Skocz do zawartości

Ciurki, Siurki i Strumyki

Rhyacophila

Rekomendowane odpowiedzi

Tak też tam byłem , ale koło Jodłówki-Wałki to jest minimalny ciurek przekracza granicę Podkarpackiego i płynie lasem , stopniowo rośnie , widziałem w lesie czystą, płytką wodę o dnie piaszczystym, w miejscowości Czarna jest już trochę większą rzeczką z głęboczkami i dalej charakterystycznymi powalonymi drzewami. Ryb też nie widziałem, ale tłumaczę to sobie złą pogodą.

A w tym terenie leśnym wiele dróg pozamykanych, pozostaje wędrówka pieszo. Rzeczka urokliwa i dużo lasów , brak zabudowań  w większości terenu. Może się podobać.

Edytowane przez jerzy6
  • Like 1

Tak rzeczywiscie masz racje i tego nie wiem .

Na spisie nie ma a może jest gdzieś mapa naszego rejonu, PZW powinien taką udostępniać.

I jest , ale ja z tej mapy nic nie mogę odczytać :D

Ani jej powiększyć...Przez zapisanie udało mi się powiększyć, ale i tak niewyraźnie...W wykazie nie ma , należy do zlewni Wisłoki, więc pewnie cała do podkarpackiego.

http://www.pzw.org.pl/okreg_tarnow/cms/17083/mapa_wod_okregu_pzw_tarnow

Edytowane przez jerzy6

A czy gdzie kolwiek padło pytanie "gdzie to"? Opisałem tylko moje spostrzeżenia dotyczące rzeczek okręgu krakowskiego. Z resztą u nas niema tajnych ciurków bo wszystkie wyszczególnione są w zezwoleniu. Na tych, których tam niema jest zakaz łowienia, co, moim zdaniem, jest dla nich szkodliwe.

Edytowane przez Robbert89

• 3 tygodnie później...

Okręg Rzeszowski, na tym potoku jest parę głębszych miejsc, wcześniej zamieszczałem zdjęcia potoku na granicy ok. Tarnów-Rzeszów. Potok wypływa w ok. Tarnów ale nie ma go w wykazie wód PZW ok. Tarnów.

Pewnie jest dopływem jakiegoś większego cieku, który jest ujęty w obwodach rybackich jako "rzeka x wraz z dopływami". Może też "terytorialnie" przepływać przez 2 okręgi a jes użytkowany tylko przez jeden z nich.

Zaryb, to coś tam bdzie pływać ;)