Skocz do zawartości

Wybór TV :)

scOOtt

Rekomendowane odpowiedzi

Polecam przejść się do sklepu z samplami (tym co oglądacie, a nie jakieś dema/kolorowanki) i obejrzeć na różnych telewizorach. LED zwykle odrzuciłem  prostego powodu = ciemne sceny (np. bitwa z umarłymi w grze o Tron, albo Obcy 2) to jakiś dramat. Dopiero OLED dorównał plazmie. Oczywiście każdy ma inne potrzeby, więc niektórym pewnie wystarczy tani LED. Zwróciłbym też uwagę na szybkość działanie menu, przełączania kanałów, zasięgu (kąta działania) pilota... to jak z klawiaturą i myszką - potrafią irytować jak działają/zaprojektowane są źle/nieintuicyjnie. Do tego jeszcze warto poczytać na hdtv forum + śledzić okazje na pepper = powalczyć o cenę.

Popieram zdanie kolegi i dołoże coś z mojego doświadczenia

Weż Pendrive usb i kilka filmów na nim

idz do sklepu

Nie zwracaj uwagi na bajecznie kolorowe reklamy w sklepie - takiej jakości obrazu raczej nie uzyskasz w domu chyba ze programy w 4K ale to u nas rzadkośc

popodłaczaj do róznych TV i pooglądaj ten sam materiał zobacz jak sie nawiguje żeby to usb znaleźć i odpalić zniego film

jesli aktywnie uzywasz TV polecam poszukac modelu z wyjściami usb w łatwo dostepnym miejscu po zamontowaniu TV

wyjśc dobrze by było gdyby było kilka

Ja tez mam LG i polecam LG jedyne co wymieniam to baterie w pilocie

Mam tez plazmę Panasonic tez jest fajna ale komfort oglądania ze zródeł zewnętrznych juz mniejszy

Kolejny TV kupie pewnei jak padnie z którychs 2 i to zapewne znów bedzie OLED LG chyba ze te nowe Ledy podobno lepsze OD OLEDÓW  (NIE MYLIC Z QLED bo to fejk ) wejda i obraz bedzie lepszy

zeby nie było ja uzywam TV tylko do oglądania filmów zadnych innych materiałów na nim nie wyświetlam , no może gry z PS czasami

p.s

Jeśli ogladasz TV naziemna  poproś o podłaczenie TV z anteny - czasami tv pieknie prezentujący filmy ma baaardzo kiepski obraz z TV naziemnej

Od 8 lat mam Philipsa 47pfl6008k. Czyli zwykły LED, nawet bez androida.

Przy zakupie kierowałem się recenzjami i opiniami z http://www.hdtv.com.pl/forum/philips/97666-philips-47pfl6008-test-ten-model-robi-furore-na-calym-swiecie-czy-tak-bedzie-w-polsce.html

Po 8 latach obraz nadal zajebisty. No i ambilight bez którego nie bardzo wyobrażam sobie tv, ale to rzecz gustu i nie każdy to lubi.

Nie wiem jak teraz ale starsze tv Philipsa nie grzeszyły szybkością działania menu, a już smarttv to k... dramat.

Ostatnio kompletnie zrezygnowałem z telewizji na żywo i korzystam tylko z platform streamingowych. Ponieważ mój Philips nie miał androida dokupiłem tvbox i telewizor spełnia teraz tylko rolę monitora. A działa na tyle dobrze, że nie zamierzam go na razie wymieniać.

• Like 1

Nie należę do osób, które wymieniają sprzęt RTV co roku. Dopiero jak sprzęt padnie, wtedy go wymieniam. Jednak zrobiłem wyjątek i przesiadłem się z działającego jeszcze, starego telewizora LCD Sony, na Smart TV od Xiaomi. Poprzednik odbierał sygnał analogowy, ale telewizji nie oglądam, więc służył mi za monitor do komputera. Możecie sobie wyobrazić jakie miałem wrażenia po przesiadce [emoji6] Nowy nabytek ma już ponad rok, używam go do platform streamingowych, czasem nawet obejrzę coś w tv. Telewizor tani, kosztował 1450 zł, nic się nie zacina. Uważam, że jakość do ceny adekwatna. [emoji6] Do pełni szczęścia przydałby się tylko jakiś zestaw kina domowego.

Wysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Norbert 78
  • Like 1

• 10 miesięcy temu...

Najpierw musisz określić swoje oczekiwania, wybór tv jest przeogromny. 

Polecam poczytać trochę testów, ale nie sklepowych i nie wyników sprzedaży. W tej chwili dominują trzy technologie obrazowania, każda jest nieco inna i odpowiada na różne oczekiwania widza.

Po namyśle wziąłem OLEDa od Sony i muszę powiedzieć, że między dotychczasowym QLEDem jest przepaść. Także polecam wszystkim stojącym przed dylematem wyboru nowego TV tę technologię.

Podpisze sie pod tym. Mam Oleda LG juz z 6 lat i nie zamieniłbym na zadnego led qled czy co tam jest innego. Tv chodzi 7-8h dziennie .. zadne logo sie nie wypaliło wbrew temu co pisano w necie. Aktualizacje webOS dostałem na wiosne. I tak .. potwierdzam np StarWars na tym a na led to przepasc. U mnie na osiedlu jest sporo nowych tv , mieszka sporo lekarzy wiec wymiany czeste , a mnie czesto prosza o konfiguracje wifi czy zestrojenie z zestawem av czy proste pierwsze uruchomienie w domu to mam porownanie. OLED RZADZI. Tym ktorzy pytaja co kupic doradzam oledy i sa niezadowoleni tylko z ceny ale wiadomo top model biorą . Aaa tylko nie kupujcie tych niemarkowych smieci. Sony czy Lg raczej. Sony za moich czasow mialo czystego androida i chaos w plikach na ekranie np z pendrive był koszmarny dlatego wybor padl na tanszego LG i nie żałuje

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez selk

OLED, QLED, miniLED

Qled i miniled nie ma nic wspolnego z OLED to sa odmiany LeDa. Moim zdaniem bełkot marketingowy patrzac własnie po tv jakie instalowalem. Szkoda bo samsung ms swietne rozwiazania, tylko ten obraz marny

Qled i miniled nie ma nic wspolnego z OLED to sa odmiany LeDa. Moim zdaniem bełkot marketingowy patrzac własnie po tv jakie instalowalem. Szkoda bo samsung ms swietne rozwiazania, tylko ten obraz marny

dzięki kolego dużo pomogłeś :)

A czy Bartek napisał gdzieś, że to odmiany OLED czy o dominujących właśnie trzech technologiach obrazowania?

A co do tego czy... marketingowy, warto przeczytać czasem kilka razy i rozumieć co się samemu napisało...

Nie wiem czy wątek we właściwym miejscu...

Chodzi o telewizję internetową...

Korzystałem kilka lat z ,,internetowa.tv,, która się następnie zamieniła w ,,vodmax.tv,, ...Naprawdę byłem zadowolony.

Niestety ale się wysypała...

Czy ktoś z Was korzysta z tego typu telewizji?

Edytowane przez chlodnica

Po namyśle wziąłem OLEDa od Sony i muszę powiedzieć, że między dotychczasowym QLEDem jest przepaść. Także polecam wszystkim stojącym przed dylematem wyboru nowego TV tę technologię.

Od 2019 r też oglądam na 55" OLED od Sonego.

Mega doznania, a zastąpił nie byle co ,bo  Plazmę 42" od Panasonica.

Osobiście szczerze polecam.

• Like 1

A czy Bartek napisał gdzieś, że to odmiany OLED czy o dominujących właśnie trzech technologiach obrazowania?

A co do tego czy... marketingowy, warto przeczytać czasem kilka razy i rozumieć co się samemu napisało...

Nie napisał a ja wyjaśniłem osobie w moim odczuciu mało znającej sie że podobne nazwy nie znacza odmian tej samej technologii wyswietlania obrazu

• Like 1

• 3 miesiące temu...

Panowie, ktoś ma doświadczenia z oglądaniem tv (4k uhd) 65" w odległościach niby optymalnych podawanych internetowe kalkulatory? Rozdzielczości złodziei czasu rosną a podawane optymalne odległości maleją, jednak budzą wątpliwości co do tego, czy ewolucja anatomię gatunku ludzkiego już przystosowała do oglądania na tv 65" obrazów 4k uhd z odległości 137 cm?

Mam 65 i kanapę niecałe 3 m od TV. Trzeba rozdzielić rozdzielczość ekranu TV od rozdzielczości nadawanych obrazów. Przy oglądaniu filmów z netfliksa w wysokiej rozdzielczości jest bomba. Natomiast zwykłe kanały telewizyjne HD  już bez rewelacji, np. mundial zdecydowanie lepiej się oglądało z 5 m.

• Like 1

Mam 65 i kanapę niecałe 3 m od TV. Trzeba rozdzielić rozdzielczość ekranu TV od rozdzielczości nadawanych obrazów. Przy oglądaniu filmów z netfliksa w wysokiej rozdzielczości jest bomba. Natomiast zwykłe kanały telewizyjne HD  już bez rewelacji, np. mundial zdecydowanie lepiej się oglądało z 5 m.

Podobna odległość i 70 cali. Jest bardzo dobrze ale to już raczej max. wielkość.

U mnie 55' z odległości 2 metrów i programy UHD wyglądają kosa.

Po Twoim pytaniu zacząłem sprawdzać odległość, przy 1,5 m już jest słabo z UHD, 4K jeszcze ok.

Myślę, że na 65' nie powinno patrzeć się z odległości mniejszej niż 2,8 metra