Skocz do zawartości

Ciężar wyrzutowy wędki

kamil

Rekomendowane odpowiedzi

wedka opisana 17 lb bedzie miala taki ciezar rzutowy .... jak podaje producent i do tego dobrze jest sie stosowac. oczywiscie konstrukcje st. croix, lamiglas, loomis megabass czy everegreen oraz wiele wiele innych ma pewny zakres zapasu (jedni mniej inni wiecej).

prosciej jest rozpatrywac na konkretnym modelu...

kamil

17 lb to moc kija, czyli w najwiekszym skrocie cięzar jaki mozesz podnieść jeszcze bez ryzyka złamania wedki. Ułatwie ci życie i powiem że kij opisany na 17 lb może podnieść cięzar 7,65 kg. ( 1 lb = 0,45kg) a ciezar wyrzutu masz opisanay w jednostkiach OZ 1 oz = 28g, kije 17 lb najczesciej mają c/w do 3/4 oz albo do 5/8 oz.

pozd JW

moj drogi kamilu....

17 lb to 17 funtow a to z kolei 17 x 454 g a to s kolei daje nam ponad 7,7 kG.

dla twojej informacji parametr podawany w LB to nie masa zalecanych przynet, a sugerowana min/max moc linki stosowanej do kija... :mellow:

powinienes sie raczej skupic na parametrach okreslanych w ulamkach (najczesciej zwyklych, np. 1/2; 3/4 itp) z symbolem oz (czyli UNCJA - jedna uncja = 27,8 g. dla ulatwienia przyjmuje sie 1 oz = 28 gr

mam nadzieje ze pomoglem...

A naprzyklad w ktorej tabelce jest opisana moc kija http://www.lamiglas.com/prod_indiv.php?id=19 ??.I jak to jest napisane bo sie pogubilem

Dla prezykladu 1 z tabelki od góry

CC661

c/w 1/4 do 5/8 oz co daje 7-18g - co oznacza w teorii, że przynęt cięższych niz dekalrowane 18g nie powinieneś używać z tym kijem.

moc linki 6-15 lb czyli 6,75 kG co oznacza w praktyce, ze nie powineneś stosowąc linki o mocy większej niz właśnie 15 lb

dalej. Długość rekojesci 11, jest to kod producenta i musisz sobie zobaczyć jaka dokladnie jest ta rękojeść. Akcja FAST/szybka- to chyba wiesz co oznacza

cena 108$ :D

Tak by the way najlepszy z pośród markowych kijów dla początkujacego castingowca ( wg mnie :mellow: ).

JW

Tak zupełnie offtopic.

Nie wiem czy zdajecie sobie sprawę ze znaczenia dwóch literek kG których używacie. 1kG oznacza kilogram siły (czyli siłę z jaką ziemia przyciąga ciało o masie 1kg w miejscu gdzie przyspieszenie ziemskie wynosi w przybliżeniu 9,81[m*s^-2]) w odróżnieniu od 1kg który to oznacza jeden kilogram masy (czyli masę wzorca platynowo irydowego znajdującego się w Sevres pod Paryżem). To tak gwoli ścisłości.

Pozdrawiam

• Like 1

Tak zupełnie offtopic.

Nie wiem czy zdajecie sobie sprawę ze znaczenia dwóch literek kG których używacie. 1kG oznacza kilogram siły (czyli siłę z jaką ziemia przyciąga ciało o masie 1kg w miejscu gdzie przyspieszenie ziemskie wynosi w przybliżeniu 9,81[m*s^-2]) w odróżnieniu od 1kg który to oznacza jeden kilogram masy (czyli masę wzorca platynowo irydowego znajdującego się w Sevres pod Paryżem). To tak gwoli ścisłości.

Pozdrawiam

Reasumując

Jeżeli do wędki podwiesimy przedmiot o masie 1kg to będzie on działał na wędzisko z siłą w okolicach 1kG, której kierunek będzie równoległy do kierunku grawitacji?

A poza tematem: Ryba posiada masę 1kg. Z jaką siłą działa na wędzisko, jeżeli jest wyjęta z wody i (przepraszam za wyrażenie) się majta??

Pozdrawiam

PS A poza konkursem, z jaką siłą działa na nasze przedramię?

Ile gram wyrzutu bedzie miala wedka na ktore jest napisane 17Ib?? bo sam juz niewiem jak to jest bo jedni podaja tak a inni jeszcze inaczej i glupieje od tego wszystkiego :unsure:

@kamilu moc blanku nie jest ściśle związana z masą wyrzutową.

Wg mnie, składa się na to wiele innych czynników, jak:

-rodzaj materiału,

-zbieżność blanku,

-długość

-sposób uzbrojenia, etc.

Dla przykładu, mam dwa wędziska, opisane jak niżej:

1. długość 2,60; linka 8-17 lb; c.w. 7-18g

2. długość 2,90; linka 6-12 lb; c.w. 6-24g

I jak tu generalizować wnioski :huh:

Dzieki za kalkulator przdatna sprawa.Ja mam zamiar lowic sandacze,szczupaki,bolenie noi moze konkretne okonie .Pytam oto wszytko bo sie zastanawiam czy nielepiej zrobic wedke u jakiegos zbroimistrza niz kupic gotowy model,jak bym sie zdecydowal na montarz jakiegos kijka to najlepiej zebym mogl nim wycholowac rybe do 6/7kg bo takich jest sporo w moich wodach sa i wieksze ale ciezko je zlapac.Jestem pewny na 100%ze bede lowil na casting(fajnie lata guma z multika i takiego kija).Pozdrawiam

• 7 lat później...

Kije przeznaczone do trolingu także mają podany cw., ale jest on relatywnie duży, np. znane Talony hotshoty zbrojone jako spinningi mają opisywany cw. 7-28 g (w przybliżeniu jedna uncja), a opisane przez producenta i użytkowane zgodnie z przeznaczeniem czyli do trolingu mają cw. 1-3 oz co jest logiczne, gdyż duże przynęty stosowane w trolingu wypuszczamy z łodzi, nie obciążając wędziska dynamicznym rzutem.

Nie wiem skąd Koledzy braliście przelicznik uncji na gramy, uncje są różne, ale w tym przypadku posługujemy się uncją międzynarodową, która wyrażona w gramach wynosi: 1 oz = 28,34952981 g. Dla naszych celów możemy przyjąć 1 oz = 28 g.

Pozdrawiam