Skocz do zawartości

Moc blanku w lb

pitt

Rekomendowane odpowiedzi

Mi się wydaje że moc linki jaka podana jest w opisie wędki pokazuje pod jaką linką ten blank będzie maxymalnie pracował, tzn. jak masz opis 5-17lbs to linka słabsza może strzelić pod wpływem wyrzutu przynęty, a mocniejsza zacznie skracać odległości rzutowe kija i przy złym użytkowaniu może blank strzelić. Z tym że większość tych opisów była robiona podczas wprowadzania danej serii na rynek. Załużmy że 10lat temu. Przez te kilka lat stosunek mocy do średnicy zmienił się i to znacznie. Średnice linek zmalały więc do blanku 17lbs założysz Linkę 25lbs i też będzie pracował znakomicie, do momentu uwieszenia się potwora i zacięciu hamulca.

Sorry za ten bełkot :lol:

Model Power Crucial® Swim Bait Action Line Rating (lb–mono) and (lb–braid) Lure Rating (oz) Pieces Handle Style Foregrip Length Reargrip Length Number of Guides MSRP

7'11 CRCSX711MH Medium Heavy Extra Fast 15–30 mono/ 20–65 braid 3–5 Swim Baits 1 A 4.0 12.0 Tip+9 $149.99

Cacy, ale chodzilo o TE opisy, jak widac podali zakres do linki plecionej (braid) 20-65LB a do linki mono (żyłki)15-30LB. Opis dotyczy tej samej wedki.

I generalnie o to sie rozchodzi, chyba...?

Gumo

Gumofilc@

Widzisz Pawle nie ma jakiejś reguły. Ja też spotkałem się już kilkakrotnie z twierdzeniem, że dla danego kija można stosować plecionkę o wyższej mocy niż wynika z sygnatury. Jednak to były takie luźne stwierdzenia miłośników pewnych linek. Inne firmy zalecają natomiast odwrotnie. I bądz tu mądry.

http://www.japantackle.com/Battler/team_daiwa_battler_rods.h tm

pozdrawiam

• 11 lat później...

Witam,

Prawdopodobnie otrzymam "złotą łopatę" albo miano archeologa roku????, ale do rzeczy.

Panowie mam w domu takiego "złamasa" float, który kiedyś składał się z trzech części. Jak to bywa uszkodziłem środkowy element na złączu żeńskim i tak sobie pomyslalem, żeby wyczarować z tego spina. Usunę uszkodzony kawałek dorobię wstawkę,żeby skład był symetryczny ( i tak bd pod korkiem ). Tylko jak określić moc tego blanku?

Wiele markowych blanków ma opis mocy z czapy i nikt tym się specjalnie nie sugeruje...

Jak już uda Ci się otrzymać dwa symetryczne kawałki to trochę to pouginaj, zawieś na czubku ciężarki 10,20,40g itd. Na szybko taśmą przymocuj nawet badziewny set i rzuć testowo różnymi przynętami o różnej wadze i różnym oporze stawianym w wodzie. Znów ugnij, ale pamiętając, że to tylko taśma [emoji4] I wszystko będziesz wiedział [emoji4]

Nie ma sensu pakować się w jakiekolwiek tabelki [emoji4]

Pozdr [emoji6]

Edytowane przez JuniorFishing