rekin175 Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Witam , co myślicie o kiju z tematu Dragon HM 80 260cm cw.5,5-21.5 g do zastosowania na sandała ? - przynęty to gumy do 8 cm na 12 g - średnie wobki coś 8 cm max sporadycznie 10 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rekin175 Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2012 nikt nic nie.wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2012 nikt nic nie.wie Coś kolega w gorącej wodzie kompany Jest okres urlopowy do tego część osób pewnie jest na rybach, a nie przed komputerem.Trzeba uzbroić się w cierpliwość Ja niestety nie pomogę gdyż nie miałem styczności z tym kijem, a na rybach nie jestem bo pada Sory za offtop PozdrawiamPiotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2012 ... a na rybach nie jestem bo pada ... Tfardym tsza być nie miętkim . Ja bym poszedł nawet w oberwanie chmury, a muszę pracować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rekin175 Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2012 panowie mogę nabyć tego kija ale nie wiem czy będzie dobry i dlatego zależy.mi na odp , kij jest dedykowany pod kropka ale czytałem że jest dość sztywny czyli by pasowało ale to w teori nie wiem jak od strony praktycznej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Kolega łowi hm80 o takim wyrzucie ale 2,45m i nazywa się (wędka oczywiście) chyba River Runner czy jakoś tak. On to kupił pod sandacze na płytkie zaporówki i jest zadowolony. Ja jak tym gumą połowiłem przez 10 min to stwierdziłem, że koledze pasuje bo wstydzi się przyznać, że nie trafił z zakupem za 1000zł.Moim zdaniem się nie nadaje, ale tamten ma 2,45, nie 2,6. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rekin175 Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Teraz mam kija awaryjnego 2.6 m i jak dla mnie jest idealny ma wyrzut niby do 18 g ale oceniam go ciut wyżej ale mogę się mylić , lecz wracam do sedna ta HM 80 jeżeli chodzi o długość jak dla mnie to wiem na pewno będzie idealnie , lecz czy nie będzie za delikatny ? , woda to głównie rzeka nie duża nizinna Nysa łużycka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Witam , co myślicie o kiju z tematu Dragon HM 80 260cm cw.5,5-21.5 g do zastosowania na sandała ? - przynęty to gumy do 8 cm na 12 g - średnie wobki coś 8 cm max sporadycznie 10 cm Na Nysę Łużycką akurat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rekin175 Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Witam , co myślicie o kiju z tematu Dragon HM 80 260cm cw.5,5-21.5 g do zastosowania na sandała ? - przynęty to gumy do 8 cm na 12 g - średnie wobki coś 8 cm max sporadycznie 10 cm Na Nysę Łużycką akurat. I w takim razie raczej sobie go sprawię , dam znać. Update: Nabyłem , czekam na przesyłkę dalej się okaże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rekin175 Opublikowano 4 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2012 I się mleko wylało , niestety z bólem muszę stwierdzić że jak dla mnie w/w model pod sandała guma 3 10 g się nie nadaje czucie perfekcyjne gorzej z zacieńciem spadł mi już sandał kolejne nie zacięte , natomiast w mojim odczuciu za mały power w dolniku aby wciąć się w sandała , ale to kijek pod kropki się łódziłem niestety przegrałem szukam innego pod sandała - natomiast wyciągłem trochę okoni szczupaków ale mniejszych tu sprawuje się bez zarzutu czucie jest mega , lekki można machać całymi godzinami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 5 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2012 Wolałeś kupić jakąś używkę na forum jak w HM-a się pchać.Mało pewnie nie kosztował . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rekin175 Opublikowano 5 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2012 Wolałeś kupić jakąś używkę na forum jak w HM-a się pchać.Mało pewnie nie kosztował .Mało nie , ale mam fajny patyk pod kropki i jak się rozpytywałem czy da radę to większość potwierdzała że tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chris541 Opublikowano 5 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2012 River Runner 2.45 to doskonała wędka! 2,60 będzie za długa, chyba że masz sokoli wzrok i będziesz skupiał się na plecionce. Jesli łowisz z opadu to max główka będzie 14-15g a więc o nurcie czy głębi zapomnij! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rekin175 Opublikowano 6 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2012 River Runner 2.45 to doskonała wędka! 2,60 będzie za długa, chyba że masz sokoli wzrok i będziesz skupiał się na plecionce. Jesli łowisz z opadu to max główka będzie 14-15g a więc o nurcie czy głębi zapomnij!A możesz powiedzieć jak długo łowisz nią sandacza i jak wygląda to u ciebie z zacięciem czy nie ma problemu , jeżeli mowa o długości 2.6 mi akurat to leży łowię z brzegu , następnie czy długość kija może przekładać się na parametry takie jak zacięcie szybkość ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chris541 Opublikowano 6 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2012 Ja obecnie używam na sandacza HM80 Midnight Express oraz HM69 Sensor. River Runner to w zasadzie wędka na pstrąga ale jednak dośc uniwersalna bo dobrze skostruowana. RR2.60 to super kij ale nie na sandacze - no chyba że chcesz łapa w nocy na płyciznach na woblery. Kolega ma River Runner 2.60 ale casting więc trudno o porównanie. Jeśli spinning byłby zrobiony na tym samym blanku co cast to ta wędka jest za delikatna jako spin - nie wyczujesz podbic i opadu. Z zacięciem nie będzie żadnego problemu tylko z czuciem brania. Z opadu nie używa się wędzisk dłuższych niż 245, a jeśli ktoś używa to znaczy że nie ma pojęcia o tej metodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maynard Opublikowano 6 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2012 O rany! Ale dużo się dzisiaj nauczyłem! Fiu fiu... Całe szczęście, że akurat nie mam dłuższej wędki niż 2,60 m chociaż nie raz i nie dwa, przydałaby się. Do lawirowania gumami i woblerami po najgorszych kamieniskach z dala od brzegu. Czyli jakby nie patrzył do jakiejś tam formy opadu, trochę bardziej urozmaiconej względem raz, dwa, trzy ..... leży, raz, dwa, trzy..... leży... Poza tym najlepiej łowi mi się wędkami krótszymi i w zasadzie najchętniej z multiplikatorem, wiec jestem kryty Uogólnienia i stereotypy rulez!!! Chyba z rozpędu kupię HMa Nie boczyć się proszę, tylko unikać 'prawd' w wędkarstwie. Proszę. PozdrawiamGrzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chris541 Opublikowano 6 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2012 Oczywiście że nie ma obowiązku łowienia według typowych zasad, ale takie zasady istnieją ponieważ często wynikają z praw fizyki. Tak więc jeśli ktoś podbija kijem 3m to jego działanie nie jest zabronione ale sensu w nim nie ma..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 6 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2012 Oczywiście że nie ma obowiązku łowienia według typowych zasad, ale takie zasady istnieją ponieważ często wynikają z praw fizyki. Tak więc jeśli ktoś podbija kijem 3m to jego działanie nie jest zabronione ale sensu w nim nie ma..... No właśnie dlaczego nie ma sensu? Co tu ma fizyka do gadania? Możesz mi wyjaśnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chris541 Opublikowano 6 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2012 Oczywiście! To co najważniejsze to funkcjonowanie wędki jako dźwigni w kontekście wyrzutu i uciągu ale przede wszystkim jest to układ rezonansowy co najbardziej odczuwamy podczas łowienia (nie mówimy o plastikowej rurce w rękojeści bo to fikcja marketingowa) tylko o układzie reznansowym złożonym z blanku, napiętej w różnym stopniu plecionki (czy też żyłki) obciążonej przynętą. W takim przypadku to co odczuwamy na rękojeści zależy przede wszystkim (w kolejności) od: długości blanku i jego sprężystości (sztywności statycznej). Aby to wyjaśnic musimy zwrócic uwagę na jeden parametr a inne określic jako costans. A więc dla blanku o określonym module wibracja charakterystyczna dla brania lub gwałtownego zaczepu będzie tym bardziej odczuwalna im blank jest krótszy, a w dalszej kolejności cięńszy i bardziej sztywny. Obciążenie powinno odpowiadac dynamice wędki co jest chyba jasne, a więc możliwości przenoszenia obciążeń w granicach uniemożliwiających uszkodzenie. Branie czy uderzenie w twardą gałązkę to transjent złożony z częstotliwości od 7 do 20Hz. Praktycznie będzie najbardziej odczuwalny za pomocą wędki od 160 do 230cm przy założeniu że obciążenie przynęty mieści się w przedziale od 10 do 50g. Jeśli użyjemy kija 3m to te informacje czyli drgania zostaną prawie całkowicie wytłumione przez blank w jego górnej części. Oczywiście mało precyzyjnie ale mniej więcej dla blanku z tego samego materiału zakładając długośc 2.10m = 100% przekazania rezonansu, przy długości 3.0m będzie to około 20% DOZNAŃ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 7 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2012 Oczywiście mało precyzyjnie ale mniej więcej dla blanku z tego samego materiału zakładając długośc 2.10m = 100% przekazania rezonansu, przy długości 3.0m będzie to około 20% DOZNAŃ! A skąd te procenty?A to z jakieś proporcji liczyłeś, czy badania jakieś? I zasadnicze pytanie. W wędce do opadu chodzi przed wszystkim o drgania, tak? Tak wynika z Twojego wywodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chub norris Opublikowano 7 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2012 Niekoniecznie łapię się na te rozważania o drganiach, pewnie dlatego, że DOZNAŃ z powodzeniem szukam z nieco krótszym kijem Ale dzięki temu wątkowi dowiedziałem się, że istnieje wędzisko z c.w. 5,5 g - 21,5 g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 7 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2012 Niekoniecznie łapię się na te rozważania o drganiach, pewnie dlatego, że DOZNAŃ z powodzeniem szukam z nieco krótszym kijem Ja pociągnąłem temat drgań na dłuższym kiju bo mnie zafrapował w szerszym zakresie niż wędkarstwo. Uznałem te rozważania za bardzo praktyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chris541 Opublikowano 7 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2012 1 - Choc w sposób popularno-naukowy odnoszę się jednak do praktyki? Wędki nie bywają krótsze niż 160cm (w USA jest to często używana długośc) pomijając oczywiście podlodówki i zabawki. Gdyby było inaczej straciły by podstawowe walory. Oczywiście że sztywna antenka 100cm przenosiła by lepiej informacje (drgania).2 - Ponieważ wędka krótka jest sztywniejsza. Nie wynaleziono jeszcze materiału który przy długości 3m i zbieżności charakterystycznej dla wędki byłby wystarczająco sztywny. Tak więc w 3 metrówce pierwsze 150cm zawsze ugina się mocno a w krótkiej znacznie mniej dla podobnej gramatury - chyba to oczywiste. Coś co się poddaje wytłumi drgania októre chodzi. Pozostają jedynie harmoniczne - czyli taki prąd. Wysokiej klasy stare wędki niektórych producentów były dosyc spolegliwe (miękkie) ale nieźle przekazywały drgania. Działo się tak ponieważ blanki były grubościenne i wykonywane z jednorodnego materiału. Dziś większośc robi blanki typu multilayer z różnego typu mat nakładanych na siebie, przez co wędki są sztywne i lekkie ale relatywnie słabo przenoszą harmoniczne od przynęty. 3 - Przecież wyraźnie napisałem że chodzi o poglądowy przykład. Każdy taki układ można precyzyjnie wyliczyc, tylko nie ma takiej potrzeby, dla tego nikt się tym nie zajmuje. 4 - Nie tylko ale przekazywanie drgań jest bardzo istotne a czasem decydujące o skutecznym zacięciu, szczególnie sandacza, który wiadomo jak bierze. Obserwacja szczytówki czy zwisu plecionki czasem wystarczy, jakkolwiek często nie ma odpowiednich warunków np. z powodu wiatru, nie mówiąc już o widzialności, słabym wzroku wędkarza czy braku koncentracji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maynard Opublikowano 7 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2012 Chris541, do mnie to nawet może przemawiać, ale jedno co w wędkarstwie nigdy nie jest constans, to warunki na łowisku. Potrzeby i preferencje wędkarzy są najróżniejsze. Jeśli ktoś będzie podbijał ciężkie jigi kijem ponad 245cm i będzie mu to sprawiało przyjemność oraz będzie w jego rękach skuteczne, to o co chodzi? Dlatego obruszyłem się na stwierdzenie, że Z opadu nie używa się wędzisk dłuższych niż 245, a jeśli ktoś używa to znaczy że nie ma pojęcia o tej metodzie.A reszta rozważań rezonansowo-fizycznych to już nie moja działka PozdrawiamGrzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rekin175 Opublikowano 7 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2012 Dowiedziałem się ciekawych rzeczy : ) .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi