Skocz do zawartości

Ciurki, Siurki i Strumyki

Rhyacophila

Rekomendowane odpowiedzi

Tk bo kupisł za 600 miliardow baksów kurtkę a la Predator i zlewa się z otoczeniem ;)

no tak wlasnie myslalem... ponoc male zlote roczni ostatnio nawet stworzyly cos z stylu kurtki niewitki jest nawet filmik w sieci... robi wrazenie... ciekawe czy kiedys wprowadza do handlu :D

• 1 miesiąc temu...

Tym razem wody nieco więcej, w zasadzie sporo jak na tę porę roku, ale co tu się dziwić nie ma dnia bez deszczu. Górny fragment jednej z pomorskich klasyków.

http://img717.imageshack.us/img717/8896/1000240h.jpg

Uploaded with ImageShack.us

http://img444.imageshack.us/img444/2028/1000246u.jpg

2 zdjęcia zostały usunięte, ryby na fotach nie spełniają wymiarów określonych w zasadach umieszczania zdjęć na forum.

Moderator

Ryby, ku mojemu zdumieniu, z tego samego dołka. Był jeszcze trzeci, największy z towarzystwa, ale wygrał po przepięknej walce. Brały po kolei od największego. Trzy rzuty w jedno miejsce i trzy ryby jedna po drugiej. Pierwszy raz coś takiego mi się przydarzyło podczas łowienia pstrągów.

• Like 1

Piękne widoczki B) Trzy z dołka to fajna przygoda. Ja miałem raz sytuację że z jednej rynny miałem 5 sztuk. Rynna dość długa na środku prostki wymyta za jedynym kołkiem leżącym w płytkiej wodzie małej rzeczki. Najpierw miałem odprowadzenia a pstrążki wracały i jakby ustawiały się w kolejce :lol: Jak już się wpasowałem z przynętą zmieniałem tylko kąt rzutu i rybki wychodziły jedna po drugiej.

U mnie najgorszy problem to nadmiar zielska i zimno ale akurat to ostatnie muchomorkom nie przeszkadza z tym, że ja ich nie lubię łowić i strasznie mi ich szkoda bo takie są kolorowe jak akwariowe rybki.

Ile cm miał ten pstrąg?

Moderator

Przyznam, że nie mam pojęcia ile miał bo nie chciałem marnować czasu na wyciąganie miarki, tylko szybko pstryknąłem pamiątkę i do wody. Nie chcę naruszać regulaminu, pragnę tylko nadmienić, że wraz z @Rhyacophila łowimy w naprawdę małej wodzie i wyniki jakie prezentujemy w tym wątku nijak mają się do ryb łowionych w normalnej skali, to jest kingsize B)

Rozumiem, ale regulamin jasno to określa. Zdjęcie zostało usunięte.

Moderator

Po wielu tygodniach poszukiwań znalazłem dom strumykowego klamota, podchodziłem go przez 4 dni. Zamieszkał na polance gdzie nie można było znaleźć ani centymetra cienia. Wiadomo, że w takich łowiskach trzeba się do profesora przyczołgać i tak robiłem ale nachylenie terenu powodowało, że mimo wszystko dostrzegał mnie z odległości 30 metrów, tradycyjnie bladł i mogłem wracać skąd przyszedłem. Nie mogłem znieść tej hańby i postanowiłem powiedzieć mu dobry wieczór B)

http://img198.imageshack.us/img198/5451/zdjcie1045e.jpg

• Like 2

Serdeczne gratulacje.

Kiedyś, jeszcze w poprzednim wieku :mellow: , za skarby świata nie mogłem przechytrzyć jednej, ogromnej, sztuki w takim siurku. Po prawie roku podchodów wpadłem na pomysł, żeby po burzy w górze rzeczki jechać łowić. Jeszcze tylko dopasowanie woblera (szczupakowej uklejko/płotki :huh: ) i użycie trzydziestki i był mój. Kilka razy go wyjąłem, później przepadł...

• Like 1

W weekend byłem na wycieczce nad Odrą. W niedzielę podczas 3 godzin, ułowiłem 30 kleni w rozmiarze 40cm+ i dwa ładne jazie. Stopień trudności łowienia między Odrą a siurkiem jest tak gigantyczny, że wstawianie tutaj fotek kleni nawet 20+cm jest moim zdaniem godny podziwu.

@Skalka ten skalar to amator czarnego twistera?

• Like 1

Mnie też czasem się udaje złowić takiego profesora. Wypatrzony w okularach na niżówce, a potem pozostaje się do niego jakoś dobrać.

W ubiegłym roku namierzyłem nawet klenisko ok. 60cm w Widawie, ale ten miał mnie w nosie. Nie zachowywałem się jakoś specjalnie maskująco i on mnie widział. A ponoć jak zobaczy to już po łowieniu... :D Tylko młodszych braci można wydłubać.

Nie probowałem na razie na małych rzeczkach łowić na jigi lub gumki, a to muszą być interesujące przynęty dla kleni.

Ale w tym roku jeszcze się pobawię w ten sposób :D

Woda w naszych podwrocławskich siurkach-ciurkach jakaś taka mętna w porównaniu z ubiegłym rokiem. Nie wiem czemu...

Slavobeer