Skocz do zawartości

Seeker SP703 dostępność i inne pytania

Rekomendowane odpowiedzi

z opisu wstępnego porównania pomiędzy e-glasem i tymi samymi konstrukcjami z s-glasu które mam od Zbyszeka Kawaleca,- dla mnie osobiście wynika, że jak masz obawy o to czy będzie czym zaciąć weź bez wahania 754,- nie dlatego że to kopia mojego ukochanego blanku, tylko dlatego, że 12lb juz w starej wersji dawalo wystarczająco dużo mocy do zacięcia każdego pstrąga i także sandaczy (w stojącej lub wolno plynącej wodzie)do 90cm (większych na niego nie miałem). Kij ten spokojnie podawał i prowadził wobki o których piszesz.

Na dodatek z opisu Zbyszka wynika, że kije s-glasowe są sztywniejsze na sucho i mniej będą sie zawijały jak e-glasowe przy rzucie, przy prowadzeniu też powinno być ciut sztywniej a hol, podobno to samo. Jak dla mnie ideał, ale co będzie w praktyce to dopiero zobaczymy...

Co do 753 wydaje mi się, że będzie spokojnie z czego zaciąć, pytanie jest tylko takie:

-czy wystarczy Ci cierpliwości do nauczenia się posługiwania się tą wędką????

Reasumując:

- jak chcesz mieć od razu efekt i nie chcesz ryzyka 754

- jak chcesz zacząc zabawę ze szklakami i masz do tego cierpliwość 753

• 2 tygodnie później...

Moje dotarły, SP703 z S-glassu i SBS665 z E. Porównując ze starym SP 703 jest szybszy. Czy lżejszy , nie wiem. Miałem gotowy kij a nowy jak na razie w formie blanku. Wędka na SP703 będzie robiona na PB Minima. Z innych spostrzeżeń, zwolennicy rękojeści dzielonej nie będą zachwyceni, spora część blanku od dołu nie jest lakierowana. Kijek jest barwiony w masie i pokryty glossem. Widać różnice w odcieniach dolnika i szczytówki, niewielkie ale widać. Szczyt nie jest także idealnie prosty co mnie nie dziwi. brutalnie gięty pokazuje w mojej ocenie więcej niż 10lb, może to być 12. Szczytówka czuła, nie spałowaciała w nowym materiale.

SBS-a mam w ręce pierwszy raz i nie będzie to jedyny w mojej szafie. 17 lb i bardzo fajna czułośc, widzę że da się ładnie kształtować zakres rzutowy docinając szczyt. Kolor blanku czarny, błyszczący.

Moment, flex coat na miękko nie usztywnia blanku ale drugi raz to mi się nie chce robic omotek i lakierku. :lol:

Po oglądaniu kijka to można rzec iż kolorek nie jest taki do d.. Nawet moje młode co to kijów w łapach miało stwierdziło że fajny ten Seekerek.

A ztego co Seeker zrobił zwraca uwagę wysoka jakość lakieru którym blanki są pokryte. O ile w wielu firmach zajzajer odtłuszczający którego uzywam zmiękczał lub naruszał lakier błyskawicznie Seekera nie rusza.

Wędka na SP703 będzie robiona na PB Minima. Z innych spostrzeżeń, zwolennicy rękojeści dzielonej nie będą zachwyceni, spora część blanku od dołu nie jest lakierowana. Kijek jest barwiony w masie i pokryty glossem.

Jak masz możliwość założyc na papier te Minimy, to zrób próbę z nimi i dla porównania z Alconitami. Rozmawiałem dziś ze Zbyszkiem i mówił mi o swoich próbach.

Blanki z indeksem 2 na końcu dobrze sie sprawowały z druciakami ale już 3 i 4 były lepsze pod Alconitami.

Nielakierowaną część dolnika robiąc dzielona rękojeśc mozna polakierować i sladu nie bedzie :D gorszą sprawa jest to, że nowe uchwyty SKSS nie pasują do średnicy dolnika,- szkoda,- tak to widziałem oczami wyobraźni...

Napisz jakie kolorystyczn dodatki tzn: omotki, cokoliki itp.. dobrałeś do kija.

Ja sobie wymyślilem dolnik w tonacji czarnej a omotki - stare złoto...

Kijek jest zrobiony na gotowo. Nić na całości Evergren State True Pro Wrapa przy zaczepie do p[rzynęt i na wzmocnieniu łączenia z pojedynczym pasmem srebrnego metalika. PB Hard Chrome, szczyt Alconite w srebnej ramce. Różnica przy cięższych przelotkach jest wyczuwalna praktycznie na każdym kiju. SP703 można zrobić np w alco i nie gaśnie. WC czarne aluminium, uchwyt DPS 18 Fuji.