Skocz do zawartości

Ciurki, Siurki i Strumyki

Rhyacophila

Rekomendowane odpowiedzi

Oni tak to nazywają, teraz tam jest 10-15cm wody. Słyszałem ostatnio o programie odbudowy tarlisk, albo gdzieś czytałem że można utworzyć jakieś stowarzyszenie. U mnie nikt się ochroną wód nie zajmuje a w końcu by trzeba bo to co się dziej to skandal. W 2013 Jeziorsko tak wstrzymało wodę na Warcie żeby upraw, łąk rolnikom nie zalewało że już w marcu była niżówka, na prawie 3/4 rzeki można było miejscami wejść suchą nogą. Coś z tym trzeba zrobić. Wie ktoś coś? 

Przepraszam że piszę w tym temacie ale nie widziałem odpowiedniego.

Edytowane przez adrionn911

Wiało strasznie i z tego powodu wybór padł na zadrzewiony podlaski ciurek, jak się potem okazało w takich okolicznościach czai się inne zagrożenie. Na naszych oczach wiatr powalił 4 potężne spróchniałe już drzewa.DSC_2648.jpg

DSC_2651.jpg

DSC_2665.jpg

DSC_2670.jpg

Znam ta rzeczce jak z rybkami teraz? Pływa coś tam jeszcze

DSC_2677.jpg

DSC_2679.jpg

DSC_2685.jpg

Z zainteresowaniem śledzę ten wątek bo lubię łowić w takich rzeczkach. Od paru lat w Irlandii, a niedługo ponownie Polska. Wrzucam kilka fotek z dwóch rzeczek, na których łowię, a właściwie rzeczki i jej dopływu - leśnego strumyka. Rybki jakie w nich występują to pstrąg potokowy (brown trout), troć i łosoś oraz wchodzące z morza wraz z przypływem cefale (mullet) - to w głównej rzece, w dopływie łowiłem jedynie pstrągi. Zdjęć rybek nie wstawię bo za małe wg. regulaminu forum. Największe pstrągi ok 27cm, łososie łowiłem max ok 45 cm, trocie 25 - 30 cm. Pstrągów jest dużo lecz małe. Żywią się wg mnie wyłącznie owadami, larwami i mniejszymi pobratymcami - brak innych rybek na pokarm.

post-57898-0-41087300-1420811652_thumb.jpg

post-57898-0-54663200-1420811655_thumb.jpg

post-57898-0-87516100-1420811658_thumb.jpg

post-57898-0-38648300-1420811661_thumb.jpg

post-57898-0-49233400-1420811680_thumb.jpg

post-57898-0-31917000-1420811683_thumb.jpg

• Like 9

Jak mawia jeden z moich kolegów... ale mandżuria... :)

EDIT: Poza tym te letnie czy wiosenne zdjęcia dobitnie utwierdzają mnie w przekonaniu, że zima jest do d... przynajmniej dla mnie. 

Edytowane przez AdasCzeski

Najlepsze jest to, że na zdjęciach 2,3 i 4 tuż za drzewami po lewej stronie jest ogrodzenie, a za nim spore osiedle mieszalne domków ;) (na którym zresztą mieszkam ;) ) Brodząc w tej rzece - bo tylko tak da się tam łowić - ma się wrażenie że jest się w zupełnie innym świecie.

W rzeczce widziałem na tarle psyragale 60+ Dodam ze to zdjęcia z Norwegi rzeczka płynie z 300 metrów od domu w którym mieszkam

Z takiego małego siurka przechodzi w dużą rzekę a następnie wpływa do fiordu

Edytowane przez kamilos