RBTS Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2022 ...Na stare lata mam się uczyć kodu Morse'a? ...Polacy nie gęsi, iż swój język mają. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JerryM Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2022 No dobra...Wyjaśnij mi jedno - Trudniej podebrać też rybę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drChlubicz Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2022 No dobra...Wyjaśnij mi jedno - Trudniej podebrać też rybę A łatwiej podebrać rybę na kiju 2,5m czy na podlodówce? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JerryM Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Ciekawe porównanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drChlubicz Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Prosiłeś żeby Ci wyjaśnić, skrajności łatwiej obrazują 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RBTS Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Jestem zaskoczony pytaniem w tak oczywistej sprawie. Dla ułatwienia i łatwiejszego pojęcia dlaczego tak właśnie się dzieje, wyobraźmy sobie dwie skrajności - wędkę podlodową i łososiowego casta o długości 360cm. Przy wędzisku krótszym rybę podciągamy na krótkiej lince wprost do ręki, a szeroki kąt jaki tworzy z kijem umożliwia łatwą kontrolę nad jej poczynaniami. Przy długim sprawa się nieco komplikuje. Kij musimy trzymać pionowo, lub nawet niebezpiecznie dla niego odchylać do tyłu. Linka z kijem tworzy kąt ostry, ułatwiając rybie wszelkie odjazdy. Oczywiście te trudności będą mniej istotne w sytuacji gdy możemy liczyć na pomoc kompana z długim podbierakiem. Jednak wiele jest sytuacji gdy łowimy sami nie używając z różnych względów podbieraka. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JerryM Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Dziękuje koledzy za wyjaśnienie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kirszan Opublikowano 19 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2023 Podepnę się pod tematy bo chyba wpisuje się w te założenia: uniwersał jerkowo-gumowy, wolę krótki dolnik, pożądana duża czułość i niska waga Co powiecie o kijach: BERKLEY Zilla Pike 762H Casting 2.29m 30-90g BERKLEY Sick Stick Pike Cast 2.18m 30-90g Z góry dziękuje o opinię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olsztynteam Opublikowano 19 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2023 Sick sticka mam od pojawienia się w sklepach. Dolnika od pazura masz 41cm , łowię nim najczęściej 40-70g górnej granicy nie sprawdzałem ale napewno nie pociągnie więcej od opisu , pracuje bardzo głęboko i jest chyba najlżejszy ze wszystkich sklepowych patyków w tym wagomiarze. Polecam bardzo mocno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kirszan Opublikowano 19 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2023 Sick sticka mam od pojawienia się w sklepach. Dolnika od pazura masz 41cm , łowię nim najczęściej 40-70g górnej granicy nie sprawdzałem ale napewno nie pociągnie więcej od opisu , pracuje bardzo głęboko i jest chyba najlżejszy ze wszystkich sklepowych patyków w tym wagomiarze. Polecam bardzo mocno.Dziękuję za odpowiedź.Pracuje głęboko co to znaczy wg. Ciebie?Pod obciążeniem? czy po prostu krowi ogon który nie gaśnie po wyrzucie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olsztynteam Opublikowano 19 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2023 Ogólnie w wymachu to bardzo szybki. Nie buja się wcale, ale pod rybami gnie się bardzo głęboko jak na swoją moc . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Olsztyn Opublikowano 29 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2023 Nowa seria Legend Tournament Pike od St.Croix, modele 7' czyli 213HF lub 213XHXF - używa ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uzytkownikcasta123 Opublikowano 2 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2023 dragon proguide x cast, widzialem ze ktos chwalil poprzednika 25-60g dl 198cm i 21-54g 218cm takie dwa modele wygladaja ciekawiektos uzywal? Moze ktos poleci jakies swieze propozycje? target mniejsze gumy (np pigshad jr, herring 19) i czasem sie pobawic jerkiem skoro juz bede mial krotszy kij(taki chyba zamysl tego watku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pat92 Opublikowano 15 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2023 Pany, podłączając się do tematu.Aktualnie posiadam Best x 20-70 198.Kijek spoko pracuje pod gumami po 16-18cm przeważnie bez obciążenia. Jednak mam wrażenie, że trochę traci jak chce porzucać jerkiem typu sweeper 14 i westiny swim 10-12cm, mam wrażenie, że jest trochę uległy stąd ciężko złapać odpowiednią pracę przy podciągnięciu, mogę się mylić bo nie jestem specjalistą. Jeśli mam rację to czy ktoś z was może polecić jakiś cast do jerkow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 15 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2023 Pany, podłączając się do tematu.Aktualnie posiadam Best x 20-70 198.Kijek spoko pracuje pod gumami po 16-18cm przeważnie bez obciążenia. Jednak mam wrażenie, że trochę traci jak chce porzucać jerkiem typu sweeper 14 i westiny swim 10-12cm, mam wrażenie, że jest trochę uległy stąd ciężko złapać odpowiednią pracę przy podciągnięciu, mogę się mylić bo nie jestem specjalistą. Jeśli mam rację to czy ktoś z was może polecić jakiś cast do jerkow?Szczytówka za miękka i nie nadąża za tempem podszarpywania . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drChlubicz Opublikowano 15 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2023 Zanim zmienisz kij, spróbuj prowadzić bardziej pociągając niż szarpiąc, jerki typu Sweeper czy Duker bardzo wdzięcznie pracują prowadzone właśnie w ten sposób, rzekłbym - bardziej majestatycznie odjazdy są wolniejsze i dalsze, szarpanie jest lepszą metodą przy Sliderach, Feroxach czy Swimach, te pracują szybciej i "krócej" i tutaj szarpanie jest niezbędne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaczuszka Opublikowano 30 Maja 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2023 Ja się w końcu odezwę. Próbowałem pogodzić jerki i gumy kijem od ABU - x beast pike z tego co pamiętam, wychodziło to średnio. Aktualnie macham kijem na blanku mhx, 228 cm, opisany do 81g, ale górne cw to jakieś 110g. Daje radę bardzo fajnie nim poprowadzić jerka a i gumy ładuje w zadowalający sposób. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DzikiBill Opublikowano 9 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2023 Czy nowy SHIMANO Bantam A 151 HG ogarnie przynęty na szczupaka jerki i gumy do 50 max 60 g ?? Ewentualnie zastanawiam się nad curado 201 dc ale wolałbym już produkcję Japońska. Możecie doradzić ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 9 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2023 Ze specyfikacji, wersja z mniejszym przełożenie da radę bez problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Durzy Opublikowano 15 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2023 Sick sticka mam od pojawienia się w sklepach. Dolnika od pazura masz 41cm , łowię nim najczęściej 40-70g górnej granicy nie sprawdzałem ale napewno nie pociągnie więcej od opisu , pracuje bardzo głęboko i jest chyba najlżejszy ze wszystkich sklepowych patyków w tym wagomiarze. Polecam bardzo mocno. Cześć,Berkley Sick Stick 218 cm do 90 gramów ma rzeczywiście taki długi dolknik? Na zdjęciach nie wygląda... A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olsztynteam Opublikowano 15 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2023 Jest taki długi , patykiem przelowilem kolejne przynęty i ryby . Podtrzymuje że to super kombajn do większości szczupakowych przynęt do 80g . I do tego czuły jest . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Durzy Opublikowano 15 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2023 Super, dzięki. A takie 90 gramów pociągnie? Mam jerki 90 gramowe i pod nie szukam wędki.A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olsztynteam Opublikowano 15 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2023 Nie wiem ,12slidera jeszcze rzuca ale przy szarpnięciach pracuje jak dla mnie za mocno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Durzy Opublikowano 15 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2023 To wygląda, że jest troszkę przeszacowany. Slider 12 to 70 gramów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Durzy Opublikowano 18 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2023 Gdyby ktoś był zainteresowany.Obejrzałem w sklepie opisywany kij.Moje odczucia:- bardzo lekki, sprężysty, fajnie się gnie- cw przeszacowane, max 70, może 75 gramów- zejszy, słabszy i bardziej spolegliwy w porównaniu do SG2 do 80 gramów W sklepie Sportano.pl jest do kupienia za 255 zł, jak ktoś szuka fajnego kija do 70 gramów, to wg mnie warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi