Skocz do zawartości

Rzeka Sztoła - czy wkrótce zniknie?

SlawekNikt

Rekomendowane odpowiedzi

i w ten sposób; małymi kroczkami, pojedynczymi głosami, przekonaniami i pragnieniami dochodzimy do mniej albo bardziej zawoalowanego sedna, aktualnie promowanej narracji, czyli nic nie stoi na przeszkodzie, abyśmy na znak jednomyślenia tudzież uległości, zawołali jednym  wielkim głosem - wszystko jest ważniejsze od człowieka!  :)

Niestety nie przewidziano ani pomyślano o czymkolwiek na użytek zbiorowo śpiewanej intonacji. Ale i tak bym w tym chórze nie dał głosu  :D

i w ten sposób; małymi kroczkami, pojedynczymi głosami, przekonaniami i pragnieniami dochodzimy do mniej albo bardziej zawoalowanego sedna, aktualnie promowanej narracji, czyli nic nie stoi na przeszkodzie, abyśmy na znak jednomyślenia tudzież uległości, zawołali jednym  wielkim głosem - wszystko jest ważniejsze od człowieka!  :)

Niestety nie przewidziano ani pomyślano o czymkolwiek na użytek zbiorowo śpiewanej intonacji. Ale i tak bym w tym chórze nie dał głosu  :D

"Ziemia nie należy do człowieka, człowiek należy do Ziemi. Cokolwiek przydarzy się Ziemi – przydarzy się człowiekowi. Człowiek nie utkał pajęczyny życia, jest nitką w tej pajęczynie; niszcząc pajęczynę życia – niszczy samego siebie."

No patrzcie, zanim powstaliśmy z kolan, niektórzy bredzili, że jesteśmy sto lat za Afrykanami . A tu niby człowiek wykształcony a i tak wciąż prawie 170 lat za Pierwszymi Amerykanami .

• Like 4

Masową histerię i psychozę oczywiście widzę, tak jak i chorobliwą niemoc wobec socjotechniki. Ale katastroficznych nastrojów nie podzielam. Więcej - wyindywidualizowałem się z rozentuzjazmowanego tłumu  :)

Rzeka Soła jest wolna od ingerencji człowieka. Urrra..   

• Like 1

Soła wolna, ale od źródeł do zbiornika Żywieckiego i też nie tak do końca. :) Bardzo podobnie jest ze Sztołą, Grabią, Rawką i wieloma, które w XXI wieku powinny być dla ludzi jedynie powodem do wstydu.

Pomiędzy histerią i psychozą skrajnego ekologizmu i Klausem Schwabem, gdzie jedno i drugie zmierza do ograniczenia wolności i demokracji, jest jeszcze jeszcze dużo miejsca na rozum. Masz coś przeciwko Zero waste? Uważasz, że działa na szkodę ludzi i nie jest zgodne z tym, że właśnie człowiek jest najważniejszy, skoro Bóg już zrobił co mógł? To też wymyślone przeciwko człowiekowi, czy przywraca mu jego właściwą rolę i miejsce?

• Like 2

Nie lubię komsomolców tropiących występki przeciw rewolucji  :)

Kiedy tak sobie leniwie kroczę przez aleje i ulice miasta Łodzi, mój stary aparat poznawczy, nawet moimi własnymi nogami, zauważa pozostałości dawnych rzek, obecnie występujących pod postacią pustych rzecznych dolin. I wcale nie próbuję tego użyć w służbie aktualnie obowiązującej ideologii - żeby  zabrzmieć w chórze osobników świeżo zaaktywizowanych. Czego nie potrafisz pojąć.. jachu..

Dla podtrzymania rozmowy dodam, że pozostałe łódzkie cieki istnieją tylko dzięki stałym zasileniom przez miejskie ścieki, resztek z ledwo ledwo funkcjonującej melioracji, rurociągowi z zalewu Sulejowskiego i opadówce. Jeden Ner ma trzy dopływy pochodzące z naturalnych żródełek. Taki mamy klimat  :)   

Jeśli to do mnie - pudło! Łowiłem kilka razy w Sztole, kilkanaście razy w kanale Szczakowskim, a kilkadziesiąt w CP.. Cały watek jest natury filozoficznej, i oparty jest na przedziwnym - jak dla mnie - piruecie ekologianckiego aktywu , albowiem zaczął on walczyć w obronie wód kopalnianych spływających do dzikiej rzeki. Curiosum to - czy rozum ? 

• Like 1

Lipton pod wpływem działalności kopalń w rejonie Olkusza powstał lej depresji, naturalne źródła zaczęły prowadzić dużo mniej wody ,a większość całkiem zanikła.

Śmieszne jest to ,że większość wędkarzy to totalne głąby i nie zdają sobie sprawy z obiegu wody w przyrodzie...naturalne rzeki to może były jeszcze ze sto lat temu i to też nie wszystkie...większość naszych rzek to w większej części ścieki przemysłowe i komunalne,w przypadku Sztoły akurat były to w większości niezłej jakości wody dołowe,bardzo zimne dające niezłe warunki do bytowania pstrągów.

Ale dla przykładu...przed chwilą po przeczytaniu tego prześmiewczego postu Leptona dostałem bólu żołądka i poszedłem na "tron" , pewno mój klocek jest już w drodze nad morze piękną i rybną Wisełką???? Pozdrawiam łowców z nad pięknych i dzikich ,nieruszonych bezmyślną ludzką ręką rzek...

Edytowane przez Negative
  • Like 2

Panowie nie ma jednego wzoru na płynącą wodę, chcemy czy nie chcemy, nie uciekniemy od brutalnej rzeczywistości. Można próbować dać dyla w utopijne marzenia albo iluzje, można być pragmatykiem. Szkoda mi Sztoły, szkoda mi będzie kanału Szczakowskiego, jednak prawdopodobieństwo odtworzenia rzeki w ideologicznie słusznym kształcie,w  jakieś wyobrażonej teoretycznie dzikiej postaci, kształcie jest tylko próbą naiwnego samooszustwa. I odwrócenia uwagi od naszego niewypowiedzianego; ja to chooy kładę , zarobiony jestem, itp..

W Polsce są setki, jeśli nie tysiące zapomnianych i na łaskę losu porzuconych wód. Interesują nas tylko o tyle o ile coś z nich można jeszcze wydłubać. Jak są już puste - znikają z naszej perspektywy,  z naszego pola widzenia. Nie istnieją! Tak jakby wędkarski świat spełniał się jedynie przez niezmordowaną eksploatację środowiska.. co non stop wytyka innym. Straszliwie to j...e obłudą.. :)  

• Like 1

• 3 miesiące temu...
  • 1 rok później...
  • 4 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 8 miesięcy temu...