Skocz do zawartości

Ciurki, Siurki i Strumyki

Rhyacophila

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

3 zdjęcie wygląda bajecznie, ale jak się przypomni, że tak właściwie to jedno wielkie pokrzywisko przy moście na jednej z bardziej ruchliwych ulic Krakowa, to ochy i achy przechodzą ;)

Swoją drogą zostawiłem w tych pokrzywach kiedyś bardzo fajnego mikro wobka na klenie. Dosłownie spadł mi pod nogi, a było tak gęsto i tak parzyło, że go nie znalazłem...

Edytowane przez aldebaran
  • Like 1

@Adrian, tak obstawiałem, pierwsze i trzecie to mieszczuch, a środkowe wygląda mi na Skawinkę, lub dopływ, też niewiele ładniejsze. No chyba, że H, to akurat urocza rzeczka. Fakt faktem, że mieszczuch dwa lata temu darzył lepiej jak Dunajec. Ehh szkoda, że się skończyło.

Ten ciurek to na bank Rządza która niestety lata swojej świetności ma bardzo dawno za sobą . W czasach gdy nie była w wykazie wód KRŁ opiekowało się nią pewne Towarzystwo z W-wy wraz kilkoma zapaleńcami z o. siedleckiego . Pstrąg wtedy występował w ilościach odpowiednich do wielkości i charakteru rzeczki . Ryby 45 łowiło się regularnie .

• Like 3

Wrzucacie fotki pięknych rzek, ale właśnie, rzek, a nie jak głosi tytuł Ciurków, Siurków i Strumyków. Więc postanowiłem naprostować trochę sprawę i wrzucić fotki zgodne z tytułem. :D

post-51780-0-95403000-1519243508_thumb.jpg

post-51780-0-24536000-1519243598_thumb.jpg

post-51780-0-10473500-1519243636_thumb.jpg

Na ostatnim zdjęciu widać źródlisko, spory bo na oko 1,5- 2m głębokości dołek z krystalicznie czystą wodą. Porośnięty grubą warstwą Przetacznika Bobowniczka.Takich miejsc na tej rzeczce jest kilka. Pięknie wygląda ta zieleń na tle szaroburego krajobrazu obecnej zimy.

• Like 22