Skocz do zawartości

Ciurki, Siurki i Strumyki

Rhyacophila

Rekomendowane odpowiedzi

..mnie udało się wczoraj ,,zdobyć" ujście Blizny do Rospudy. Najczęściej okazję do tego mają spływowicze z punktu widzenia kajaka. Ostro nagimnastykowałem się skacząc z kępy na kępę. Woda wysoka .Łęg bliski zalania.Wróciłem, rowerowa wycieczka, jak przysłowiowy koń po westernie. Warto było.

Edytowane przez bob74
  • Like 1

..mnie udało się wczoraj ,,zdobyć" ujście Blizny do Rospudy. Najczęściej okazję do tego mają spływowicze z punktu widzenia kajaka. Ostro nagimnastykowałem się skacząc z kępy na kępę. Woda wysoka .Łęg bliski zalania.Wróciłem, rowerowa wycieczka, jak przysłowiowy koń po westernie. Warto było.

A wyniki? ;)

• Like 2

A wyniki? ;)

...za wcześnie na wyniki. Ryba z leży zimowych nie weszła jeszcze w rzekę. Miesiąc wcześniej do ujscia rzeki do Jeziora dotarłem z Bielnika na dwóch kołach, do przeprawy spalonej w 1944. W poprzednią niedzielę na rowerze z z drugiej strony od Gołej Zośki. Dalej ww wycieczka nad Bliznę byla. Ciekawiej na odcinku szybszym jest,  naście kilometrów wyżej,

• Like 2

Byłem nad tą wodą 1 raz, zaliczyłem 1 krótkiego pstrążka i 1 wyjście do przynęty-też maluch ok. 30cm. Za mała ta woda na ładniejsze ryby, chyba że przy samym ujściu się zwiększa-tam nie byłem.

Jeśli mówimy o tej samej wodzie, to wiem, że potrafią się uchować tam jeszcze większe sztuki, chociaż napewno jest ich nie wiele. Ja wczoraj dużo czasu nie miałem i przez godzinę dwa wyjścia miałem takich o których Ty wspomniałeś. Woda ogólnie bardzo płytka. Kiedyś się wybiorę na ujście do Nysy i zobaczę, jak to tam wygląda.

Witajcie,

Dzisiejszy spacer zaliczyłem na lokalnej rzeczce. Woda mocno skąpana w słońcu. Miejsc na dobrą kryjówkę dla kropkowanych mieszkańców jak na lekarstwo. Wędrówkę udało się wypełnić kilkoma spotkaniami z rybą. Jegomość ze zdjęcia skusił się na rudawego jiga, którego próbowałem „wcisnąć” w mocno podmyte korzenie. Fascynujące są te spotkania w takich okolicznościach przyrody

4874bb81158d7d1e707264d891c8e8d4.jpg

7590eb48609af5854b9fa1701f6a5a81.jpg

67293ebb0df79ddbce2f7748fa34da4c.jpg

d3c56a1b0bbbb917bef8d902cedfa683.jpg

bea065c6c5e04ac8444bb87dc549ba23.jpg

• Like 29

Dzisiaj, tak po prawdzie, pierwszy raz na "moim" ciurku, pogoda prawie letnia, od trzech dni jest 20 stopni a nawet ciut więcej. Na samym ciurku zmiany, pokazały się klenie, no raczej kleniki, których wcześniej nie było. Były jazie i pstrągi, czasem okonek się trafił i szczupaczek. Dzisiaj co prawda namierzyłem przyzwoitego pstrąga w lokalnym dołku, ale olał mnie kompletnie. Jedynie kilka wspomnianych kleników złowiłem, pstrągowy dołek i dwa, ze złowionych kleników na fotkach. Wszystkie brania na nimfę  z niewielkim obciążeniem na haku #10 

post-46382-0-64527200-1554476748_thumb.jpg

post-46382-0-29963700-1554476759_thumb.jpg

post-46382-0-89496600-1554476774_thumb.jpg

ciurek kameralny to i ryby też  ;)

• Like 9

Dzisiaj, tak po prawdzie, pierwszy raz na "moim" ciurku, pogoda prawie letnia, od trzech dni jest 20 stopni a nawet ciut więcej. Na samym ciurku zmiany, pokazały się klenie, no raczej kleniki, których wcześniej nie było. Były jazie i pstrągi, czasem okonek się trafił i szczupaczek. Dzisiaj co prawda namierzyłem przyzwoitego pstrąga w lokalnym dołku, ale olał mnie kompletnie. Jedynie kilka wspomnianych kleników złowiłem, pstrągowy dołek i dwa, ze złowionych kleników na fotkach. Wszystkie brania na nimfę z niewielkim obciążeniem na haku #10

dołek.jpg

klenik_1.jpg

klenik_2.jpg

ciurek kameralny to i ryby też ;)

Z tych zdjęć te klenie bardziej pod jazie mi popadają , ale może się mylę...