rower26 Opublikowano 12 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2021 Będzie druga Rugia na zatoce. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzymonP Opublikowano 12 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2021 A czy są jakieś plany by powrócić do zarybień zatoki tęczakami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybarak Opublikowano 12 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2021 Jaką średnią masę i długość mają te wpuszczane szczupaczki ?Wyglądają na takie 3-5g. Dobrze, że są zwroty z ryb pochowanych na granulacie w RAS-ach. Mirek opowiadał mi, że robił niewielką jeziorową próbę na swoich rybach i ponoć te powyżej 5g wyszły słabo. Oceniał, że te większe mogą mieć już problemy z przejściem na naturalny pokarm. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Lejk Opublikowano 12 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2021 Cześć, Nie ma planów powrotu do zarybień pstrągiem tęczowym. Obecne prawo tego zabrania. Mimo najszczerszych chęci (jako wędkarz), musimy przestrzegać prawa. Poza tym, żaden tgo typu projekt nie uzyska akceptacji i finansowania. Wypuszczane ryby miały masę między 3-8g lub jak kto woli 6-10cm. Były również osobniki o długości 14cm..... Wcześniejsze próby zarybiania Zatoki Puckiej mniejszymi formami nie przyniosły żadnych efektów. Dopiero zarybienie większymi osobnikami przyniosło pozytywne rezultaty, stąd przy tym projekcie zdecydowaliśmy by wypuszczać wyłącznie taki sortyment ryb. Co do kosztów projektu, to oczywiście cały budżet nie jest przeznaczony na zarybienie. W ramach zadania wybudowano Ośrodek Eksperymentalno-Hodowlany, zakupiono sprzęt do znakowania który kosztował prawie 500 tys. PLN (!), + koszty obsługi, utrzymania (energia, woda itp.), elektropołowy realizowane wiosną w dolnych odcinkach rzeki Redy i Płutnicy. Zajrzyjcie proszę na stronę projektu. Nie wyszystko możemy już teraz pokazać. Na koniec zostanie wydana specjalna monografia. Na stronie www znajdziecie również raporty z bonitacji potencjalnych siedlisk w dolnych odcinach rzek Redy i Płutnicy. Uwierzcie mi, że gdyby coroczne zalewanie łąk nad Zatoką w celu umożliwienia rozrodu szczupaka było takie "proste", to już dawno by to czyniono. Problem jest bardziej złożony, zarówno na poziomie ekosystemu jak i administracji. PozdrawiamAdam 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 12 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2021 Super sprawa, miło poczytać. Czyli i u nas "da się" bardzo dziękuję Panowie że pofatygowaliście się z informacjami na jerkbait, na pewno będę odwiedzał stronę projektu ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 13 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2021 Adam, jeszcze wrócę do mojego pytania. Czy szczupak nie będzie stanowił konkurencji dla troci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tlok Opublikowano 13 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2021 Wyglądają na takie 3-5g. Dobrze, że są zwroty z ryb pochowanych na granulacie w RAS-ach. Mirek opowiadał mi, że robił niewielką jeziorową próbę na swoich rybach i ponoć te powyżej 5g wyszły słabo. Oceniał, że te większe mogą mieć już problemy z przejściem na naturalny pokarm.Tak myślałem, że to z RAS-ów te rybki, patrząc na wielkość w tym okresie i też się zastanawiałem jak z ich przeżywalnością w środowisku naturalnym ? Szacunek dla pracy włożonej w poznakowanie takiej ilości osobników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Lejk Opublikowano 13 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2021 Cześć, Akurat szczupaki zajmują inne habitaty niż smolty łososia czy troci. Jedynie w okresie wiosennym ich "drogi" mogą się krzyżować przez krótki okres. Natomiast warto dodać, że szczupaki w Zatoce Puckiej były "od zawsze" i ich potencjalna presja na smolty jest elementem doboru naturalnego. Na przeżywalność szczupaków w początkowym okresie po zarybieniu zdecydowanie wpływają negatywnie kormorany i inne latające ichtiofagi, których nie brakuje w tym rejonie. Proces znakowania 60 tys. osobników trwał około 1,5 miesiąca. Sam znaczek ma długość 1,1mm. https://www.nmt.us/cwt/ PozdrawiamAdam 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 14 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2021 Dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saimons60 Opublikowano 21 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2021 Coś wspaniałego i aż nie dowierzam że dzieje się to w Polsce ????. Takie projekty powinny być w całej Polsce we wszystkich kołach na każdej rzece oraz jeziorze. Może wtedy przestali byśmy narzekać na kiepski rybostan. Trzymam kciuki aby wszystko wyszło jak najlepiej ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drChlubicz Opublikowano 21 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2021 Coś wspaniałego i aż nie dowierzam że dzieje się to w Polsce . Takie projekty powinny być w całej Polsce we wszystkich kołach na każdej rzece oraz jeziorze. Może wtedy przestali byśmy narzekać na kiepski rybostan. Trzymam kciuki aby wszystko wyszło jak najlepiej Już kombinuje gdzie tu się najlepiej zwodować, za parę lat będzie świetna alternatywa dla "wypalonego" Żarnowca. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saimons60 Opublikowano 21 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2021 Już kombinuje gdzie tu się najlepiej zwodować, za parę lat będzie świetna alternatywa dla "wypalonego" Żarnowca. Tylko ciekawe jak długo to potrwa ???? Bo podejrzewam że przyjmując 5 letnia praca pójdzie na marne w 2 lata ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Lejk Opublikowano 23 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2021 Cześć, Dla osób zainteresowanych tematem przesyłam link do pierwszej relacji z tegorocznego podchowu i zarybienia szczupakiem Zatoki Puckiej w ramach wspomnianego projektu.Dziękujemy Morska TV za pomoc. PozdrawiamAdam 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtunio Opublikowano 24 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2021 (edytowane) Właśnie wpadłem na ten materiał i miałem go tu linkować a tu proszę już robota zrobiona hehe pozdrawiamTo oddam zapis z live: Edytowane 24 Października 2021 przez Wojtunio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gadget Opublikowano 17 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2022 Cześć. Rozpoczęliśmy nowy sezon, udało się już pozyskać 3 litry ikry. Ale to dopiero poczatek tarła. W tym roku założenie są żeby wyprodukować 80 000 narybku letniego. Postaram się w miarę na bieżąco zamieszczać wpisy i jakieś zdjęcia. Pozdrawiam Michał Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka 26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 20 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2022 Dlaczego szczupak a nie sandacz? Jeżeli chodzi o wyżeranie babki to pewnie sandacz byłby skuteczniejszy, tak myślę ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gadget Opublikowano 20 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2022 Dlaczego szczupak a nie sandacz? Jeżeli chodzi o wyżeranie babki to pewnie sandacz byłby skuteczniejszy, tak myślę Szczupak w Zatoce występował/występuje naturalnie. A przede wszystkim warunki jakie panują w Zatoce nie są sprzyjające dla sandacza.Robiliśmy analizę żołądków szczupaków wypuszczonych (zwroty od rybaków). Szczupak bardzo dobrze sobię radzi z babką byczą. Michał 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 21 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2022 Dlaczego szczupak a nie sandacz? Jeżeli chodzi o wyżeranie babki to pewnie sandacz byłby skuteczniejszy, tak myślę Bo szczupak to jest Król wód! 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zack Opublikowano 22 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2022 Bo szczupak to jest Król wód!A sandacz król patelni i talerza:) 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zack Opublikowano 22 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2022 Szczupak w Zatoce występował/występuje naturalnie. A przede wszystkim warunki jakie panują w Zatoce nie są sprzyjające dla sandacza.Robiliśmy analizę żołądków szczupaków wypuszczonych (zwroty od rybaków). Szczupak bardzo dobrze sobię radzi z babką byczą. MichałHej możesz napisać dlaczego warunki w zatoce są mniej sprzyjające dla sandacza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gadget Opublikowano 23 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2022 (edytowane) Hej możesz napisać dlaczego warunki w zatoce są mniej sprzyjające dla sandacza?Jak wiadomo, sandacz lubi zbiorniki z mało przejrzystą wodą. W Zatoce przez większość roku woda jest bardzo czysta. Edytowane 23 Marca 2022 przez Gadget 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gadget Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Sezon na maxa się rozkręcił, 250k wylęgu już aktywnie pobiera paszę i rośnie. W basenie jest około 80 000 wylęgu.W słoju rozpoczyna się masowe klucie.Wczoraj było ostatnie podejście to tarła, dobrze "dały"![emoji6] Pozdrawiam Michał Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka 24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drChlubicz Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Ale Ty mnie zaymponowałeś w tej chfyly.. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 23 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2023 https://pike.mir.gdynia.pl/goal.html "Na papierze" bardzo interesujący projekt. Łowiłem tam za młodu duże szczupaki, na Gnomy. A koledze rodzice kupili woblera Abu Hi-Lo i urządził tam pogrom. Potem zatoka była biologicznie martwa... aż tu taki projekt znalazłem. Ciekawe czy się toczy - spytałem, może mi odpowiedzą. Wysłane z mojego SM-A546B przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 24 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2023 https://pike.mir.gdynia.pl/goal.html "Na papierze" bardzo interesujący projekt. Łowiłem tam za młodu duże szczupaki, na Gnomy. A koledze rodzice kupili woblera Abu Hi-Lo i urządził tam pogrom. Potem zatoka była biologicznie martwa... aż tu taki projekt znalazłem. Ciekawe czy się toczy - spytałem, może mi odpowiedzą. Wysłane z mojego SM-A546B przy użyciu TapatalkaTrzeba było zabrać mu wcześniej woblera.... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi