S. Cios Opublikowano 6 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2021 Z największym bólem serca informuję, że dziś odszedł nasz kolega Jan Marek Kochański. Był bibliofilem i zgromadził największą w Polsce bibliotekę literatury wędkarskiej, w której miał wszystko, co się ukazało w Polsce od 1800 do 2021 r. Wydał katalog literatury wędkarskiej, który jest bezcennym materiałem dla osób zajmujących się kulturą wędkarską. Miał też dużą liczbę zagranicznych publikacji o ogromnej wartości bibliofilskiej. Opublikował w naszej prasie wędkarskiej szereg artykułów dotyczących różnych aspektów historii wędkarstwa. Z racji zbliżonych zainteresowań miałem z Nim bliski kontakt (ostatni raz widziałem się z nim 1 października), tym bardziej, że mieszkał blisko mnie. Często korzystałem z Jego biblioteki i pomocy w przygotowaniu różnych publikacji (np. o głowacicy). On zachęcił mnie do przełożenia dzieła Waltona na j. polski, udzielając istotnego wsparcia w procesie przygotowania publikacji. Był też bystrym obserwatorem przyrody. W toku rozmów z Nim kiedyś podał mi obserwacje jętek nad Wisłą w drugiej połowie lat 50., co - jak się okazało - było nie tylko ostatnią obserwacją jętki Palingenia longicauda (długość całkowita ok. 12 cm) w Polsce, ale de facto jedyną taką po 1945 r. Opublikowałem tę bezcenną informacje na łamach Polskiego Pisma Entomologicznego. Niektórzy uczestnicy spotkań, giełd i targów wędkarskich w Warszawie będą Go pamiętali, bo się na nich pojawiał. Na przykład, podczas targów w Łomiankach prezentował swój angielski kołowrotek z przełomu XVIII i XIX w. Jego odejście jest ogromną stratą dla polskiego wędkarstwa, zwłaszcza dla kultury wędkarskiej. Cześć Jego pamięci. 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 6 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gringo Opublikowano 6 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2021 [*] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 6 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2021 [*] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cez@ry Opublikowano 6 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2021 Żegnaj Marku, spotkania z Tobą były niezapomnianą lekcją historii !! Zdjęcie przedstawiające największe dzieło Marka Kochańskiego Spoczywaj w pokoju [*] 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abudam Opublikowano 6 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2021 [*] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinabar Opublikowano 6 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2021 [*] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rothen Opublikowano 6 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2021 [*] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 6 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2021 To bardzo smutna wiadomość. Wielka strata dla polskiego wędkarstwa. Zawsze myślałem, że na następnym spotkaniu z Markiem, poproszę go o autograf w "Wędkarstwie po Polsku" ... już nie poproszę 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rd1_68 Opublikowano 6 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2021 [*] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczybilet Opublikowano 6 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2021 [*] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voiteh Opublikowano 6 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2021 [*] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 7 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2021 [*] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario70 Opublikowano 7 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2021 [*] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franc Opublikowano 7 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2021 Zawsze to nastąpi wszyscy wiemy i nikt nie jest w stanie się na to przygotować .Niech spoczywa w pokoju . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinopapużasty Opublikowano 7 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2021 [*] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homax Opublikowano 7 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2021 Zdjęcie przedstawiające największe dzieło Marka Kochańskiego _20211006_204622.JPGSpoczywaj w pokoju [*] Znałem Pana Marka. Przez chwilę był redaktorem "Panoramy Wędkarskiej" w której nie chciał reklam.. Było to pewnie z 20 lat temu. Być może dlatego pismo upadło po kilku zaledwie numerach. Namówił mnie i coś tam skrobnąłem o sandaczu.Dostałem też od niego katalog polskiej prasy wędkarskiej.. Jak się nie mylę wyszedł on w nakładzie ok 20 egzemplarzy.. Aż sprawdzę w domu.. [*] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 7 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2021 [*] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S. Cios Opublikowano 7 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2021 Dostałem też od niego katalog polskiej prasy wędkarskiej.. Jak się nie mylę wyszedł on w nakładzie ok 20 egzemplarzy.. Aż sprawdzę w domu.. [*] Tak nakład był niewielki, bo katalog wydał własnym kosztem. Jeśli dobrze pamiętam, to były chyba 3 wydania, kolejno rozszerzane.Dzięki Kochańskiemu ukazała się też publikacja Józefa Rozwadowskiego - Nasze ryby (w 2009), zawierające wszystkie teksty tego autora z początku XX w., opublikowane na łamach Okólnika Rybackiego (w bibliotece Kochańskiego był komplet tego pisma). Kto nie zdążył kupić sobie tej publikacji (przez długi czas była dostępna w ZG PZW), niech żałuje. Od strony literackiej żaden autor tekstów wędkarskich w Polsce (nawet do naszych czasów) nie dorósł Rozwadowskiemu do pięt. Jego teksty czyta się dla przyjemności. To jest uczta duchowa. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 7 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2021 Już kiedyś o tym pisałem na j.pl. Pod koniec lat 90-tych pan Marek pracował w sklepie na Wolskiej. Handlowałem wtedy Daiwą i Cormoranem. Robienie z nim zamówienia to był koszmar, za to później rozmawialiśmy... i to były jedne z najlepszych momentów w tej pracy. Człowiek o olbrzymiej wiedzy o naszej pasji, świetny rozmówca. Wieczny odpoczynek. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 7 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2021 [*] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalniak Opublikowano 7 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2021 [*] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mohave Opublikowano 7 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2021 [*] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 7 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2021 Jeden z nas. Olśnionych od pierwszego wejrzenia.. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 7 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2021 [*] Coś tak ze 20 lat temu Pan Marek odkrywał przede mną arkana rodbuildingu. Zachowam we wdzięcznej pamięci. Prawdziwy pasjonat wędkarstwa i rodbuildingu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi