Skocz do zawartości

Seeker SP703 dostępność i inne pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Podaj przy jakiej długości elementów, kolorze i rodzaju korka. Po moich ostatnich doświafdczeniach z wyrobami gó..mi z Portugalii także dostawcę..   Marcin , sztuka polega na tym by nie przeciążyc ale nie popadać w obsesję.Chyba mam spacing w PB hard na ten kij w archiwum.

Chciałbym zbrojenie coś podobnego do Arkowego 652. Bardzo podoba mi się wykonanie, oczywiście nie dziwota skoro to dzieło Pana Zbyszka Kawalca, ale...

Rozbieram i ubieram masowe chruściaki, aby sprôbować sił w budowaniu wędek. Jeżeli mi jakoś zacznie iść to chciałem sobie właśnie taki fajny okoniowy kij pod jigowanie na główkach 5-15 zrobić. Przeglądając propozycje ten seeker wydaje się ciekawy, tylko właśnie kwestia wagi. Nie chcę okoniówki o wadze 150g.

Edytowane przez mdziam_78

Jeśli chodzi o przelotki to w wadze całości nie będą miały aż tak wielkiego wpływu, bo komplet do tego blanku przy zbrojeniu pod casta waży 1,33g przy 8 przelotkach. Pod spining będzie coś koło 3-4g, sam blank waży 72g. Dużo będzie zależało od wagi uchwytu kołowrotka, ewentualnych podkładek pod niego czy ilości kleju potrzebnego do zamocowania rękojeści i ww. uchwytu. Waga korka jest niewielka, bo po rozwierceniu naprawdę niewiele go zostaje, z racji dużej średnicy blanku przy dolniku. Omotki i przelotki są raczej pomijane, bo różnica w wadze całej wędki może być maks. rzędu 5g. Jak zrobisz rękojeść dzieloną, to przy długości rargripa rzędu 20-25cm bez dodatkowego obciążenia kij najprawdopodobniej będzie leciał na pysk. Ja swój przy reargripie 22cm i uchwycie ECS dociążałem przy końcu dolnika podkładką z nierdzewki i dodatkowo żywicą a i tak jeszcze lekko wali na przód
Jeśli waga jest dla Ciebie priorytetem, to będzie ciężko, bo niektórzy robią gotowe okoniówki, które ważą tyle co tutaj sam blank, ale z drugiej strony warto się zastanowić czy nie dźwigać 40-50g więcej, które ciężko będzie odczuć i cieszyć się fajnym sprzętem, który może zrekompensować Ci swoją wagę mniejszą ilością spadów może rekordowych ryb:)

Co do jigowania, to niektórzy twierdzą że ten kij się do tego nie za bardzo nadaje, a jego żywiołem są blachy i małe woblery. Nie jest to superszybki fast o szczytowej akcji typowo pod jiga. Dodatkowo musi być naprawdę lekko zbrojony, aby za bardzo nie zwolnić. Nie ukrywam, że sam chcę go używać do jigowania, aby się przekonać na własnej skórze i sam jestem ciekaw jak się spisze i mam nadzieje, że będzie dobrze.

Edytowane przez MateuszDDZ

Nie przesadzaj z unikaniem wagi, fore, o ile jest potrzebny ze zwykłego korka bez dodatków wykańczająco-upiększających w stylu ,,Ja Pan". Poniżej uchwytu krótki korek 3-4 pierścieni, dól dzielonej z 4-5 pierścieni burla z małym plastre,m korkogumy na koncu. W sumie przy twardym burlu też nie jest potrzebna. Przelotki, mna dole na grubo, rozmiar 25  a nawet 30 jak będą nieloty, górą cieniej bez popadania w paranioję. PB Minima może byuć, rozjmiary67 1 lub 2 w dół w stosynku do Fuji alco na ten przykład..

Czadem to jest tak że mniej wyglada a wiecej lowi..............

Moj SP703 ma gdzies niecale 140g, pewnie bez drewnianego insertu mozna by bylo zesc ponizej ~130g, moze nawet kolo 120g sie pokrecic.

@woblerwz, mozesz zdradzic gdzie kupowales ten korek z Portugalii? Bo wlasnie na dzniach mam zamiar kupowac a nie chce sie naciac. Dzieki.

Dzięki za przypomnienie wątku. Miałem napisać parę słów jak przetestuję kijek, a właśnie wróciłem z wyjazdu gdzie przez 8 dni łowiłem w większości właśnie kijem na blanku S 703 ( nowa seria, S-Glass ).  Trafiliśmy na prawdziwe okoniowe żniwa, bez przesady myślę wyjąłem kijem grubo ponad setkę okoni w tym czasie, w tym parę czterdziestaków, a jako przyłów kilka sandaczy i szczupaków. Co mogę powiedzieć na podstawie tych doświadczeń.

W Seekerze S703 szukałem kandydata na "szwedzka okoniowkę" czyli wędkę, którą będę mógł łowić przy użyciu plecionki, bez obaw o "spady" czy "odbicia" okoni a jednocześnie dając sobie szansę na wyjęcie większego przyłowu.  Na większym przyłowie wędki jeszcze nie przetestowałem, bo sandacze / szczupaki raczej nie przekroczyły 60 cm (nie były dla kija żadnym wyzwaniem) , natomiast jeżeli chodzi o "okoniową" część założenia to wędka spisała się znakomicie. Wydaje mi się że przez cały pobyt nie zanotowałem z niej żadnego spadu przy łodzi, względnie pojedynczy przypadek kiedy ryba wzięła pod łodzią i nie zdążyła dobrze zassać relatywnie dużej przynęty. Tutaj naprawdę ogromny + dla Seekera z S-glassu w porównaniu do naprawdę topowych wędek grafitowych, które również były testowane na wyjeździe.

Poza doskonałym trzymaniem ryby w trakcie holu (okonie zapięte płytko byłem w stanie dociągnąć do łodzi nawet jeśli brały na granicy rzutu) wędka okazała się:

- wystarczająco sprężysta i szybka (S-Glass!) żeby skutecznie zacinać z większej odległości sandacze

- umożliwiała w górnym zakresie c.w. normalne łowienie przynętami typu 15 gram głowka + kopyto 3 cale ( a wiec w okolicach 21 gram ) - przez normalne łowienie rozumiem normalne rzucanie przynętą i możliwość skutecznego jej podbicia oraz zacięcia , oczywiście łowiliśmy z łódki

- sam koniec szczytówki jest na tyle elastyczny że jest dobrym "optycznym" wskaźnikiem opadu przynęty, co ma duże znaczenie podczas łowienia w ciężkich warunkach pogodowych kiedy wiatr, wysoka fala robią balon na plecionce i możliwość dodatkowego "optycznego" wskażnika może nie brań (bo te się czuje w uchwycie) ale właśnie opadu przynęty to naprawdę fajny bonus

EDIT: dotatkowo, wydaje mi się że ta szczytówka odpowiada również za wysoki wskaźnik skuteczności brań tj. za fakt ze okoń pomimo plecionki pewnie "siada" na kiju, dobrze zasysa przynętę

- jedyny minus jaki zaobserwowałem w porównaniu do kijów grafitowych to odrobinę mniejszy zasięg szklaka przy rzutach, ale to jest myślę dosyć oczywista konsekwencja mniejszej sprężystości materiału

Reasumując, dla mnie model Seekera S703 wykonany z S-Glassu jak na razie okazał się strzałem w dziesiątkę jeśli chodzi o łowienie okoni z łodzi przy zastosowaniu plecionki (oczywiście mówię o "normalnych" okoniach łowionych na "normalne" przynęty, a nie dłubaniu piętnastaków na paprochy - do tego są dedykowane inne wędki)

S-Glass, który jest materiałem nieco wyżej modułowym od E-Glassu użytkowo okazał się bardzo ciekawy, w zasadzie biorąc pod uwagę szybkość, zwartość, ciętość wędki można odnieść wrażenie, że łowi się kijem wykonanym z jakiejś niskomodułowej maty grafitowej i dopiero hol ryby rozwiewa w tym względzie wszelkie wątpliwości. Szkoda, że w tej beczce miodu pojawia się łyżka dziegciu, kiedy słyszy się o przypadkach blanków, które mają nienajlepiej spasowane łącza czy problemy z zachowaniem prostej szczytówki - Seeker pewnie mógłby się tu trochę bardziej postarać o zachowanie reżimu technologicznego, nawet kosztem jakiegoś wzrostu ceny blanku z s-glassu, którą moim zdaniem warto zapłacić ze względu na unikalne właściwości użytkowe jakie blank oferuje (oczywiście, o ile ktoś takich właściwości szuka).

Kilka słów o zbrojeniu mojego kija. Kij został uzbrojony jako klasyczny lekki spinning, komplet 8 przelotek wygląda następująco (zwykłe Alconite w stalowej ramce): Y20, Y12, Y8L, L7, L6, L5.5, L5.5, F5.5, uchwyt DPS17 na arborach od Piotra Matusiaka, foregip z białego korka 3.5cm, dolnik (pełny) z białego korka 23cm. Wagi kija nie pamiętam w tej chwili.

Na zakończenie fotka jednego z "testerów" Seekera S-703:

post-45567-0-96993100-1381140690_thumb.jpg

Pozdrawiam

• Like 1

Dzięki za przypomnienie wątku. Miałem napisać parę słów jak przetestuję kijek, a właśnie wróciłem z wyjazdu gdzie przez 8 dni łowiłem w większości właśnie kijem na blanku S 703 ( nowa seria, S-Glass ). Trafiliśmy na prawdziwe okoniowe żniwa, bez przesady myślę wyjąłem kijem grubo ponad setkę okoni w tym czasie, w tym parę czterdziestaków, a jako przyłów kilka sandaczy i szczupaków. Co mogę powiedzieć na podstawie tych doświadczeń.

W Seekerze S703 szukałem kandydata na "szwedzka okoniowkę" czyli wędkę, którą będę mógł łowić przy użyciu plecionki, bez obaw o "spady" czy "odbicia" okoni a jednocześnie dając sobie szansę na wyjęcie większego przyłowu. Na większym przyłowie wędki jeszcze nie przetestowałem, bo sandacze / szczupaki raczej nie przekroczyły 60 cm (nie były dla kija żadnym wyzwaniem) , natomiast jeżeli chodzi o "okoniową" część założenia to wędka spisała się znakomicie. Wydaje mi się że przez cały pobyt nie zanotowałem z niej żadnego spadu przy łodzi, względnie pojedynczy przypadek kiedy ryba wzięła pod łodzią i nie zdążyła dobrze zassać relatywnie dużej przynęty. Tutaj naprawdę ogromny + dla Seekera z S-glassu w porównaniu do naprawdę topowych wędek grafitowych, które również były testowane na wyjeździe.

Poza doskonałym trzymaniem ryby w trakcie holu (okonie zapięte płytko byłem w stanie dociągnąć do łodzi nawet jeśli brały na granicy rzutu) wędka okazała się:

- wystarczająco sprężysta i szybka (S-Glass!) żeby skutecznie zacinać z większej odległości sandacze

- umożliwiała w górnym zakresie c.w. normalne łowienie przynętami typu 15 gram głowka + kopyto 3 cale ( a wiec w okolicach 21 gram ) - przez normalne łowienie rozumiem normalne rzucanie przynętą i możliwość skutecznego jej podbicia oraz zacięcia , oczywiście łowiliśmy z łódki

- sam koniec szczytówki jest na tyle elastyczny że jest dobrym "optycznym" wskaźnikiem opadu przynęty, co ma duże znaczenie podczas łowienia w ciężkich warunkach powodowych kiedy wiatr, wysoka fala robią balon na plecionce i możliwość dodatkowego "optycznego" wskażnika może nie brań (bo te się czuje w uchwycie) ale właśnie opadu przynęty to naprawdę fajny bonus

- jedyny minus jaki zaobserwowałem w porównaniu do kijów grafitowych to odrobinę mniejszy zasięg szklaka przy rzutach, ale to jest myślę dosyć oczywista konsekwencja mniejszej sprężystości materiału

Reasumując, dla mnie model Seekera S703 wykonany z S-Glassu jak na razie okazał się strzałem w dziesiątkę jeśli chodzi o łowienie okoni z łodzi przy zastosowaniu plecionki (oczywiście mówię o "normalnych" okoniach łowionych na "normalne" przynęty, a nie dłubaniu piętnastaków na paprochy - do tego są dedykowane inne wędki)

S-Glass, który jest materiałem nieco wyżej modułowym od E-Glassu użytkowo okazał się bardzo ciekawy, w zasadzie biorąc pod uwagę szybkość, zwartość, ciętość wędki można odnieść wrażenie, że łowi się kijem wykonanym z jakiejś niskomodułowej maty grafitowej i dopiero hol ryby rozwiewa w tym względzie wszelkie wątpliwości. Szkoda, że w tej beczce miodu pojawia się łyżka dziegciu, kiedy słyszy się o przypadkach blanków, które mają nienajlepiej spasowane łącza czy problemy z zachowaniem prostej szczytówki - Seeker pewnie mógłby się tu trochę bardziej postarać o zachowanie reżimu technologicznego, nawet kosztem jakiegoś wzrostu ceny blanku z s-glassu, którą moim zdaniem warto zapłacić ze względu na unikalne właściwości użytkowe jakie blank oferuje (oczywiście, o ile ktoś takich właściwości szuka).

Kilka słów o zbrojeniu mojego kija. Kij został uzbrojony jako klasyczny lekki spinning, komplet 8 przelotek wygląda następująco (zwykłe Alconite): Y20, Y12, Y8L, L7, L6, L5.5, L5.5, F5.5, uchwyt DPS17 na arborach od Piotra Matusiaka, foregip z białego korka 3.5cm, dolnik (pełny) z białego korka 23cm. Wagi kija nie pamiętam w tej chwili.

Na zakończenie fotka jednego z "testerów" Seekera S-703:

perch_S703.JPG

Pozdrawiam

Bardzo cenne informacje

Dziękuję

Nie zaszkodziłoby mu np. Y20, Y10, L7, L5,5, L5 do końca i FST5 albo LGST4,5. Do rozważenia. Ale i tak - bardzo mi się podobał :) Na sucho był zacny. Trochę ważył, ale czego chcieć od szkła...

BTW - zacny garbus :)

Edytowane przez krzysiek

Teraz po doświadczeniach z XSB783 pewnie tak właśnie bym go uzbroił chociaż mówiąc szczerze myślę że wiele by to już nie zmieniło. Przy tym zbrojeniu które jest kij zachowuje bardzo przyjemną dynamikę.

Waga kija wydaje mi się że to było coś pomiędzy 130 a 140 gram, to wcale nie jest aż tak dużo biorąc pod uwagę że kij jest dwuczęściowy a rękojeść pełna. Wędka na pewno nie sprawia wrażenia ciężkiej, sparowana z Daiwą Certate 2500 dawała naprawdę bardzo poręczny, dobrze wyważony zestaw którym z przyjemnością się łowiło wiele godzin.

• 4 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...

Faktycznie,- mało szklane to ugięcie  :rolleyes:

Swoją drogą te same kije w długości 6"9' mają zupełnie inne,- pełne ugięcie (widziałeś jednego Wojtku)podobne do ich czarnych starszych braci i ponieważ wszystkie posiadane przeze mnie dostały już godnych przeciwników i się nie złamały to śmiem powtórzyć twierdzenie iż nie wszystkie modele tym razem są udane u tych "the best of beściaków"  ;)

Edytowane przez Rheinangler

...a ja jestem z S 703-ki tak zadowolony ze zamowilem sobie drugi blank 'na zapas' a dwoch kumpli przymierza sie do robienia wedek na 703.

A i 754 zapracowal juz w tym roku rozpoczynajac swoj drugi sezon trolingowy i na razie - odpukac - jest nadal w dwoch kawalkach a nie w wersji travel ;)

Ugięcie mogło być trochę oszukane bo wędkę trzymało dziecko i nie bardzo mogłem go powstrzymać przed bujaniem kijem. Wczoraj o wiele bardziej został przeczołgany i nie sądzę by podzielił los 754. Szczytówka była na wysokości dolnika.

Czyli tak jak ma być  ;)