Skocz do zawartości
  • 0

Woda "zęzowa"

Janusszr

Pytanie

Jak sobie radzicie z wodą na dnie łodzi?

W pontonie całości nie da się spuścić przez zawór spustowy. Nie zawsze jest możliwość przewrócenia pontonu do góry dnem. Mam ponton 4m, to trochę waży.

Po pływaniu w morzu, dobrze jest ponton przemyć słodką wodą przed spakowaniem. Zawsze kilka litrów wody zostaje. U mnie do tej pory w ruch szła szmata. Jednak trwa to dosyć długo. Myślę o zakupie gruszki paliwowej lub jakiejś małej pomki elektrycznej na 12V.

Edytowane przez Janusszr

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Czarku, podaj model swojej pompki.

Kojot, ta pompa to chyba na jacht. Jeżeli jest np. centymetr, dwa wody, to ona to zbierze?

W pontonach przy zaworze spustowym podłoga ma wycięcie. W to wycięcie należy włożyć rurkę ssącą pompy, aby wyssać wodę spod podłogi.

• 0

Mam w pontonie pompkę 12V zamocowaną na stałe właśnie w tym wycięciu podłogi przy pawęży.

Dokładnie taką: https://allegro.pl/oferta/pompa-przeplywowa-seaflo-13-l-min-12v-do-jachtu-10992924815

Łowię praktycznie tylko w naszym morzu. Ponton ma 4 lata, nigdy go nie płuczę słodką wodą i nic mu nie dolega. Resztką wody na dnie bym się w ogóle nie przejmował.

Edytowane przez flyfisher33
  • Like 1

• 0

Dzisiaj płukałem i suszyłem ponton, szkoda ze nie widziałem posta zrobił bym foto.

Ja to robię tak. Podnoszę silnik, otwieram lampy. Kółko wysówam na maxa. Do tego stawiam je na niskim stoliku. To sprawia że ponton stoi dęba. Większość wody spływa zaworem, resztę wybieram 500ml strzykawka. Ta resztka co zostanie wysycha po 30min. Samej roboty jest tak na 3 min.

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Tresor
  • Like 1

• 0

W aptece max 100ml.

Pomyliłem ja mam 400ml o taką:

.

https://allegro.pl/oferta/pompka-reczna-odsysarka-do-oleju-plynu-400ml-10898835875

A takie są na alli:

.

.81ef01f8f9f6f2361bd7ac27c1b46c25.jpg

Edytowane przez Tresor

• 0

Fajna ale widzę jedna wadę nie wcisniej tej rury między paweż a te wycięcia w podłodze.

Obecnie tą resztką wody nie ma się co przejmować ale ja pływam i przy -6 i nie chciał bym aby mi się tam lód robił. Tym bardziej że ponton stoi cała zimę w blaszaku. Strzykawką wyciągniesz 99,95% wody. Ale twoja pompka ma na pewno fest wydajność, Strzykawką idzie powoli.

• 0

Mam w pontonie pompkę 12V zamocowaną na stałe właśnie w tym wycięciu podłogi przy pawęży.

Dokładnie taką: https://allegro.pl/oferta/pompa-przeplywowa-seaflo-13-l-min-12v-do-jachtu-10992924815

Łowię praktycznie tylko w naszym morzu. Ponton ma 4 lata, nigdy go nie płuczę słodką wodą i nic mu nie dolega. Resztką wody na dnie bym się w ogóle nie przejmował.

Mam podobne rozwiązanie - wyciąłem sobie dziurę w podłodze aluminiowej, pompka zasysa prawie całą wodę. Po wyjęciu podłogi wystarczy przetrzeć szmatą.

• 0

Jak składałem ponton to tak samo robiłem, wybrać ile się da, resztę szmatką, ale też nie przejmowałem się specjalnie jak coś zostało.

Od dwóch lat wożę ponton na przyczepie, więc wypompowuję pompką elektryczną ile się da i to wszystko. Resztka latem powoli odparowuje, a zimą zamarza, ale w niczym to nie przeszkadza :D