lukomat Opublikowano 7 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2021 Kilka dni temu kolega mi wspomniał, że Morski Instytut Rybacki prowadzi eksperymentalne zarybienia szczupakiem. Potwierdzenie znalazłem na stronie MIR-u:https://mir.gdynia.pl/pike/Czy jest ktoś na forum zaangażowany w tą akcję PIKE i mógłby przybliżyć szczegóły? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 7 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2021 Ale wielki budżet, 8 baniek - za to można Atlantyk szczupakiem zarybić 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 7 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2021 Nie mam zielonego pojęcia ile takie akcje kosztują, więc cięzko mi ocenić, ale liczę, że ktoś zaangażowany w temat się wypowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtunio Opublikowano 7 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2021 W zeszłym roku trafiłem na taki materiał video z zarybień bałtyku 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bob74 Opublikowano 7 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2021 ... Kolega @Pumba, zapewne, siedzi w tym temacie... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 7 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2021 Czyli bazę pokarmową mają stanowić cierniki i babka? No nie powiem, ciekawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 7 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2021 Przy tych planach zarybieniowych to za 10 lat to może być druga Rugia..... . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalaar Opublikowano 7 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2021 Czyli bazę pokarmową mają stanowić cierniki i babka? No nie powiem, ciekawe.smolty /;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 7 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2021 Czyli bazę pokarmową mają stanowić cierniki i babka? No nie powiem, ciekawe. a czemu nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarCinFin Opublikowano 7 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2021 (edytowane) Taka ciekawostka, zasłyszana od fińskiego kolegi wędkarza: wzrost temperatury i zwiększona eutorofizacja w strefach przybrzeżnych Bałtyku, spowodowała nagły wzrost populacji cierników, które redukuję polulację okonia i szczupaka. W normalnych warunkach to okonie i szczupaki kontrolowały ilość cierników. Wzrost liczby cierników dodatkowo zwiększa ilość alg. Do poczytania http://www.balticsea2020.org/english/alla-projekt/rovfisken/fishery-completed-projects/359-trawling-for-sticklebacks-in-the-gulf-of-bothnia Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka Edytowane 7 Października 2021 przez MarCinFin 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 8 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2021 Też o tym słyszałem. Z tego powodu Sporfiskarna angażuje sie teraz w odtwarzanie tarlisk okonia i szczupka na wodach przybrzeżych ale śródlądowych - mają nadzieję że ciernik nie rozpleni sie tam tak jak w Bałtyku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 8 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2021 a czemu nie ? Ja nie mówię "nie", tylko "ciekawe". Babka raczej trzyma się blisko dna, ale niech będzie że szczupaki będą szorować jajami po dnie i polować na babkę. 50cm pistolety najedzą się ciernikiem, ale +80 będą ganiać za taką drobnicą? Nie znam zwyczajów bałtyckich szczupaków, więc chętnie posłucham/poczytam wykładu na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 8 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2021 smolty /;-)Tak sobie też pomyślałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 8 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2021 Do poczytania. https://spb.apsl.edu.pl/pliki/nr10/09.pdf 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cianbo Opublikowano 8 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2021 Zatoka Pucka, okolice Mechelinek słynęły kiedyś z wielkich szczupaków. Tylko to było 50-60 lat temu, jak jeszcze było dużo morszczynu.Fajnie jeśli te szczupaki się przyjmą i za kilka lat będzie co łowić. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 9 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2021 właśnie, może powinni jakaś zielarkę sadzić w zatoce też ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 11 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2021 Do poczytania. https://spb.apsl.edu.pl/pliki/nr10/09.pdfNo to wychodzi, że z ciernikami też krucho. Babki wszystko wyżerają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gadget Opublikowano 11 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2021 (edytowane) Zarybienia są prowadzone od 2 lat, i już widać efekty w postaci bardzo szybkiego tempa wzrostu wpuszczonych ryb. Do Zatoki wpuszczamy ryby w okolicy 8-10cm, żeby od razu mogły aktywnie żerować.Po pełnym roku w Zatoce szczupaki przyrosły nawet 40cm,. Wszystkie ryby są oznakowane i wiem gdzie i jaka ryba została wpuszczona. Za kilka lat będzie dobrze:) Michał. Edytowane 11 Października 2021 przez Gadget 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drChlubicz Opublikowano 11 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2021 ... Do Zatoki wpuszczamy ryby... Wygląda na to że uczestniczysz w zarybieniach w ten czy iny sposób.Możesz zdradzić jakieś liczby, żeby zobrazować skalę przedsięwzięcia, chodzi oczywiście o ilość wpuszczanych ryb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bambus Opublikowano 11 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2021 https://pike.mir.gdynia.pl/index.html Tu masz dużo informacji Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Lejk Opublikowano 11 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2021 (edytowane) Cześć, W 2020 roku wypuściliśmy 30 tys. sztuk narybku. W 2021 udało nam się wpuścić 140 tyś sztuk, natomiast w 2022 planujemy wypuścić 160 tys. sztuk narybku letniego szczupaka.Tak jak Michał wspomniał, każdy osobnik jest poznakowany kodowanych znaczkiem magnetycznym (Coded Wire Tag) stąd przyżyciowo jesteśmy w stanie stwierdzić czy dany osobnik pochodzi z zarybień czy z naturalnego tarła. Mimo opinii wielu sceptyków, zasoby pokarmowe Zatoki Puckiej są dobre i wypuszczone przez nas szczupaki znajdują sobie nisze pokarmowe z których intensywnie korzystają. W ramach zadania będzie badana treść żołądków ryb pochodzących z połowów komercyjnych. Staramy się na bieżąco aktualizować stronę projektu. Oczywiście zajmujemy się również innymi tematami stąd prosimy o wyrozumiałość..... Morska TV przygotowuje obszerny materiał z podchowalni oraz z zarybień. PozdrAdam Edytowane 11 Października 2021 przez Adam Lejk 26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 12 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2021 W ramach uzupełnienia tego co napisał Michał i Adam dodam tylko, że ikrę do hodowli pozyskujemy w sposób przyżyciowy z osobników posiadających najbardziej zbliżoną genetykę do rodzimych szczupaków z Zatoki Puckiej. Nie obawiałbym się o zasoby pokarmowe czy brak habitatu, zagrożeń upatruję jedynie w antropopresji. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 12 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2021 Cześć, W 2020 roku wypuściliśmy 30 tys. sztuk narybku. W 2021 udało nam się wpuścić 140 tyś sztuk, natomiast w 2022 planujemy wypuścić 160 tys. sztuk narybku letniego szczupaka.Tak jak Michał wspomniał, każdy osobnik jest poznakowany kodowanych znaczkiem magnetycznym (Coded Wire Tag) stąd przyżyciowo jesteśmy w stanie stwierdzić czy dany osobnik pochodzi z zarybień czy z naturalnego tarła. Mimo opinii wielu sceptyków, zasoby pokarmowe Zatoki Puckiej są dobre i wypuszczone przez nas szczupaki znajdują sobie nisze pokarmowe z których intensywnie korzystają. W ramach zadania będzie badana treść żołądków ryb pochodzących z połowów komercyjnych. Staramy się na bieżąco aktualizować stronę projektu. Oczywiście zajmujemy się również innymi tematami stąd prosimy o wyrozumiałość..... Morska TV przygotowuje obszerny materiał z podchowalni oraz z zarybień. PozdrAdamCieszę się, że ktoś bezpośrednio z projektu trafił do wątku.Adam, czy szczupak nie będzie stanowił konkurencji dla troci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tlok Opublikowano 12 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2021 Jaką średnią masę i długość mają te wpuszczane szczupaczki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 12 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2021 Jaką średnią masę i długość mają te wpuszczane szczupaczki ?https://pike.mir.gdynia.pl/gallery01.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.