Skocz do zawartości

Multik Abu Record 51 - problem z kasowaniem luzów szpuli

inglisz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Nie wiem czy to normalne, ale w moim abu record 51 nie mogę skasować luzów osiowuych na szpuli za pomocą pokrętła.

Czy brakuje jakiejś części w kapselku ? Nie wiem, ale u mnie wygląda tak samo jak

Na filmiku poniżej (6.50s kapselek jest odkręcany i w środku kapselka jest mosiężna blaszka dociskająca oś szpuli , dokładnie tak jak u mnie. Widać również, że nie ma tam żadnych innych części).

Czy ten multik tak ma? Czy coś jest nie tak u mnie?

Mam Recorda, też jest luz boczny na szpuli. Podejrzewałem, że wadliwy egzemplarz lub, że "ten typ tak ma". Z tego co pamiętam (bo go wstępnie diagnozowałem) to luz jest nie między końcówką osi a obudową lecz jakby między samą szpulą a tą plastikową białą zębatką na osi, zespoloną na wcisk ze szpulą. Jakby tam dać super cienką podkładkę chyba powinno być OK. Szpula stanie się wtedy jaki nieco szersza (około 0, 5 mm) i luzu nie będzie.  Dawanie kolejnej mosiężnej blaszki lub dokręcanie docisku na maxa nic nie daje. Ostatecznie dałem spokój, kręcioł i tak leży w "archiwum". 

PS Użytkowo japończyki są lepsze niż ABU :)

Edytowane przez Herman

Proponuję sprawdzić czy szpula leży symetrycznie w obudowie. Jeśli nie, należy wyregulować położenie podkładką pomiędzy kołem zębatym szpuli a łożyskiem prawego panelu. Następnie sprawdzić czy docisk działa (oś szpuli musi wystawać poza gniazdo). Jeżeli szpula ma nadal osiowy luz, pozostaje ostatnia droga regulacji podkładką założoną na oś. Swoją drogą to dość niespotykana przypadłość. Czy części są oryginalne?

PS Ostatnia myśl - może mosiężny pierścień na osi  jest przesunięty w stronę przekładni głównej?

Porównajcie elementy w szpulach RCN51 i 5501 C3:

http://s7d5.scene7.com/is/content/purefishing/Abu%20Garcia/Schematics/040759RECORDRCN511500Titanium.pdf

http://s7d5.scene7.com/is/content/purefishing/Abu%20Garcia/Schematics/5501C3%200105.pdf

W Recordzie nie ma tej sprężynującej podkładki nr 13104. Jak się ją założy luz znika.

• Like 1

https://www.dadsoletackle.com/abu-garcia-13104-spool-bearing-spring-washer-t18.html

Nie serwisuję, nawet swoich mi się nie chce.

Ewentualnie możesz jakąkolwiek podkładkę o odpowiednich wymiarach na kulce z łożyska odkształcić, żeby sprężynowała