krzysju Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Cześć,Chciałbym z premedytacją stworzyć woblera, który opadając by lusterkował. Zastosowanie umiarkowany nurt , w szczególności prądy wsteczne.Rozmiar 6-10 cm. Waga do 10 (max 15) gr (bo chcę łowić taką wędką). Ma stawiać mały opór. Preferencja - bezsterowiec.Gatunek ryby = okoń , sandacz , boleń ( na lenia) Nie umiem sobie z tym poradzić Pomożecie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysju Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 To może uproszczę:Na co zwrócić uwagę budując wobler by w czasie przytrzymania opadając lusterkował, migotał (nie opadał jak kamień). Coś jak Hermes glooga. wobler@129 - dzięki za sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Zobacz bezsterowe woblery Pawła @WOBLER-W1 i @Tomy'ego, ja łowię tak Klamką i Leviathanem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cypisekNS Opublikowano 8 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 ja kiedyś rozkroiłem hermesa jesli temat nadal cie interesuje napisz na priva moze gdzies znajde wrak tego woblera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 8 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 Warto przyjrzeć się tarnusom, bardzo sandaczowe:http://tarnus.yum.pl/index.php?id=8 Jak będziesz budował spróbuj zrobić taki eksperyment. Zrób kilka korpusów, które są szersze na dole i węższe w grzebiecie. Powiedzmy 3 rodzaje korpusów, jeden na brzuchu całkowicie płaski, jeden z wypukłym brzuchem i jeden normalnie zaokrąglony. Zrób też powiedzmy 2 wersje kiedy wobek na napiętej lince opada całkowicie równolegle oraz taki który ciągnie ogonem w dół. Razem 6 wersji. Potem jeszcze sprawdź jak zmienia się lusterkowanie kiedy zwiększasz wysokość korpusu, ale nie jego szerokość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysju Opublikowano 8 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 Dzięki @Krzysiek_W.Już dość mocno jestem w temacie . Ogarnąłem już z grubsza zależności wysokości korpusu od "mocy lustra".Poszedłem w stronę patentu Rapali Rattlin i zaczepy (kilka) mam od strony grzbietu.Można zrobić lekki wobek który praktycznie można zatrzymać w toni i ruchami wędki migać w miejscu.Teraz ryby zeszły głębiej i muszę je dostać z 2-4 m.Ten myk z grubszym (szerszym) brzuchem - kupuję .Nowe korpusy strugam dziś ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi