Skocz do zawartości
  • 0

Lowrance X125 - problem

hlehle

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam

Z holowanej łódki wypadł mi odkręcony przewód od echa do przetwornika i ciągnął się za mną parę kilometrów.

Wiadomo. Poprzecierał się, niektóre przewody i ekran są uszkodzone. Przypuszczam, że taki przewód ciężko będzie naprawić w związku z czym rozglądam się za nowym/sprawnym.

Może ktoś z Was poratuje gdzie takie "cóś" kupić, a może nie jest mu potrzebny przewala się w szafie i ma do odstąpienia?

Czy taki przewód można dostać, żeby później go polutować? Sądzę jednak, że po takiej robocie mogą być zakłócenia :(

Pozdrawiam,

• 0

A ile tam jest żył w środku ? Ekran jest jaki ? Siatka Folia .  Kabli na rynku jest od groma i ciut ciut . Problemem może być tylko poprawne wykonanie ekranu . Jeśli żyły nie sa odsłonięte (gole) może wystarczy przeizolowac  termokurczem grubosciennym bądź mini mufke zywiczna 

• 0

Siarq:
Oddałem to elektronikowi. Gość doświadczony. Obejrzał ten kabel i pokręcił nosem...
Podobno ekranowany kabel i ekranowane żyły (chyba nie pochrzaniłem). Kabel specjalistyczny. Miał grzebać w necie.

Busz231:

Dzięki za odzew. Poczekam jeszcze, może ktoś się odezwie co ma cały kabel z sonarem.

Jeżeli nie, to załatwimy temat.

Panowie. Boję się o połączenia pomiędzy sonarem a nowym kablem. Może "siać". Trzeba to jakoś polutować i zabezpieczyć, żeby nie było zakłóceń. Może być ciężka sprawa z dobrym połączeniem.

• 0

będzie ok.ja skracałem przewód i nic nie zakłucało.

nowy z przetwornikiem idzie kupić ale to pewnie połowa wartości echa.

Ty lutowałeś ale pewnie na wtyczce. A mi przyjdzie lutować do kawałka przewodu przed przetwornikiem i tu widzę problemy (może niepotrzebnie).

W każdym razie dziękuję za odzew i zainteresowanie. W razie co wiem do kogo się odezwać ;)

Pozdrawiam

• 0

Mam podobny problem z elite 5X chirp,tzn migajacy zapis głębokości,jakby zanikał sygnał,ale po przywróceniu ustawień fabrycznych wszystko wraca do normy.Piszecie,że pada przetwornik,kurcze swoje echo kupiłem w zeszłym roku,używane kilkanaście razy WTF???

Widzę,że chyba już ich nawet nie produkują.

Teraz pytanie,czy warto kupować nowy przetwornik?czy nowe echo?