Skocz do zawartości
  • 0

Wybór elektrycznego silnika dziobowego

tornado

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Szukam silnika dziobowego który ogarnie pływanie w dość znacznym nurcie co polecicie ? Preferowane 12 V . Mega cichy aby był tak do 8-10 k

Moc 12voltowych to ok 600W i koniec. Na silne prądy - zjedzą aku momentalnie. Obawiam się, że bez 24V nie zakotwiczysz się zbyt długo w silnym uciągu. 

• 0

chodzi mi silnik dziobowy po głowie, jednak na łódce typu Romana,przy zamontowanej elektr. kotwicy na dziobie pojęcia nie mam jak to wszystko zmieścić

Ma ktoś jakiś pomysł?

odokąd mam dziobowke (2 lata) nie użyłem kotwicy:) dziobowke mam zamontowaną tak jak pokazał Mario, strasznie przy wietrze zaczyna machać łodzią jak wahadłem, czy przeniesienie jej na środek dziobu coś poprawi? Edytowane przez kkonrad

• 0

Tutaj sytuacja jest analogiczna jak ma tradycyjnej kotwicy , czyli w grę wchodzą dwie rzeczy. Zamontowanie najlepiej centralnie na dziobie żeby był , oraz dwa obciążenie łódki a szczególnie rufy. Jak masz lekka łódkę to będzie kręciło

• 0

Takie mocowanie jak na zdjęciu powyżej jest niezgodne z zaleceniem producenta. Nie wiem jaki jest powód tej kombinacji, ale sztyca ma być jak najbliżej osi łodzi, bo inaczej silnik ciągnie nierówno. W sytuacji jak powyżej będzie miał tendencję do skręcania. Dodatkowo przy mocowaniu jak powyżej, traci się miejsce w łódce, bo sztyca wystaje na pokład. Ja bym przestawił w tym samym kierunku co winda, z ustawieniem sztycy po burcie. A przynajmniej tak zawsze miałem.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez psulek

• 0

Co wybrać - Motorguide xi3 czy Minn Kota Powerdrive 55lb ipilot?

Nie patrzymy na cenę proszę o opinie użytkowników powyższych silników by pomóc mi w wyborze dziobówki do pontonu długości 4,70.
Porównanie funkcji na pilotach czym się różnią moze gdzie więcej opcji?
Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za cenne dla mnie informacje z Waszej strony

• 0

Chcę kupić silnik dziobowy z funkcją kotwicy, ale nie mogę znaleźć info ile ważą, a waga jest dla mnie podstawowym kryterium.

Rozważam;

MotorGuide xi3 / 5

Minn Kota PowerDrive 55 lb

Minn Kota PowerDrive 45 lb

Proszę posiadaczy i informację , ile ważą z płytką do szybkiego montażu.

Dziękuję.

• 0

Chcę kupić silnik dziobowy z funkcją kotwicy, ale nie mogę znaleźć info ile ważą, a waga jest dla mnie podstawowym kryterium.

Rozważam;

MotorGuide xi3 / 5

Minn Kota PowerDrive 55 lb

Minn Kota PowerDrive 45 lb

Proszę posiadaczy i informację , ile ważą z płytką do szybkiego montażu.

Dziękuję.

Xi3 wagę podają 43 funty, podstawę mam z tworzywa, kilogram trzeba dorzucić 

• 0

Ciężar jest dla mnie decydujący, za to mogę wypływać przy mniejszym wietrze lub łowić przy osłoniętym brzegu, a nawet zmniejszyć łódź. Tylko nośności organizmu nie mogę poprawić....

Cezary, sprawdź czy ta najmniejsza MK daje możliwości zbliżone do większych jej odmian, bo pilot jest malutki- biedniutki. Chyba że chodzi tylko o spotlocka. Wtedy ok. 

• 0

Przejrzałem diagramy MinnKota i wychodzi na to, że 45 lb i 55 lb mają, poza samym silnikiem, taką samą konstrukcję, więc może dam radę 55 lb z i-pilotem.

Zadziwia mnie fakt, że producenci w specyfikacji nie podają wagi poszczególnych modeli, przecież to jest podstawowa informacja np; w kontekście potencjalnej wywrotki i niezatapialności łodzi.

• 0

Pytanie, które zadawała sobie nie jedna osoba, który z silników dziobowych z funkcja kotwicy wybrać?

Chodzi mi o najbardziej popularne pozycje czyli :

1. HasWing Cayman B55 GPS 12V około 4100zł
  2. RHINO BLX 65 BMR Z GPS Około 4100zł
  3. MotorGuide Xi3 Około 6700zł
  4. Minn Kota Terrova 55 i-Pilot BT około 7800zł

Każdy z tych silników czytając w sieci posiada wady i zalety, pewnie nie tylko ja mam z tym problem aby wybrać coś najbardziej odpowiedniego.

Która marka ma najlepszy, najbardziej rzetelny serwis gwarancyjny w Polsce ?