bartosz311287 Opublikowano 12 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2021 Jak te kropy z innego działu z tego "rowka" są to nieźle.Dokładnie z tego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOFIX99 Opublikowano 15 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2021 Krótki wyskok na zmierzenie wysokości trawy przy rzeczce. Jeszcze mnie widać a więc nie jest źle ????. ???? 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 17 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2021 Dokładnie tydzień temu, rzeczułka Białka. Teraz po opadach o wiele lepiej 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOFIX99 Opublikowano 5 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2022 Pierwszy wyskok w "22" roku ✌. Trochę śniegu, trochę deszczu i 7° "zrobiło swoje". Woda "kosmos" ????.Ale nogi wyprostowane, płuca przewietrzone,mózg dotleniony. ???? 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 5 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2022 Piotruś a ryby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOFIX99 Opublikowano 6 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2022 Piotruś a ryby?Niestety, "zero". Ale wcale mnie to nie zmartwiło, wiem, że tam są i czekają na mnie ????. Miałem kilka przynęt do przetestowania i wybrałem naj.... ????. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snejki Opublikowano 21 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2022 Szanowni Forumowicze, chciałem się z Wami podzielić moją nadzieją, radością, uśmiechem.. sam nie wiem jak to do końca nazwać. Rzecz tyczy się sytuacji jakiej doświadczyłem w zeszłym tygodniu na jednej z podlaskich rzeczek pstrągowych, dlatego też w tym dziale zamieszczam tego posta. Otóż, w ostatni weekend zameldowałem się nad rzeczką, dość popularną wśród pstragarzy na Podlasiu. Po zajechaniu nad ciurek zorientowałem się, że nie jestem "pierwszy" - samochód na "leśnym parkingu". Normalna rzecz, zwłaszcza ok g. 11 w weekend. Po zaparkowaniu i przyjęciu do wiadomości, że raczej będę "deptał" po kimś, paradoksalnie bardzo ucieszyłem się z widoku wędkarza, który zameldował się tam przede mną. "Zapytam się, w którą stronę idzie, abo gdzie już łapał'- może nie wszystko stracone pomyślałem. Podszedłem zatem zagaić, zapytać o wyniki, i o to gdzie było deptane. Spotkany wędkarz powiedział, że obłowił kawałek w górę od miejsca w którym staliśmy i teraz chciałby iść w dół. Niepisana zasada dżungli mówi, że kto pierwszy ten lepszy, jego szczęście, mój pech. Nie będę się przecież wcinał. Jakież było moje zdziwienie, gdy ów wędkarz zaproponował, że w celu uniknięcia deptania po sobie to on może podjechać gdzieś indziej, bo w sumie to on jeden kawałek już obłowił, a ja dopiero przyjechałem, to żebyśmy sobie nie przeszkadzali.... Mnie zamurowało. Moje doświadczenia z czasów kiedy mieszkałem i łapałem na Lubelszczyźnie były diametralnie różne. Tam normalną sytuacją, było że ludzie się po prostu ścigają, depczą, bez próby dogadania się. Wracając do wędkarza spotkanego nad wodą, powiedziałem mu, że on był pierwszy i niech idzie w dół-tam gdzie zamierzał, a ja pójdę w górę i minę ten odcinek, który obłowił. Chwilę pogadaliśmy i się rozeszliśmy w swoje strony. Zdarzają się jeszcze dobrzy ludzie w tym porąbanych świecie. 31 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papierzakilures Opublikowano 21 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2022 Zdarza się ja też pytam jakie ma zamiary i odpuszczam przeważnie spory odcinek omawiając się że zaczynam tam i tam. Pstragarze powinni się szanować i swój czas.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 21 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2022 Proste. Na Podlasiu normalne ludzie żyją ????. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Gołąb Opublikowano 21 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2022 (edytowane) Takie sytuacje jeszcze czasem się zdarzają ????W tamtym roku wybrałem się nad jedną z roztoczańskich rzek. Miałem namierzoną grubą rybę i po dojechaniu na miejsce "kocia morda" bo widzę samochód i wskakującego w śpiochy wędkarza. Zamieniamy kilka słów i nie mogę wyjść ze zdumienia, kiedy kolega pyta w którym kierunku mam ochotę pójść i w razie czego on bez problemu pójdzie w inną stronę. Prawie się wzruszyłem ????, bo rzeczywiście przy obecnych standardach takie uprzejmości to coś, co najzwyczajniej nie mieści się w głowie. Szkoda, że w zdecydowanej większości wchodzenie sobie na głowę to norma, a przecież normalność czy też najzwyklejsza uprzejmość nie wymagają wielkiego wysiłku. Edytowane 21 Stycznia 2022 przez Piotr Gołąb 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajakub Opublikowano 21 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2022 Ta jest normalnie.Wszyscy napotkani ostatnio wędkarze witają się grzecznie, pytają o wyniki i co tam słychać nad rzeką po czym zchodzą 20m dalej, lub naprzeciwko (rzeka 4m szer) i w najleprze zaczynają łowić.Czym więcej nas nad miejscowymi rzeczkami tym niestety chamstwa też coraz więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 22 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2022 Wiedziałem, że gdzieś te fotki mam. Zrobione w zeszłym roku w trakcie wycieczki Taki tam akcent wód polskich w lubelskim. Poprzednia odsłona tej budowli różniła się brakiem siatki i kamieni na kilkudziesięciu metrach kwadratowych i była tam masa wysokich krzaczorów co miało swoje plusy. Ponadto "przeczyszczono" jakiś czas wcześniej dno rzeczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 22 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2022 Sławku, to i tak lepiej wygląda niż Tyśmienica latem, kiedy rzeka "stoi". Nawet rzęsa nie ma jak spłynąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 23 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2022 Miejmy nadzieję że tu tacy "specjaliści" nie trafią. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 24 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2022 (edytowane) Trafią, trafią, przecież nie można tolerować takiego bałaganu ... Edytowane 24 Stycznia 2022 przez slawek_2348 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szydlos Opublikowano 24 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2022 Proste. Na Podlasiu normalne ludzie żyją . normalne rzecz jasna. Raczej trzeba sobie pomagać, wymieniać informacjami i wspólnie starać się dbać o to co tak uwielbiamy czyli rybki w Kropki i ich rewiry przed tymi którym w głowie tylko ich mięsko itp... A każdy "normalny" pstrągarz nad wodą to dodatkowa Para oczu która jej pilnuje.Raczej to ważne w czasach ,które mamy czyli znikomej kontroli łowisk Pstrągowych przez uprawnionych do tego.Także szanujmy się koledzy nad rzekami,ciurkami w których występują jeszcze jakieś szlachetne rybki.Wymieniajmy się informacjami w zaufanym gronie, raczej to przyniesie więcej korzyści niż strat dla naszych łowisk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szydlos Opublikowano 5 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2022 Leśny ciurek, ryb raczej tam nie ma ale magia jest 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zielony Opublikowano 6 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2022 Odwiedziłem taką jedną rzeczkę i było jakoś smutno. Ryb zero, informacje o nalotach kormoranów. Ani jednego wędkarza, jedynie widoki krajobrazu smaganego wiatrem i śnieżyca, która nas wygoniła znad rzeki były naprawdę dobre.Lubię taką surowość i będę tam wracał. 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loki Opublikowano 11 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2022 Bobry robią swoje 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiwaldi1970 Opublikowano 12 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2022 Bobry robią swojeFakt, że zjadają wiele drzew, który jest cieniem dla stworzeń wodnych i naszym maskowaniem w podejściu do wody. Niestety atakują też stare dęby, które są pomnikami przyrody i niemymi świadkami naszej historii. Ale dzięki nim na niektórych ciekach podnosi się stan wody (niestety bardzo rzadko budują tamy - RACZEJ KOPIĄ JAMY, NA CO TRZEBA UWAŻAĆ PODCZAS NASZYCH WĘDRÓWEK), a na patykach w wodzie po ich konsumpcji lub po tym co pozostało czepiają się żyjątka wodne, czyli pokarm dla ryb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 12 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2022 Bobry są potrzebne, to nie ulega wątpliwości.Ale ich populacja rozrosła się niesamowicie w ciągu ostatnich 15 lat, ponieważ w ekosystemie brakuje drapieżnika, który by im zagrażał. I stają się problemem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakmen Opublikowano 12 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2022 Fakt, że zjadają wiele drzew, który jest cieniem dla stworzeń wodnych i naszym maskowaniem w podejściu do wody. Niestety atakują też stare dęby, które są pomnikami przyrody i niemymi świadkami naszej historii. Ale dzięki nim na niektórych ciekach podnosi się stan wody (niestety bardzo rzadko budują tamy - RACZEJ KOPIĄ JAMY, NA CO TRZEBA UWAŻAĆ PODCZAS NASZYCH WĘDRÓWEK), a na patykach w wodzie po ich konsumpcji lub po tym co pozostało czepiają się żyjątka wodne, czyli pokarm dla ryb.Ziemia z nor dostarcza niepotrzebnych biogenów. A konary? O wiele większy pożytek byłby z wiatrołomów lub drzew podmytych przez rzekę. Zostały by w wodzie ze wszystkimi gałęziami. A tak to bobry zostawiają tylko kikut pnia, niezależnie, czy same ścieły dzrewo, czy wpadło do wody z innych przyczyn.Do tego, co zauważyłeś mniejsze zacienienie i prawie brak krzewów.Na rzekach, gdzie nie budują tam, pozytywnych aspektów ich egzystencji w takiej ilości w jakiej są obecnie, nie widzę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 12 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2022 Ziemia z nor dostarcza niepotrzebnych biogenów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 12 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2022 Bobry są potrzebne, to nie ulega wątpliwości.Ale ich populacja rozrosła się niesamowicie w ciągu ostatnich 15 lat, ponieważ w ekosystemie brakuje drapieżnika, który by im zagrażał. I stają się problemem. Bobry są niepotrzebne, To nie ulega wątpliwości!!!!Nie było ich i nic się złego nie działo, są i są problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rajfel Opublikowano 12 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2022 Bobry są potrzebne, to nie ulega wątpliwości.Ale ich populacja rozrosła się niesamowicie w ciągu ostatnich 15 lat, ponieważ w ekosystemie brakuje drapieżnika, który by im zagrażał. I stają się problemem. Potrzebne? raczej nie pstrągom, nie zauważyłeś że tam gdzie pojawiają się bobry znikają drobne rybki prądolubne , nie mówiąc już o tym że następuje spowolnienie przepływu i ulega pogorszenie klasy czystości wody. O degradacji brzegów niema co gadać. A wracając do drapieżnika ( w ekosystemie brakuje drapieżnika) to przecież są wilki , tylko powiedz im że mają żywić się bobrami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi