Skocz do zawartości
  • 0

Wybór elektrycznego silnika dziobowego

tornado

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

No fajnie Remek naciskam pedał A czy tam jakieś krasnoludki przestawiają zwrotnicę właśnie o to mi chodzi co dalej, czy tam są bowdeny do głowicy jakieś kółko, czy 1 bowden wchodzi pionowo a pracuje na skręcenie tego nie wiem.A zależy mi aby to poznać

• 0

Przede wszystkim To Witaj Remek dawno nic nie pisaliśmy ze sobą.

Co do tego siłownika toś mnie zaskoczył bo na zdjęciach nic takiego nie widać w związku z tym pytanie czy, masz jakieś zdjęcie lub czy mógłbyś to jakoś dokładniej opisać lub opowiedzieć w tedy zadzwonię to byśmy pogadali na ten temat.Musze coś podobnego wykonać do swojej łajby.

• 0

Jak to mniej wiecej wyglada mam nadzieje, ze widac na zdjeciach z tego linku. Byc moze, ze wybralem nie do konca ten model. Ten jest juz na saltwater...widzialem cos takiego - byl ze 2 razy wiekszy niz moja 44ka i juz na 24V.

Obawiam sie, ze na podstawie rozmowy a nawet zdjec bedzie to pracochlonne.

No i poza wyborem kierunku noznym juz od dluzszego czasu oferuja sterowanie pilotem. jedna reka jest zajeta ale za to sterowanie odbywa sie z wiekszej odleglosci.

http://www.minnkotamotors.com/products/trolling_motors/saltw ater_bow_mount/riptide_sp.aspx?tab=4

Gumo

• 0

Panowie te adresy są fajne tylko nic nie można dostrzec jaki jest zasadniczy mechanizm obrotu osi silnika. W moim przypadku jest tak na starym silniku był zabudowany elektryk na płycie anty kawitacyjnej silnika głównego na wzór MIN KOTY ale nie zadało to egzaminu gdyż podczas startu na spalinie a momentem wejścia w ślizg łodzi śruba elektryka była w wodzie i w tym przejściowym momencie pękały łopaty śruby, od przeciążeń na starcie, może dlatego że śruby firmy Thruster Mercurego są za suche i pękały. Teraz nie chcę już wracać do tego rozwiązania, aby nie połamać płyty anty kawitacyjnej w nowym silniku. Więc szukam nowego rozwiązania zamocowania silnika na rufie do której nie mam za bardzo dostępu z kokpitu łodzi. Sterowanie obrotami mam rozwiązane z płynnymi obr/min na desce rozdzielczej. A sterowanie kierunkiem muszę rozwiązać,już mam nawet dobry pomysł na sterowanie nie zależne od silnika głównego ale najpierw bym chciał poznać fabryczne rozwiązania. W sumie jest bardzo proste rozwiązanie,bo można spiąć popychaczem z silnikiem głównym ale w tedy nie za bardzo idzie podnieść silnik jeden jak i drugi na płytkiej wodzie co eliminuje to rozwiązanie dla mnie.

• 0

Gumo,

Pilot fajna sprawa ale moim zdaniem to tylko dodatek :D Kiedy pływaliśmy w US to przewodnik często korygował z pilota, kiedy samodzielnie pływaliśmy to sterowanie nożne, przy aktywnym łowieniu było ZDECYDOWANIE lepszym rozwiązaniem.

pozdrawiam

Remek

• 0

Remek dla mnie zrobienie zdalnego sterowania to akurat najmniejszy problem wraz z wodotryskiem, po 40 latach zabawy z modelami RC. Ale dalej tylko się domyślam lub nie, jaki jest mechanizm obrotu osi silnika.bo na tych zdjęciach nic nie widać może na jednym tylko dwa bowdeny jak wchodzą w obudowę.

• 0

Prosze dzis pytanie dzis odpowiedz zamiast rączki dajesz silniczek i działa nie wydaje mi sie aby w minn kocie było inaczej

http://www.freepatentsonline.com/5453030.pdf

Chyba ze bys chciał jeszcze regulowac silnik góra dół ale to chyba juz by troche skomplikowało sprawe.Moim zdaniem mozna by te koła jeszcze uproscic ale niewiem trzeba by spróbowac.

• 0

Już mam pomysła i przekładnię.Zastosuję przekładnię ślimakową którą posiadam [jest to przekładnia od ustawiania fotela z samochodu wolna a bardzo silna , da mi ona dużą moc obrotu z niewielką prędkością,a gdyby było za szybko to zjadę napięciem jak za wolno podniosę bez uszczerbku na silniku.I sterowanie wszystkim na desce rozdzielczej.Zostało sprytne podnoszenie i opuszczanie silnika to będzie mechaniczne bez wspomagania elektryką.

• 0

Już mam pomysła i przekładnię.Zastosuję przekładnię ślimakową którą posiadam [jest to przekładnia od ustawiania fotela z samochodu wolna a bardzo silna , da mi ona dużą moc obrotu z niewielką prędkością,a gdyby było za szybko to zjadę napięciem jak za wolno podniosę bez uszczerbku na silniku.I sterowanie wszystkim na desce rozdzielczej.Zostało sprytne podnoszenie i opuszczanie silnika to będzie mechaniczne bez wspomagania elektryką.

:D

• Like 1

• 0

Władziu a ty opowiadasz na motorowodnym forum ze jestes na bakier z elektroniką Ehh :lol: :lol: :lol: