Skocz do zawartości

Casting do Jerków i gum.

Kaczuszka

Rekomendowane odpowiedzi

Sztywny nie znaczy , że nie będzie się uginał. Jeżeli chodzi o krótkie kije to z tych co miałem najlepiej prowadziło mi sie jerki kijami BeastMaster EX 210 do 70gram (fajny mięsisty kij i głebokim ugięciu) . Obecnie mam Shimano Yasei Jerkbait do 80gram i to jest duzo sztywniejszy kij , ale pod ryba dosyć fajnie sie ugina i nie gubi ryb. Z mojej obserwacji i upodobań zauważyłem, że jeżeli miałbym zabrać jeden kij pod gumy i pod jerki to wybrałbym typowy kij pod gumy. Czyli długi na 240-260cm. Kijem takim spokojnie mozna poprowadzić jerka, aczkolwiek raczej energiczne szarpanie kijem z nadgarsta odpada. Mozna poprostu nadać prace jerkom szybkim zwijaniem z przerwami. Jak włoże dolnik pod pache to tez da sie szarpać jerka ( nie widze w tym problemu) nawet powiem szczerze, że taka opcja mniej meczy nadgarstek niż typowy kij jerkowy ktorym szarpiemy nadgarstkiem tylko i wyłacznie. Co do kija pod gumy ja nie lubie szybkich patyków. Dla mnie bardziej liczy sie praca pod obciążeniem dlatego przeważnie wybieram kije med-fast, fast.

Hej. Często śmigam po zakrzaczonych rejonach z jednym kijem, inaczej się nie da. Od dawna mam Savage Butch Light chyba 2,05 długości, wyrzut do 100g. Jeśli jest potrzeba to 5-cio calowy Cannibal na główce 15 gram też dobrze z tego lata. A jerki, to wiadomo, bo to jest jerkówka. Tylko nie wiem, czy do kupienia jeszcze ale coś o podobnych paramatrach na pewno znajdziesz. Pozdro.

Edytowane przez golsyl1980

Michał, kumpel ma tego patyka i jest z niego zadowolony. Potwierdzam Twoją opinię, kij wart uwagi. Ja pod dżery mam stuningowanego Guide Selecta Skinera. 1,95 cm dwuskład. Leży mi, bo ma smukłą rękojeść. Od Slidera 10 po Fatso 14 rzuci bez problemu. To moja typowa jerkówka. Ale pod gumy raczej go nie używam. Uniwersał dla mnie to coś w granicach 2.20 o akcji co najwyżej fast. Nie wiem, czy coś takiego istnieje. Sporo zależy od wielkości używanych przynęt i tu też leży jeden z problemów..

• Like 3

Beastmastery mają fajną akcję, żeby nie rzec prawie uniwersalną. Rozumiem, iż przezbrajałeś dolnik, ze względu na jego długość? ( w sensie, był zbyt długi).

Nie, bx ma krótką rękojeść. Ale za nisko osadzony uchwyt kołowrotka, i jego rodzaj, bardziej pasujący do delikatnych, subtelnych kijków wg. mmie. Nie jest też krowim ogonem jak dłuższe kije z poprzednich wypustów.

To doradzić mi możecie teraz? potrzebuję casta po gumy z przedziały 60 do 120 gram. Szukam wędki którą poślę taką przynętę na dużą odległość, dodatkowo kijek nie powinien wyrywać rąk a tu kwestia długości. Co waszym zdaniem, jeżeli chodzi o długość doradzicie. Sorki za post, znalazłem temat poniżej który dał mi wszystkie, no prawie, odpowiedzi :)

Edytowane przez Matteoo

• 1 miesiąc temu...

Witam Serdecznie,

Potrzebuję Casting ale nie wiem na co się zdecydować.

1.) W3 Powerstrike-T 8'/240cm MH 40-100g 2sec 

2.) Savage Gear SG2 Power Game Trigger 221cm 50-100g 2sec 

3.) Savage Gear SG4 Power Game Trigger 221cm 70-130g 2sec 

4.) Svartzonker Black Series Pro 7'10" 30-100g Casting 

Gumy 15-25cm, Jerki 10cm +, blachy, 

• 1 miesiąc temu...

Podobnie jak kolega wyżej zastanawiam się nad :
SG2 Power Game 221 50-100g
Fox Rage Prism Pike Cast 230cm 40-120g

Również gumy 15-22cm, jerki 10-15cm,
Przez 4 lata używałem DAM Effzett Impulse Jerk 2m 30-80g, ma bardzo krótki dolnik, 2 kije podane wyżej mają dłuższe dolniki, co pomoże mi łatwiej rzucać większymi przynętami i też nie utrudni jerkowania, bo długość wędki pójdzie też na dolnik.

• 2 tygodnie później...

Witam Serdecznie,

Potrzebuję Casting ale nie wiem na co się zdecydować.

1.) W3 Powerstrike-T 8'/240cm MH 40-100g 2sec 

2.) Savage Gear SG2 Power Game Trigger 221cm 50-100g 2sec 

3.) Savage Gear SG4 Power Game Trigger 221cm 70-130g 2sec 

4.) Svartzonker Black Series Pro 7'10" 30-100g Casting 

Gumy 15-25cm, Jerki 10cm +, blachy, 

Podobnie jak kolega wyżej zastanawiam się nad :

SG2 Power Game 221 50-100g

Fox Rage Prism Pike Cast 230cm 40-120g

Również gumy 15-22cm, jerki 10-15cm,

Przez 4 lata używałem DAM Effzett Impulse Jerk 2m 30-80g, ma bardzo krótki dolnik, 2 kije podane wyżej mają dłuższe dolniki, co pomoże mi łatwiej rzucać większymi przynętami i też nie utrudni jerkowania, bo długość wędki pójdzie też na dolnik.

Dopiszcie sobie do listy Abu Mass Beat II  2,36  50-140, nie należy się sugerować opisem "mod-fast" na kiju.

Jest to moim zdaniem fast/x-fast, taka sandaczówka x-heavy, o czułym i ciętym szczycie, ugięcie do znalezienia w bazie. Nadaje się jak najbardziej do gum, jerków blach i woblerów. U mnie coraz rzadziej w użyciu, gdyż za namową kolegów, rozdzieliłem jerkowanie od wszystkiego innego (czego i Wam życzę).  Wspomniany wyżej Effzett Impulse też u mnie łowi, sprawia wrażenie bardzo lekkiego, jest super poręczny i nie męczy podczas łowienia, nie jest to sztywna pałka, gumy od biedy fajnie ogarnia. Jednakże prawdziwym uniwersałem okazał się  ostatnio Guide Select Vertical Jig Cast 18-70 (ugięcie w bazie), i to może być to czego wielu szuka, niestety już nie produkowany, ale być może następca, czyli ProGuide zachowuje się podobnie.

Edytowane przez drChlubicz
  • Like 1

• 2 tygodnie później...

W temacie jerkowania nie posiadam większych doświadczeń, ale sądzę, że beast x 702mh 20-70g będzie do Bustera 15 zbyt miękki i spolegliwy. Kij nawiązuje raczej do starych, coraz rzadziej spotykanych konstrukcji o małej zbieżności i dość głębokim ugięciu. Do mniejszych i średnich gum jest, jak dla mnie, rewelacyjny.

Edytowane przez RBTS

(...)Do mniejszych i średnich gum jest, jak dla mnie, rewelacyjny.

Nie za krótki?

Mój faworyt w tej kwestii to W3 Powercast 2.48 do 80g, no ale on do jerków się nie nadaje,natomiast kupiłem ostatnio na giełdzie XLNT 20-70, będzie chwila to przetestuje na jerkach i zdam relacje co i jak.

Edytowane przez drChlubicz

Mam rzecz jasna i dłuższe 236 - 275cm, ale jeśli nie muszę ich używać wybieram zawsze możliwie krótki. Nie przemawia do mnie dogmat, że do gum potrzeba coś dłuższego. Owszem, czasem uda się dalej rzucić, lecz cóż z tego? Rzut trwa krótką chwilę, prowadzenie przynęty już dłuższą. Dłuższy kij wymaga dłuższego dolnika, dłuższy dolnik wymusza bardziej obszerną pracę rąk, kij jest cięższy i mniej precyzyjny w operowaniu. Trudniej podebrać też rybę. Jednak znaczyć muszę, iż moje doświadczenia i preferencje dotyczą przynęt nie przekraczających zazwyczaj wagi 150g (najczęściej 50-120).

• Like 1

Nie chce Tworzyć kolejnego tematu to podepnę się tutaj :)

Czy zauważyliście różnicę w ilości złowionych ryb przy stosowaniu  tytanu zamiast fluorocarbonu ?

Za mało łowię żeby prowadzić takie statystyki :( ale prewencyjnie przestawiłem się na Regenerator, natomiast chłopaki z ekipy Angry Pikes otwarcie twierdzą że tego typu "przezroczyste" przypony wyraźnie wpływają na ilość brań, także coś jest na rzeczy.

Za mało łowię żeby prowadzić takie statystyki :( ale prewencyjnie przestawiłem się na Regenerator, natomiast chłopaki z ekipy Angry Pikes otwarcie twierdzą że tego typu "przezroczyste" przypony wyraźnie wpływają na ilość brań, także coś jest na rzeczy.

no nic trzeba będzie przetestować :)