Skocz do zawartości

Ważne rocznice

korol

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące temu...

Michał, widzę, że jesteś z Lublina.....zdarzyło mi się bywać w Twoim mieście na trochę dłużej niż przejazdem, zawsze odwiedzałem z największą przyjemnością starówkę oraz z zadumą okolice zamku.....tragiczna, w tym powojenna, historia.....w takich miejscach łatwiej zrozumieć, dlaczego niektórzy nie złożyli broni.....niestety, znaczna część społeczeństwa nawet nie zada sobie trudu wczucia się w tamten terror.....[tu było coś, o czym ze smutkiem myślę i jest prawdą, ale zachowam to jednak dla siebie]

cześć i chwała Bohaterom!

Edytowane przez cristovo
  • Like 4

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
Kartka z kalendarza:
79 lat temu, w nocy z 26 na 27 kwietnia 1943 roku, Rotmistrz Witold Pilecki uciekł z niemieckiego obozu koncentracyjnego Auschwitz-Birkenau. Towarzyszyli mu dwaj inni więźniowie - Tadeusz Redzej i Edward Ciesielski.
Foto 2: Uciekinierzy z Auschwitz lato 1943 r. Stoją od lewej: Jan Redzej, Witold Pilecki, Edward Ciesielski.

post-59093-0-38434100-1650998598_thumb.jpg

post-59093-0-65130200-1650998721_thumb.jpg

Edytowane przez vako
  • Like 8

• 3 tygodnie później...

18 maja 1944 r. na ruinach klasztoru Monte Cassino załopotała biało-czerwona flaga. Zatknął ją ułan Jan Bruliński z patrolu 12 Pułku Ułanów Podolskich. Od 11 do 18 maja 1944 r. w bitwie zginęło 924 polskich żołnierzy, 2930 zostało rannych, a 345 zaginęło. Hejnał gra plutonowy Emil Czech.

post-59093-0-20142900-1652859928_thumb.jpg

post-59093-0-88956900-1652859937_thumb.png

post-59093-0-33160500-1652859949_thumb.jpg

post-59093-0-62330200-1652859966_thumb.jpg

Edytowane przez vako
  • Like 6

• 1 miesiąc temu...

11 i 12 lipca 1943 r., UPA dokonała skoordynowanego ataku na polskich mieszkańców 150 miejscowości na Wołyniu. Była to kulminacja trwającej już od początku 1943 r. fali mordowania i wypędzania Polaków z ich domostw, w wyniku której na Wołyniu i w Galicji Wschodniej zginęło ok. 100 tys. Polaków.

Nie zapomnimy, zwłaszcza że tam gloryfikuje się morderców i stawia się im pomniki, jednocześnie nie zezwalając Polsce na ekshumacje  i godny pochówek ofiar. Może teraz się zmieni, choć wątpię. Podręczniki szkolne u sąsiada obwiniają Polaków o zbrodnie - tak edukuje się tamtejszą młodzież

• Like 10

Wiedziałem, że tak będzie. Wytypowałem kandydatów... i się nie pomyliłem  :P

To będzie o pewnym bohaterze polsko-ukraińskim. Pan nazywał się Pawło Szandruk... i uwaga , uwaga był ostatnim dowódcą 14 Dywizji Grenadierów SS "Galizien". Poddał się z nią aliantom zachodnim. Generalnie Brytyjczycy odsyłali takich jeńców ciupasem do "kraju szczęśliwości". Gdzie jeńcy dostawali 9 gram w potylicę. Generał Szandruk udał się do generała Andersa, który to spowodował , że Ukraińcy z SS "Galizien" zostali uznani za byłych obywateli II RP i nie wydano ich sowieciarzom.

Pawło Szandruk walczył też w wojnie polsko-bolszewickiej ( 3 Żelazna Dywizja Strzelców) i w wojnie 1939 roku (za co został odznaczony Srebrnym Krzyżem Orderu Virtuti Militari).

• Like 1

Wątek smutny, ale nie z powodu przywoływanej rocznicy. Słabo się robi, gdy zwróci się uwagę na poziom wymiany zdań. I tak jest niemal za każdym razem, a zawsze, gdy zapachnie polityką. Możnaby inaczej, ale chyba nie o to chodzi. Najważniejsze zdaje się ochocze przystąpienie do dyskusji, pokonanie wszystkich konkurentów i zatknięcie swojej flagi na pobojowisku. A efekt i wnioski? Do kupy możemy się zebrać, ale tylko jak potężnie dostaniemy po dupie, a i to tak na chwilkę, bo zaraz się odzywa przemądrzalstwo i megalomania. Trudno się zatem dziwić, że jesteśmy idealnym materiałem do wzajemnego sklócenia i zrobienia na tym świetnego interesu. Niech ktoś jeszcze to przeczyta, a potem kłódeczkę zawieście, bo żal patrzeć, jak goście, którzy mogą chętnie pójść razem na ryby, skaczą sobie do gardeł. I to rozmawiając o historii. Żenada.

• Like 6

No cóż, mam wrażenie, że gdy tylko pojawia się jakiś historyczny, patriotyczny wątek szybko przychodzą osobniki, którym to strasznie nie w smak. Starają się sprowadzić dyskusję do swojego poziomu (czytaj kloaki) używając określeń i odwołań, które w Polakach burzą krew. Nie dajcie im się sprowokować, przejdźcie obojętnie nad tymi dyrdymałami. Ich celem nie jest dyskusja tylko kłódka na niewygodnym wątku.

• Like 13

Dziś mamy też inne rocznice

Na zdjęciu są piloci 303 dywizjonu. Vako jaka jest związana rocznica z tym dywizjonem? 10 lipca 1940 wydano rozkaz o sformowaniu dywizjonu 302. To nie jest czepialstwo. Interesuję się historią II wojny światowej (zwłaszcza lotnictwa), ale nie bardzo kojarzę. Proszę o odpowiedź.

PS. Chodzi Ci o oficjalną datę początku Bitwy o Anglię?

Edytowane przez Mysha
  • Like 1

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...