Skocz do zawartości

Ciurki, Siurki i Strumyki

Rhyacophila

Rekomendowane odpowiedzi

Też znam Mateusza. Ale do rzeczy. Tak rozprzestrzenianie się ludzi i ich oczekiwań należy ograniczać. Nasze rozpasane oczekiwania niszczą wszystko. Nie da się wiecznie mieć więcej, więcej , więcej. Jak nad tym nie zapanujemy to będzie wielkie bum. Już jest albo się zaczyna.

Z tym że może wróćmy do watku tytułowego?

• Like 4

Tak rozprzestrzenianie się ludzi i ich oczekiwań należy ograniczać. Nasze rozpasane oczekiwania niszczą wszystko. Nie da się wiecznie mieć więcej, więcej , więcej. Jak nad tym nie zapanujemy to będzie wielkie bum. Już jest albo się zaczyna.

https://livingatlas.arcgis.com/landcover-2050/

Jak widać na wyżej linkowanym filmie, pstrąga nie brakuje. Główny czynnik odróżniający te wody od naszych, to faktycznie odległość od gęstych siedlisk ludzkich. Tam gdzie nie można kłusować, to i u nas ryby widać - pod koroną zapory na Solinie, na Morskim Oku. Wszędzie indziej albo ryba wytruta jakimś syfem z działek, albo siaty, albo inne wynalazki miejscowych janushy, co to i 3cm uklejki w maszynce do mięsa na mielone przerabiają (poznałem osobiście takiego debila co takie kotlety robił, nie martwiąc się specjalnie o fekalia z niewyciętych wnętrzności). 

• Like 2

Leśny potok.

Ja pitol....e zaraz zejdę na zawał.... Ja ja wam zazdroszczę takich wód ,nawet jak mało tam rybek i nie duże... U mnie , każde drzewko , gałązka ścięta przez bobra do wody wprawia w zachwyt...  Dziś normalnie z godzinę siedziałem nad Tym zakrętem, bo to jedyne drzewa na odcinku kilku kilometrów  :rolleyes:

post-48456-0-67260600-1645039528_thumb.jpg

post-48456-0-64519300-1645039541_thumb.jpg

post-48456-0-75169200-1645039556_thumb.jpg

post-48456-0-85134900-1645039566_thumb.jpg

• Like 17

Hejka.

Jak komuś brakuje wody to ja mogę "pożyczyć" ze dwa wiadra. ????

post-48428-0-84128900-1645274699_thumb.jpg

post-48428-0-59908500-1645274661_thumb.jpg

Tam gdzie dało się dojść to był "ON". ????

post-48428-0-64040000-1645274711_thumb.jpg

Ogólnie jeszcze trzeba poczekać na "spadek". Tylko patrząc na aurę to szybko to się nie zapowiada. ????

Wyjazd "zaliczony". ✌

????

• Like 16

Latem jeszcze zatęsknimy za tą wodą :-) Niestety tylko na szybszych odcinkach woda mieści się w brzegach, na tych powiedzmy łąkowych - jak wyżej. Drwęca rozlana totalnie, dopływy - nie do łowienia: zupa. Efekty ponadto mizerne - raczej walka z przeciwnościami losu dla wytrwałych.

attachicon.gif 20220217_090223.jpg co w duszy gra cda

Tak to było, jak ostatnio wybrałem się posiurkować... (siurek tak środeczkiem mniej więcej przepływa sobie). Chyba do wiosny przyjdzie poczekać :-(

Niestety czekamy, ale wiosna jest coraz bliżej i trzeba poczekać :D