Skocz do zawartości

Ciurki, Siurki i Strumyki

Rhyacophila

Rekomendowane odpowiedzi

A posiadasz zezwolenie Regionalnego/Generalnego Dyrektora Ochrony Środowiska na ostępstwa od zakazów w odniesieniu do chronionych gatunków zwierząt.

Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 16 grudnia 2016 r w sprawie ochrony gatunkowej zwierząt  wprowadza  między innymi :

2. W stosunku do dziko występujących zwierząt, oznaczonych symbolem (1) w załącznikach nr 1 i 2 do rozporządzenia,

wprowadza się dodatkowo zakaz umyślnego płoszenia lub niepokojenia.

3. W stosunku do dziko występujących zwierząt, oznaczonych symbolem (2) w załącznikach nr 1 i 2 do rozporządzenia,wprowadza się dodatkowo zakaz umyślnego płoszenia lub niepokojenia w miejscach noclegu, w okresie lęgowym w miejscach rozrodu lub wychowu młodych, lub w miejscach żerowania zgrupowań ptaków migrujących lub zimujących.

4. W stosunku do dziko występujących zwierząt, oznaczonych symbolem (3) w załączniku nr 1 do rozporządzenia,wprowadza się dodatkowo zakaz fotografowania, filmowania lub obserwacji, mogących powodować ich płoszenie lub niepokojenie.

Śliz pospolity zamieszczony jest w załączniku nr 2 - Gatunki zwierząt objętych częściową ochroną  i nie jest oznaczony symbolem (1) , (2), (3).

Zaznaczam ,że będąc na rybach nie zamierzałem umyślnie płoszyć tego gatunku ryb , przeszkadzać im w przedłużeniu gatunku a zdjęcie udało się zrobić tylko dlatego , że ryba leżała przy brzegu w płytkiej wodzie.

Idąc tym tropem by zrobić zdjęcie  np. pływającemu łabędziowi niememu też potrzebne jest zezwolenie Regionalnego/Generalnego Dyrektora Ochrony Środowiska na odstępstwa od zakazów w odniesieniu do chronionych gatunków zwierząt ?.

• Like 4

...po wodach górskich, dziś grane były klimaty nizinne, industrialne, z założeń XIX w...miejsce znane jako ,,szumy," lub szybki kanał

Rzeka jest częścią Równiny w części południowej post-65672-1649617056,7683_thumb.jpgpost-65672-1649617073,6967_thumb.jpgpost-65672-1649617598,2395_thumb.jpgpost-65672-1649617629,0568_thumb.jpgpost-65672-1649617634,5371_thumb.jpg

Wysłane z mojego Hammer_Energy_2 przy użyciu Tapatalka

• Like 4

Dzisiejsza wycieczka z grochówką w tle. Ryb nie było, ochota spędzona...attachicon.gif IMG_20220409_132204_01.jpgattachicon.gif IMG_20220409_142216.jpgattachicon.gif IMG_20220409_142223.jpgattachicon.gif IMG_20220409_143741.jpgattachicon.gif IMG_20220409_150214.jpg

nawet nie spojrzałem na lokalizacje, ale od razu poznałem rzeczkę, byłem niedawno, też na zero, ale rzeczka cud i bardzo charakterystyczna, pozdrowienia

Edytowane przez GroPerch

... warunki nie pozwalały na wiele, wiatr ,, duje", na powrocie więcej obrazów z dokonań Korpusu Inżynieryjnego Królestwa Polskiego. Oryginalnym położeniem było pod DK8. Za przesunięciem stały względy militarne... Już w czasach współczesnych...

... I takie coś się trafiło... Ab ovo...post-65672-1649618700,0218_thumb.jpgpost-65672-1649618715,167_thumb.jpgpost-65672-1649618725,6665_thumb.jpgpost-65672-1649618819,893_thumb.jpgpost-65672-1649618838,5982_thumb.jpg

• Like 5

nawet nie spojrzałem na lokalizacje, ale od razu poznałem rzeczkę, byłem niedawno, też na zero, ale rzeczka cud i bardzo charakterystyczna, pozdrowienia

... wizyta z cyklu ,, wilk syty i owca cala''. Ja ze swoim zestawem castingowym brodzikiem lub spacerowałem przybrzeżne, brat szukał ,,wczorajszego dnia" w lesie. Wiem, gdzie szukać, od wczesnych 90 pojawiałem się z kumplami,z dłuższymi przerwami, takie życie. Poprzedni rok/sezon rozpoczęliśmy 1.01, 2 były ryby, lecz w innym położeniu geograficznym. Po prawdzie to było dopiero otwarcie... Niedługo nadrobię...[emoji3]

Mateusz, to nie rzeczka na T, ale też nic się nie działo.

W T to co nie wytrute, to autochtoni wybili do ostatniego palczaka.

Rozumiem, chciałem się wybrać nad T, bo lubiłem kiedyś tam łapać, ale skoro tak to chyba odpuszczę. 

Jak chciałbyś, można kiedyś razem się wybrać, mam parę miejsc gdzie coś tam jeszcze pływa.

Pozdrawiam

• Like 1