa + jaskółka ( razem 3,0gr ) Aldek  powtarzalne rzuty lepszy o 0,1m, najdalsze rzuty lepszy o ok 0,9m

Myślę, że wyniki ciekawe. Przy tych bardzo lekkich przynętach Steezem rzuca się naprawdę komfortowo. Im ciężej, tym lepiej wypada Aldek. 

Przy bardzo lekkich deklasuje Aldka i w tym zakresie nic lepszego nie istnieje. Tylko, niewielu wędkarzy łowi na takie przynęty. 

Ja miałbym jeszcze prośbę. Jakbyś podał osiągane odległości. Ale nie samego ołowiu/wolframu tylko np. najmniejsze czeburaszki/główki jigowe + mały świsterek, ewentualnie jakiś Keitech. A może masz jakieś micro jigi ok. 1 g - też byłoby fajnie się czegoś dowiedzieć :)

Oprócz micro jigów interesuję mnie przykładowe kombinacje z główką 1 i 1.5 g.

post-55546-0-19389700-1587925913_thumb.jpgpost-55546-0-82303100-1587925902_thumb.jpg

• Like 1