Skocz do zawartości

Wniosek o usunięcie słupa telefonicznego z działki

niko333

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czy ktoś z Szanownych forumowiczów przerabiał temat? Chodzi o usunięcie z działki słupa telefonicznego, na którego postawienie wyraziłem zgodę chyba w 2009 lub 2010 roku. Z tego co pamiętam, zgoda byłą wyrażana spisaniem ręcznego oświadczenia. Umiejscowienie słupa na moje działce było niezbędne w celu dostarczania Internetu (przewód napowietrzny) do mojego budynku przez TP SA. Obecnie nie korzystam z usług ich następcy - Orange i raczej nie będę korzystał. Słup obecnie stoi dokładnie na linii nowoprojektowanego przyłącza gazowego, które może przebiegać tylko w tym miejscu, dokładnie pod nim. No i chcę, a właściwie muszę się ich pozbyć z działki. Może ktoś ma wzór takiego pisma z jakąś skuteczną argumentacją prawną i wspomoże. 

Ja cos takiego przerabiałem z Orange. Orange po złożeniu pisma do nich z prośbą o usunięcie słupa odpisała że słup jest postawiony mojej działce więc jest mój i usunięcie należy do mnie . Reszty nie muszę chyba pisać. Pozdrawiam

Dzięki. W moim przypadku niedawno - z pół roku temu podpięli do niego światłowody i jak jego usunę to wszystkie kable będą leżeć na ulicy. 

Witam, czy ktoś z Szanownych forumowiczów przerabiał temat? Chodzi o usunięcie z działki słupa telefonicznego, na którego postawienie wyraziłem zgodę chyba w 2009 lub 2010 roku. Z tego co pamiętam, zgoda byłą wyrażana spisaniem ręcznego oświadczenia. Umiejscowienie słupa na moje działce było niezbędne w celu dostarczania Internetu (przewód napowietrzny) do mojego budynku przez TP SA. Obecnie nie korzystam z usług ich następcy - Orange i raczej nie będę korzystał. Słup obecnie stoi dokładnie na linii nowoprojektowanego przyłącza gazowego, które może przebiegać tylko w tym miejscu, dokładnie pod nim. No i chcę, a właściwie muszę się ich pozbyć z działki. Może ktoś ma wzór takiego pisma z jakąś skuteczną argumentacją prawną i wspomoże. 

Jak wyraziłeś zgodę w formie pisemnej, to nie możesz żądać usunięcia słupa, chyba że słup służył tylko do dostarczenia internetu do Ciebie. Jeżeli jest składnikiem sieci to będzie problem, bo mają pisemne pozwolenie od Ciebie  pewnikiem pozwolenie na budowę(zakładam, że dokumentacja jest zgodna z obowiązującymi przepisami).

Jeżeli słup jest im niezbędny to mogą zwrócić się do Ciebie z propozycją zawarcia notarialnej umowy służebności przesyłu z wpisem prawa do księgi wieczystej. Jeżeli im tego odmówisz, mogą wystąpić na drogę sądową o ustanowienie powyższego prawa i sąd z godnie z obowiązującym prawem powinien im to przyznać. Jeżeli słup służył tylko do Twojego domu to nie powinno być problemu z jego usunięciem.

Ja cos takiego przerabiałem z Orange. Orange po złożeniu pisma do nich z prośbą o usunięcie słupa odpisała że słup jest postawiony mojej działce więc jest mój i usunięcie należy do mnie . Reszty nie muszę chyba pisać. Pozdrawiam

W gumy z Tobą pograli. Jeżeli orange jest następcą prawnym po poprzedniku, to albo usuwają słupa na własny koszt albo ustanawiają służebność przesyłu. Jeżeli nie mają zgody właściciela na jego posadowienie to jeszcze wypłata za bezumowne użytkowanie ( obecnie wg prawa za 6 lat do tyłu, było 10 lat).

Dzięki. W moim przypadku niedawno - z pół roku temu podpięli do niego światłowody i jak jego usunę to wszystkie kable będą leżeć na ulicy. 

Pytanie obecnie kto podpiął światłowody i na jakiej podstawie. To że stoi słup, który jest ich własnością to przy budowie światłowodu powinni właściciela zawiadomić. Mus byłoby poczytać zgodę jaką wyraziłeś ( konkretnie co jest zapisane w umowie, którą im podpisałeś).Jak znam życie zapewne się zabezpieczyli i w umowie mają klauzulę o modernizacji linii, ale w zasadzie modernizacja nie polega na podwieszeniu światłowodu.

Edytowane przez Jozi

Nie było żadnej umowy. Gość który przyjechał dźwigiem z TP SA postawił słup a ja kartce papieru odręcznie wyraziłem zgodę na postawienie tego słupa. Słup miał tylko służyć do podpięcia do mnie telefonu. Po jakimś czasie wykorzystali jego do podpięcia telefonu do sąsiada, a teraz wiszą na nim przewody światłowodu. 

Nie było żadnej umowy. Gość który przyjechał dźwigiem z TP SA postawił słup a ja kartce papieru odręcznie wyraziłem zgodę na postawienie tego słupa. Słup miał tylko służyć do podpięcia do mnie telefonu. Po jakimś czasie wykorzystali jego do podpięcia telefonu do sąsiada, a teraz wiszą na nim przewody światłowodu. 

Jeżeli tak to możesz żądać usunięcia słupa, ale z sąsiada będziesz miał wroga.