Skocz do zawartości

Ciurki, Siurki i Strumyki

Rhyacophila

Rekomendowane odpowiedzi

Dla mnie jest wszystko jasne. Skoro nie znalazłem to mogę uznać, że takiego zapisu nie ma w moim regionie.

III. OBOWIĄZKI WĘDKUJĄCEGO
W WODACH PZW
1. .........................
2. Przed przystąpieniem do wędkowania, wędkarz zobowiązany jest do ustalenia do kogo należy wybrane przez niego łowisko
i czy nie obowiązują na nim dodatkowe ograniczenia, poza zawartymi w niniejszym Regulaminie.

III. OBOWIĄZKI WĘDKUJĄCEGO
W WODACH PZW
1. .........................
2. Przed przystąpieniem do wędkowania, wędkarz zobowiązany jest do ustalenia do kogo należy wybrane przez niego łowisko
i czy nie obowiązują na nim dodatkowe ograniczenia, poza zawartymi w niniejszym Regulaminie.

Zgadza się.

Witam wszystkich!

Wszystkie rzeczki przepiękne, aż dech zapierają swoją urodą :)

Ja też się pochwalę swoją okolicą - ciurek znaleziony dzisiaj, przypadkiem, w trakcie poszukiwań nowych miejsc na nadchodzący sezon szczupakowy B)  (około 200-300m obok jest niczego sobie, osobne jeziorko..)

post-53948-0-87532900-1367170306_thumb.jpg

Woda  w administracji PZW, czy możliwe jest samodzielne, legalne zarybienie??? No i gdzie kupic materiał?

Jeśli woda pstrągowa to PZW musi mieć w operacie potoka i tam sypać. Ale czy sypie to już inna inszość.... Sprawdź w okręgu. Samowolne zarybianie czymkolwiek jest nielegalne, ale nie niemożliwe...;)

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 5 tygodni później...

Patrzę na te Wasze wody i patrzę - z wywieszonym jęzorem, dla mnie próbowanie się w takich urokliwych zakątkach stanowi kwintesencję naszej wędkarskiej (nie)doli. Mój podkaliski siurek również potrafi zaskoczyć. Obecnie prócz drobnych kleni i jazi sporo okonków, okoni, zdarzają się i okoniska, dziś w trakcie holu szkraba odprowadziły mi go dwie +40... W kolejnym rzucie trzydziestak. 

Nie pozwólmy tematowi sczeznąć!

post-49884-0-68665800-1381438958_thumb.jpg

post-49884-0-79483900-1381438973_thumb.jpg

post-49884-0-40288600-1381438993_thumb.jpg

post-49884-0-46699800-1381439009_thumb.jpg

post-49884-0-37698800-1381439018_thumb.jpg

post-49884-0-14174300-1381439327_thumb.jpg

Edytowane przez Dawido

Woda faktycznie mała i kameralna, ale tak jak piszesz jest parę miejsc w których można spotkać ładnego garbuska. Zawsze tam zaglądam przy okazji zawodów o Puchar Prosny , fajnie kręci, zacieniona z dołkami na zakrętach.

• 2 miesiące temu...

Piękne te wasze rzeczki , zawsze mnie ciekawiło jak się łowi w takich ciurkach  i w takim pięknym otoczniu . Mam pytanie jak znajdujecie  takie rzeczki , najczęśćiej dostajecie informacje od znajomych , czy może  przeglądacie mapy i szukacie dopływów  śednich i małych rzeczek ? A te przedstawione przez was rzeczki są w wykazach wód pzw  czy to zapomniane przez ludzi wody ? Sam mam taką niewleką rzeczkę  300 m od domu według wikipedi  jest to rzeka III rzędu ,  dopływ większej pstrągowej rzeki .  Moi wujkowie opowiadali że kiedyś łowiło się tu bez problemu szczupaki i widywano również pstrągi , ale niesty zostały puszczone do niej ścieki z okolicznej fermy gęsi .  Myślałem że w tej rzeczce nic już nie ma ale w tamtym roku i w tym widziałem w niej jakieś malutkie kilkucentymetrowe rybki .  Myśłicie taki ciek ma jakiś potencjał ? 

Edytowane przez gedz

Myśłicie taki ciek ma jakiś potencjał ? 

Jeśli nie spróbujesz, nie przekonasz się. Na mój gust ma potencjał, przynamniej ze szczupakiem i okoniem, a dalej z kleniem i jaziem nie powinno być wiekszego problemu, byle owo zanieczyszczenie nie było skrajnie duże. W płytkich i najpłytszych siurkach łowienie pasiastych i kaczorów jest względnie łatwe, każdy dołek, zakręt, zacienienie - zwłaszcza, kiedny na danym odcinku urozmajceń jest niewiele - będzie przynosiło ryby. Obławiamy zawsze te połacie wody, w których nie widać dna... Głównie polecam paprochy na 2-3g. Wyniki mogą przejść najśmielsze oczekiwania. W poście z 10 X zaprezentowałem moją kameralną wodę - przed złowieniem 30-taka z foty miałem odprowadzenie w tym samym miejscu dwóch garbusów ~40 cm... Oczywiście, zwykle krzątanie się wzdłuż tego typu rzeczek  mija się z celem w ostrej zimie, zwłaszcza w wypadku, gdy ujście znajduje się niedaleko, lecz i te doświadczenia będę na początku roku weryfikował, tylko naprzód musiałyby nastać mrozy, acz lepiej by sobie dały na wstrzymanie...   :D

Odnośnie do łowienia kleni i jazi - tutaj już trzeba się wykazać, cichutko, kamuflaż i w pole. Mam za małe doświadczenie, by napisać coś konstruktywniejszego, jednak z początkiem roztopów można zapolować na jazika (i klenika?), przynamniej wiem, że u mnie były widziane w tym czasie (luty-kwiecień) "półmetrowe płotki idące w górę rzeki", a z początkiem letniego sezonu nie powinno być problemu z namierzeniem obu panów. Sporo eskapad w '14 zamierzam poświęcić tej mojej rzeczułce pod kątem kleksów i idusów. Wiem, że w co poniektórych strużkach oba gatunki dopisują cały rok.

Pstrągów u mnie nie ma i nie będzie, toteż się nie wypowiem.  :)

Pozdawiam

Dawido

PS. Mam nadzieję, że konwencja tematu dopuszcza wstawianie ryb, którym nieco brakuje do norm zawartych w regulaminie.  :rolleyes:

post-49884-0-27740200-1387825956_thumb.jpg

post-49884-0-31539000-1387825974_thumb.jpg

post-49884-0-79172100-1387825993_thumb.jpg

post-49884-0-20687900-1387826082_thumb.jpg

post-49884-0-79356900-1387826187_thumb.jpg

Edytowane przez Dawido
  • Like 1