Skocz do zawartości

Szczecinek PZW Koło Nr 72 "Jesiotr"-rozwiązane!!!

KRZYCHU SZ-EK

Rekomendowane odpowiedzi

Na znak solidarności i sprzeciwu wędkarzy dla władzy okręgu w Koszalinie  tak zostaliśmy potraktowani że największe koło w okręgu zlikwidowali (bo byliśmy nie wygodni i patrzyliśmy na ręce).

Koło PZW Jesiotr w Szczecinku rozwiązane przez okręg w Koszalinie! | Szczecinek Nasze Miasto

Jeśli poniższy cytat z podlinkowanego tekstu jest prawdziwy to oznacza, że koło rozwiązało się samo.

"Na znak solidarności z prezesem do dymisji podał się cały zarząd koła. Dwukrotna próba wyłonienia nowych władz spełzła na niczym."

O co więc chodzi? Retorycznie jeszcze zapytam, wędkarze się z władzą okręgu solidaryzują czy tej władzy sprzeciwiają?

Sorka, że to napiszę, bo tak na prawdę się z Wami solidaryzuje, ale...
Co za głupie posunięcie!!!
Na złość rozwiązać Zarząd i nie powołać nowego...Kto to wymyślił? Mistrz strategii.

W takiej sytuacji Prezesem powinien zostać ktokolwiek z dawnego Zarządu i kontynuować politykę Pana Pilzeka.
Do Zarządu powinniście dobrać zaufaną osobę.
Po otrzymaniu upomnienia przez nowego Prezesa, znów zmiana na kolejnego Członka Zarządu i tak w kółko.

Edytowane przez korol
  • Like 2

Piotrek, nie do końca tak.

Prezesa wybiera walne zgromadzenie w wyborach bezpośrednich. Nie można go ustanowić w toku kadencji spośród członków zarządu. Obowiązki prezesa przejmuje wice do czasu zwołania nadzwyczajnego walnego zgromadzenia, jeśli dobrze pamiętam, to 3 miesiące. Jeśli nie zostanie zwołane walne, albo nie uda się powołać prezesa, to koło ulega samorozwiązaniu.

I jeszcze jedna uwaga ogólna. Wszyscy zaangażowani w sprawowanie funkcji w kolach powinni pamiętać, że koło nie posiada majątku, ani funduszy. Jest wyłącznie dysponentem majątku i pieniędzy okręgu w zakresie, o jakim zdecyduje ZO. Zakres ten jest zawsze ustalany uchwałą ZO.

Rozumiem rozgoryczenie kolegów ze Szczecinka, ale koło przestało istnieć z powodu błędów proceduralnych popełnionych przez ZK. Pozostaje szybkie zwołanie grupy założycielskiej i reaktywacja koła. Okręg nie może odmówić rejestracji koła, jeśli zostaną spełnione wymogi statutowe.

• Like 2

Przed chwila zakończyła się konferencja prasowa która odbyła się w Szczecinku z udziałem waśnie władz zarządu Koszalina na której było dość pikantnie a mianowicie pan prezes jak i dyrektor zarządu z Koszalina nie spodziewali się że przyjdą na ta konferencje wędkarze jak i część starego zarządu koła Jesiotr.Nie będe pisał co się tam działo jak tylko zostanie ukazany materiał w mediach społecznościowych dodam link aby można było zobaczyć, przeczytać. Mam tylko wielką nadzieje że sprawa będzie bardzo głośna i nie zostanie zamieciona pod dywan a zarząd w Koszalinie poniesie za to konsekwencje.

• Like 4

Zarząd zrobił krzywdę wędkarzom podając się do dymisji. Przy 1000 członków to macie kilku delegatów na wybory w okręgu a jeśli koło będzie rozwiązane to nie ma żadnego. To przecież duży ukłon w stronę obecnych władz ZO.

Prościej było by utrzymać koło i dogadać się z delegatami z innch kół i głosować w lutym na nowy zarząd ZO.

• Like 2

Nie mogę już edytować postu wyżej.

Macie w okręgu 37 kół. Wasze jest największe tak?

Jest chyba 1 delegat na 100 członków. Mieliście więc 10 delegatów. Straciliście 10 głosów! Przekonując do zmiany choć połowę delegatów z innych kół mogliście zmienić cały ZO.

Dla mnie ten foch ze strony zarządu koła jest niewyobrażalny.

• Like 1

Nie mogę już edytować postu wyżej.

Macie w okręgu 37 kół. Wasze jest największe tak?

Jest chyba 1 delegat na 100 członków. Mieliście więc 10 delegatów. Straciliście 10 głosów! Przekonując do zmiany choć połowę delegatów z innych kół mogliście zmienić cały ZO.

Dla mnie ten foch ze strony zarządu koła jest niewyobrażalny.

No to tutaj cię zaskoczę do ilości delegatów bo było ich 3 albo 4 z czego każdego zawiesili.

Co do tych dwóch zebrań to była jakaś kpina na 1 przysłali jakiegoś pajaca z zarządu z Koszalina który można by powiedzieć nie wie że żyje on nic nie wie on nie jest od tego.Na zadawane pytania przez przybyłych na zebranie wędkarzy odpowiadał że on nie jest od tego on nic nie wie więc większość wstała i wyszła.Na kolejnym zebraniu damniemywam że była ustawka a mianowicie na funkcje prezesa chcieli za wszelką cenę wsadzić chyba wcześniej ustawionych któreś z dwóch kandydatów którzy byli już ustawieni z zarządem okręgu co nie spodobało się obecnym na sali i większa cześć przybyłych na zebranie stwierdziła że wychodzi i tyle.Zarząd Koszalina za wszelką cenę chciał abyśmy wybrali ich człowieka na co nie mogliśmy się zgodzić.

Czy jest więcej informacji tym więcej niewiadomych. Z info które można znaleźć w necie to mi zaczyna wyglądać na walkę o stołki i nic więcej.

Ten zawieszony prezes koła był wcześniej prezesem ZO albo członkiem zarządu okręgu?

Już Bartek wcześniej napisał a ja powtórzę.

Koło nie ma swoich pieniędzy i swojego majątku w tym tych łodzi.

Nie może samodzielnie decydować o ich sprzedaniu.

Mam jeszcze jedną konkluzję.
Też przykrą. ZO okazał się być lepiej zorganizowany, czyli lepiej nadający się do sprawowanej funkcji.
Menadżera oceniamy po skuteczności. Zarządzili kryzysem (z Waszą pomocą)...

Edytowane przez korol

Mam jeszcze jedną konkluzję.

Też przykrą. ZO okazał się być lepiej zorganizowany, czyli lepiej nadający się do sprawowanej funkcji.

Menadżera oceniamy po skuteczności. Zarządzili kryzysem (z Waszą pomocą)...

Pewnikiem lata praktyki mają za sobą w zarządzaniu niepokornymi czyli tymi, którym nie do końca pasuje jedyna słuszna idea lansowana przez kogoś tam ... ???? A jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę albo jakąś tam władzę.

Edytowane przez Sławek Nikt

Absolutnie nie rozumiem zachowania wędkarzy na walnym zebraniu.   :(

Co to znaczy, że "chcieli Wam wcisnąć kogoś na prezesa"? Na nadzwyczajnym walnym pełnomocnik okręgu otwiera zebranie i przeprowadza głosowanie nad wyborem prezydium, które dalej prowadzi zebranie. Wyłania się komisje i proponuje kandydatów, spośród których wybieramy władze. Ot i cała filozofia.

Obrażanie się jest bez sensu, zupełnie. To zachowanie rozwydrzonego dzieciaka - zrobię mamie na złość i odmrożę sobie uszy   :unsure:

A jeżeli łodzie były w dyspozycji ZO, to je rozdysponował. Zarząd koła nie ma prawa nic sprzedawać bez zgody ZO.

Przy okazji, za co został ukarany prezes koła? Zwykle sądy koleżeńskie są dość oszczędne w wymierzaniu kar.

• Like 3