Skocz do zawartości

Ciurki, Siurki i Strumyki

Rhyacophila

Rekomendowane odpowiedzi

Takie ciurki mogą mieć potencjał nie do przewidzenia.Mam niecały  kilometr od domu potok łubinka.Kilkanaście lat temu regularnie dręczyłem muchówką tam pstrągi.Dorwali sie do niego "fachowcy" od powodzi i w większości rybnych odcinków zrobili z niego betonową rynnę.Zajechali koparami całkowicie piękną rzeczkę.Przez kilka lat nawet nie pomyślałem żeby w betonowym korycie płynącym przez kilka sporych osiedli  próbować łowić.Trzy lata temu rzeczka została zatruta.Nie wiadomo ile śniętych ryb spłyneło do Dunajca.Na brzegach walało sie kilkaset pstrągów w tym kilkanaście rybek koło 50 cm.Miałem takie ryby pięć minut spaceru od domu i nawet nie pomyślałem że coś takiego może pływać w tak okaleczonym siurniku.Ilość padłych pstrągów może świadczyć że tak myśleli wszyscy mieszkający nad tą rzeczką .Łubinka płynie przez duże osiedle bloków i spore osiedle domków jednorodzinnych.Aż dziw że nikt się do nich nie dobrał.

• Like 1

Takie ciurki mogą mieć potencjał nie do przewidzenia.Mam niecały  kilometr od domu potok łubinka.Kilkanaście lat temu regularnie dręczyłem muchówką tam pstrągi.Dorwali sie do niego "fachowcy" od powodzi i w większości rybnych odcinków zrobili z niego betonową rynnę.Zajechali koparami całkowicie piękną rzeczkę.Przez kilka lat nawet nie pomyślałem żeby w betonowym korycie płynącym przez kilka sporych osiedli  próbować łowić.Trzy lata temu rzeczka została zatruta.Nie wiadomo ile śniętych ryb spłyneło do Dunajca.Na brzegach walało sie kilkaset pstrągów w tym kilkanaście rybek koło 50 cm.Miałem takie ryby pięć minut spaceru od domu i nawet nie pomyślałem że coś takiego może pływać w tak okaleczonym siurniku.Ilość padłych pstrągów może świadczyć że tak myśleli wszyscy mieszkający nad tą rzeczką .Łubinka płynie przez duże osiedle bloków i spore osiedle domków jednorodzinnych.Aż dziw że nikt się do nich nie dobrał.

Łubinka - to okolice Wróblowic?

Dwa różne potoki, ale oba wpadają do Dunajca  ;) Pierwszy w okręgu N.Sącz a drugi Tarnów  :)

Łubinka

https://www.google.pl/maps/dir/49.6365386,20.6959362//@49.634322,20.6881095,14z

druga

Lubinka

https://www.google.pl/maps/dir/49.888597,20.8392053//@49.886214,20.8366973,15z/data=!4m2!4m1!3e2

Faktycznie , potoczek przypomina Żylicę która płynie przez Szczyrk , ale to nie Żylica   :) . Możliwe że w dołkach , które nurt zrobił pod większymi progami, czają się potoki w ciemnych barwach ^_^ . Warunki dla ryb w takim strumyku są trudne , podczas dłuższych mrozów woda praktyczni całkowicie zamarza :blink: , co natomiast nie przeszkadza bobrowi , który mieszka przy jednym z progów.

Edytowane przez strumien

Zobaczcie co dziś spotkałem

• Like 1

Piękny wątek, ale bardzo niebezpieczny dla ciurków;) Bardzo lubię takie małe rzeczki i wiem jak łatwo jest je wyrybić, czasami to kwestia kilku dni od momentu jak "miejscowi" się dowiedzą. Jak umieszczamy info to róbmy to z troską o wodę. Ja jak wracam z kilku ciurków to chodzę "dookoła" i kije schowane bo raz się zagapiłem i urokliwa rzeczka pozostała tylko we wspomnieniach.

• Like 3

Sam mam pod blokiem rzeczkę. Dawniej były to ścieki. Ludzie widząc mnie jak chodzę ze spinem ciągle mnie wyśmiewają. Chodzę tam tylko ja i to mnie cieszy bo nie ma żadnej presji i mogę młodego kumpla nauczyć spinningować(11lat). Nie stety słyszałem, że kilka osób w tym roku chce się tam wybrać z wędką, bo z ich obserwacji widzieli tam ryby haha. Drugą rzeczą która mnie cieszy jest fakt, że ryby odpływają całe i zdrowe do swoich kryjówek i dzięki rybom dla mnie ta rzeczka ma swój urok. Nie wiem co będą inni robili z tymi rybami, ale obym miał rację, że dzięki widzy dawnego ścieku i wysypiska śmieci ktore tam pływały te ryby będą pływać tam dalej. :)

Młody też jest za C&R i to mnie bardzo ucieszyło :) . Coraz więcej razy widzę jak koledzy biorą ze mnie przykład dając rybie wskrzeszenie.

Czemu wskrzeszenie? W dzisiejszych czasach bardzo wielu ludzi zabiera ryby do domów, których 1/3 ląduje na patelni a reszta w zamrażarce. Oczami ryb można powiedzieć, że wygrywają w lotto :D

P.S. To co napisałem wyżej, był to oczywiście żart, bo osobiście tylu rybom dałbym w spokoju dotrzeć na zimowisko czy na tarło, w szczególności jeśli byłaby to jedyna droga ich podróży.

Jutro postaram się wrzucić kilka fotek mojej rzeczki ;)

Edytowane przez Wil
  • Like 1