Skocz do zawartości

Rzeka Sztoła - czy wkrótce zniknie?

SlawekNikt

Rekomendowane odpowiedzi

Odłowiono kilkaset sztuk pstrąga potokowego, głównie niewielkie ryby ,ale było kilka sztuk 40cm +.Były też podobno jakieś niewielkie ilości strzebli, jakieś pojedyncze karasie i jazie, które zapewne spłynęły ze zbiornika Leśny Dwór.

• Like 1

Ja w tym roku kilka fajnych rybek złowiłem, największy może z 40cm.Nie jest żadną tajemnicą , że na okazy na Sztole raczej nie było co liczyć,za to nigdzie nie było tak pięknie ubarwionych ryb jak tam,kto łowił ten wie...Mój największy potok za kilkanaście lat łowienia(w ostatnich latach raczej z sentymentu,pojedyncze wypady) miał ok. 47cm i do dziś go najmilej wspominam ze w wszystkich złowionych pstrągów,mimo ,że łowiłem większe ryby na innych łowiskach. 47cm że Sztoły to jak 70cm z Dunajca????

• Like 4

Na Sztole łowiłem w latach 1990-95. Uwielbiałem tą rzekę. Wyjazd do Bukowna, wąwóz i woda o niesamowitym kolorze. Ryb było sporo, ale niezbyt duże. Trzydziestaki się zdarzały, rzadko coś większego, raz przegrałem z rybą 50 plus. Duże były na Kanale Szczakowskim. Za to nad Sztołą było ślicznie i pstrągi miały barwy jakby były z rafy koralowej.

• Like 2

W Białej były ryby, i to konkret kabany, trochę wcześniej, kilka lat temu. Sztoła tez miała swoj urok, i fajną populację. Ale nie było tam miejsca dla zbyt wielu ryb 45+. Kanał szczakowski, to dosłownie kanał, zarosniety jak cholera, woda kryształ i przez to wiele osób tam nie dociera. I to jest jego samoobroną, kiedys może było inaczej, ale młody szczaw jestem i nie wiem jak kiedyś było, ale teraz się broni sam. W sumie oglądając yt to kanał to takie trochę łowisko z NZ, ale nie będę o tym pisał, bo po co ;)

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Duzo zależy w jakim tempie jest redukowany przepływ, ryby naturalnie schodzą wtedy, Choc w dolkach zawsze cos zostanie .Beka jest taka, że mówiono że tak naprawdę ile wody będzie w rzece będzie widac po roztopach. Chyba po to żeby uspokoić lub oglupic naród. A tu zakręcony kurek i pustynia...no to żeśmy się dowiedzieli