Skocz do zawartości

Ciurki, Siurki i Strumyki

Rhyacophila

Rekomendowane odpowiedzi

Ja prosty chłopak z Krakowa, i u mnie dużą rzeką jest Wisła, która na tle odcinka Warszawskiego czy okolic ujścia jest mała. Także punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. :D

A właśnie a propos Krakowa. Zowie się on miastem kultury i sztuki i takie tam, a wystarczy pojechać parę km od jego granic aby spotkać takie zjawisko.

post-51780-0-18665500-1519244762_thumb.jpg

Śmieci- wszędobylski, brzydki i nieodłączny element ludzkich osiedli. Niby nic niezwykłego, dzikie wysypiska to plaga małopolski i nie tylko.

Problem w tym, że na fotce jest rzeczka, a oto dowód:

post-51780-0-01469200-1519244923_thumb.jpg

Takie miejsca są na szczęście coraz rzadsze, niemniej jednak sprawiają przykrość i sztuką jest zachować kulturę na taki widok.

Edytowane przez Robbert89
  • Like 4

Wrzucacie fotki pięknych rzek, ale właśnie, rzek, a nie jak głosi tytuł Ciurków, Siurków i Strumyków. Więc postanowiłem naprostować trochę sprawę i wrzucić fotki zgodne z tytułem. :D

Wybacz Robercie, ale ciężko jest czasami rozgraniczyć co jest ciurkiem, a co rzeką ;) Rzeczki na których wędkuje w jednym miejscu mogę przejść lub przeskoczyć bez większych problemów, a kilkaset metrów dalej nawet jeśli bym skakał 8 metrów w dal to by zabrakło ;) Taki jest właśnie urok tych naszych pięknych rzeczek, rzeczułek, strumyków czy jak zwał tak zwał :) Fajny ciurek u Ciebie na zdjęciach :)

• Like 1

attachicon.gif sm2.jpg

Takie miejsca są na szczęście coraz rzadsze, niemniej jednak sprawiają przykrość i sztuką jest zachować kulturę na taki widok.

W takich przypadkach savoir vivre przewiduję odstępstwa o ile śmieciarze w zasięgu ... wzroku ;)

Ja prosty chłopak z Krakowa, i u mnie dużą rzeką jest Wisła, która na tle odcinka Warszawskiego czy okolic ujścia jest mała. Także punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. :D

A właśnie a propos Krakowa. Zowie się on miastem kultury i sztuki i takie tam, a wystarczy pojechać parę km od jego granic aby spotkać takie zjawisko.

attachicon.gif sm.jpg

Śmieci- wszędobylski, brzydki i nieodłączny element ludzkich osiedli. Niby nic niezwykłego, dzikie wysypiska to plaga małopolski i nie tylko.

attachicon.gif sm2.jpg

Prądnik to czy Dłubnia Robercie ?

Aby dowieść, że krakauerzy są za pan brat ze sztuką, wrzucam taki oto strumyk.

Co prawda wygląda nieco jak ścieki z mleczarni, ale trzeba wziąć pod uwagę, że obraz malował artysta, i to, jak widać, uznany artysta. A wszak wszyscy wiedzą, że artyści widzą świat nieco inaczej, i w innych barwach.

Weźmy na przykład śnieg; na płótnach nigdy nie jest biały, raczej jakiś niebieskawy, błękitny, czasem w odcieniach różu...

Podobnie na tym pejzażu woda w ciurku ma odcień biały, co z pewnością nie odpowiada rzeczywistości.

W naturze jest czyściutka, może z akcentem brunatnym, bo płynie sobie przez torfowisko, chyba...

post-60006-0-00091300-1519323889_thumb.jpg

• Like 1

@Robbert89, to głazowisko jest wytworem ludzkim na 100%, natomiast jakiemu celowi miało to służyć - nie mam bladego pojęcia. Za nim znajduję się mostek i zespół po części nie użytkowanych stawów po obu brzegach rzeczki. Trochę wody zasila nawet jeden ze stawów. Myślę że poprzedni użytkownik miał jakąś wizję takego głazowiska  ;)  

Jarku piękne miejsce ! Bardzo ładnie pokazane. Moja rzeczka i poszukiwanie ryb w kropki. Jestem przekonany, że można coś tam wydłubać. Wrócę jak będą lepsze warunki pogodowe :)

40417556952_f74aa1ec1e_b.jpg

39751021384_4e49ffc15f_b.jpg

39753577644_f6b222b2a5_b.jpg

39568155285_71208b4f0d_b.jpg

39567769675_910310363d_b.jpg

26593746948_d128cb76ec_b.jpg

Edytowane przez pawlikowski
  • Like 40