Skocz do zawartości

Ciurki, Siurki i Strumyki

Rhyacophila

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj i ja odwiedziłem jeden z ciurków, który wczesną wiosną ożywa dzięki kleniom i jaziom, które wchodzą do niego z nieco większej rzeczki i zostałem mmmmeeeggaaaa pozytywnie zaskoczony. :D

a637c0c22cb9522agen.jpg

Nie mierzony, ale pod 45 centów :D :D :wub:
f78bd24cc820291dgen.jpg

A ponoć kropków w tym rowie nie ma. :P Rybka niestety po kontakcie z wydrą... :angry:

Edytowane przez dominik15
  • Like 2

Słyszałem o takich przypadkach, że Pstrągi wchodzą w małe siurki i prowadzą sobie iście niebiańskie życie, omijane przez wszystkich ludzi sceptycznie patrzących na te odcinki rzek. Sam muszę poszukać takich u siebie. Taka rybka cieszy podwójnie! Graty

Fotki z piątkowego spaceru wzdłuż podkaliskiego ruczaju, kiedyś zamieściłem tu ich kilka w jesiennym anturażu. Miały być jazie, a skończyło się na dłubaniu sexy impaktami. :) Życie. 

W mojej okolicy znajduję się strumyk baaaaardzo podobny do "Twojego" na niektórych fotkach dałbym sobie rękę udziabać że to ten sam :D Nawet "zapora" prawie identyczna :)

Ciurki,siurki i źródełka. Tu źródełko a raczej wapienne wywierzysko f880e8df62449f62med.jpg Tutaj źródełko tak zwane komin ze względu na brak dna. Naturalne a głębokie jak studnia. Na fotce w zestawie z kolegą 6687d51806d54254med.jpg

Tutaj dla odmiany działalność człowieka i bobra,którą trudno nazwać symbiozą 971260c397d53569med.jpg :)

• Like 7

A ja ostatnio taką tame bobrów rozwaliłem. Było ciężko, a woda od razu niższa się zrobiła i rzeczka z czasem odzyska swój poziom wody. :D

A to niema się czym chwalić, głupotę zrobiłeś. :huh:  :huh:  :huh:

Zamiast popróbować łowić w takim stawku bobrowym to go rozwaliłeś :angry:  :angry:  :angry: .

Jak jeszcze robiłeś w pampersy to ja w takich właśnie stawach łowiłem pstrągi i to konkretne i to właśnie w okolicach Białegostoku.

Następnym razem jak coś zepsujesz to pomyśl, najlepiej dwa razy!!!!!!!!

Tarłoś

• Like 5

A co tak bronicie te szkodniki (bobry)? Rozmnożyło się to paskudztwo. Nie jeden strumyk i rzeczkę zdewastowało. Dziury w brzegach że nogi można połamać. Tamy,spowolnienie nurtu,zamulenie,podniesienie temperatury wody,zniszczenie tarlisk.Może się mylę, ale moim zdaniem nie jest to zbyt dobre dla PSTRĄGA POTOKOWEGO. 

• Like 1

No i mamy kolejnego człeka co poprawiać chce naturę :angry:

Dla ciebie DWÓJA 

A ja daje 5 nawet  6  :P .Natura jak natura, nie można popadać w skrajność.Bobry pod ochroną  ok. ale jak jest ich za dużo i panoszą się wszędzie? Mamy taki sam przykład z lisami. Jakiś mądry zaczął dbać o tą gadzinę (szczepionki i jakieś tam) i co się dzieje? Szaraka ani kuropatwy już lata nie widziałem (jak byłem smarkaczem było tego pełno a lis był tępiony).Teraz lisy wieczorami już po mieście się włóczą .Za nie długo też tak będzie z bobrami. Po chodnikach będą człapać na żer do Biedronki  :D. .

Kolego wygląda to tak:

Lis na mieście bo człowiek do śmietnika kebab wyrzuca a tego nie trzeba gonić ( mądrość lisa i nie tylko )

Kuropatwy i zające cały czas pod górę, przedsiębiorca rolny orze pole do ostatnich 3 palców pozbawiając kuropatwy i polne zwierzęta siedlisk, do tego zasada więcej sypiesz- więcej zbierzesz (nawozy i opryski) powoduje spustoszenie przez zatrucia masowe. 

Człowiek zajmuje coraz więcej terenów i zwierzęta mimo woli muszą się do tego adaptować ( stając się widoczne )

Skoro przeszkadzają ci nad rzeką bobrowe kanały i dziury to tam nie chadzaj.

Zacznij też mieć oczy szeroko otwarte bo bobry już się zadomowiły a za nimi rozprzestrzeniają się wilki.

Zasada taka ,że przyroda bez człowieka przetrwa- natomiast człowiek bez przyrody nigdy.

Troszkę więcej zaumy nad zależnościami w przyrodzie, a więcej zaczniesz dostrzegać piękna, czego ci serdecznie życzę.

Edytowane przez diabel
  • Like 9