Skocz do zawartości

Casting do Jerków i gum.

Kaczuszka

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem zaskoczony pytaniem w tak oczywistej sprawie. Dla ułatwienia i łatwiejszego pojęcia dlaczego tak właśnie się dzieje, wyobraźmy sobie dwie skrajności - wędkę podlodową i łososiowego casta o długości 360cm. Przy wędzisku krótszym rybę podciągamy na krótkiej lince wprost do ręki, a szeroki kąt jaki tworzy z kijem umożliwia łatwą kontrolę nad jej poczynaniami. Przy długim sprawa się nieco komplikuje. Kij musimy trzymać pionowo, lub nawet niebezpiecznie dla niego odchylać do tyłu. Linka z kijem tworzy kąt ostry, ułatwiając rybie wszelkie odjazdy. Oczywiście te trudności będą mniej istotne w sytuacji gdy możemy liczyć na pomoc kompana z długim podbierakiem. Jednak wiele jest sytuacji gdy łowimy sami nie używając z różnych względów podbieraka.

• Like 2

• 1 rok później...

Podepnę się pod tematy bo chyba wpisuje się w te założenia: uniwersał jerkowo-gumowy, wolę krótki dolnik, pożądana duża czułość i niska waga :rolleyes:

Co powiecie o kijach:

BERKLEY Zilla Pike 762H Casting 2.29m 30-90g BERKLEY Sick Stick Pike Cast 2.18m 30-90g

Z góry dziękuje o opinię

Sick sticka mam od pojawienia się w sklepach. Dolnika od pazura masz 41cm , łowię nim najczęściej 40-70g górnej granicy nie sprawdzałem ale napewno nie pociągnie więcej od opisu , pracuje bardzo głęboko i jest chyba najlżejszy ze wszystkich sklepowych patyków w tym wagomiarze. Polecam bardzo mocno.

Sick sticka mam od pojawienia się w sklepach. Dolnika od pazura masz 41cm , łowię nim najczęściej 40-70g górnej granicy nie sprawdzałem ale napewno nie pociągnie więcej od opisu , pracuje bardzo głęboko i jest chyba najlżejszy ze wszystkich sklepowych patyków w tym wagomiarze. Polecam bardzo mocno.

Dziękuję za odpowiedź.

Pracuje głęboko co to znaczy wg. Ciebie?

Pod obciążeniem? czy po prostu krowi ogon który nie gaśnie po wyrzucie?

• 2 tygodnie później...

dragon proguide x cast, widzialem ze ktos chwalil poprzednika 25-60g dl 198cm i 21-54g 218cm takie dwa modele wygladaja ciekawie

ktos uzywal? Moze ktos poleci jakies swieze propozycje? target mniejsze gumy (np pigshad jr, herring 19) i czasem sie pobawic jerkiem skoro juz bede mial krotszy kij(taki chyba zamysl tego watku)

• 2 tygodnie później...

Pany, podłączając się do tematu.

Aktualnie posiadam Best x 20-70 198.

Kijek spoko pracuje pod gumami po 16-18cm przeważnie bez obciążenia. Jednak mam wrażenie, że trochę traci jak chce porzucać jerkiem typu sweeper 14 i westiny swim 10-12cm, mam wrażenie, że jest trochę uległy stąd ciężko złapać odpowiednią pracę przy podciągnięciu, mogę się mylić bo nie jestem specjalistą. Jeśli mam rację to czy ktoś z was może polecić jakiś cast do jerkow?

Pany, podłączając się do tematu.

Aktualnie posiadam Best x 20-70 198.

Kijek spoko pracuje pod gumami po 16-18cm przeważnie bez obciążenia. Jednak mam wrażenie, że trochę traci jak chce porzucać jerkiem typu sweeper 14 i westiny swim 10-12cm, mam wrażenie, że jest trochę uległy stąd ciężko złapać odpowiednią pracę przy podciągnięciu, mogę się mylić bo nie jestem specjalistą. Jeśli mam rację to czy ktoś z was może polecić jakiś cast do jerkow?

Szczytówka za miękka i nie nadąża za tempem podszarpywania .   

• Like 1

Zanim zmienisz kij, spróbuj prowadzić bardziej pociągając niż szarpiąc, jerki typu Sweeper czy Duker bardzo wdzięcznie pracują prowadzone właśnie w ten sposób, rzekłbym - bardziej majestatycznie ;)  odjazdy są wolniejsze i dalsze, szarpanie jest lepszą metodą przy Sliderach, Feroxach czy Swimach, te pracują szybciej i "krócej" i tutaj szarpanie jest niezbędne.

• Like 1

• 3 tygodnie później...

Ja się w końcu odezwę. 

Próbowałem pogodzić jerki i gumy kijem od ABU - x beast pike z tego co pamiętam, wychodziło to średnio. 

Aktualnie macham kijem na blanku mhx, 228 cm, opisany do 81g, ale górne cw to jakieś 110g. Daje radę bardzo fajnie nim poprowadzić jerka a i gumy ładuje w zadowalający sposób. 

• Like 4

• 2 tygodnie później...

Cześć,

Berkley Sick Stick 218 cm do 90 gramów ma rzeczywiście taki długi dolknik? Na zdjęciach nie wygląda...

A.

Gdyby ktoś był zainteresowany.

Obejrzałem w sklepie opisywany kij.

Moje odczucia:

- bardzo lekki, sprężysty, fajnie się gnie

- cw przeszacowane, max 70, może 75 gramów

- zejszy, słabszy i bardziej spolegliwy w porównaniu do SG2 do 80 gramów

W sklepie Sportano.pl jest do kupienia za 255 zł, jak ktoś szuka fajnego kija do 70 gramów, to wg mnie warto