Skalniak Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Dzisiaj takie widoczki,a i rybka się trafiła. 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2015 No prosze, chyba okoliczne rowy/mikro rzeczki posprawdzam jak bede w PL nastepnym razem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZedSet Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Może nie tak malownicze a może malownicze ale fotograf do niczego Rybka się też trafiła, mepsik nr 3 wczoraj okazał się hitem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tost Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Fotki zacne.Niestety na pierwszej widać jak ludzie potrafią spartolić taki piękny zakątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZedSet Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 tost na pierwszej widać pozostałości po wysokim stanie wody. Nie żebym usprawiedliwiał ale po prostu zabrało komuś śmietnik i teraz tak wisi. Rzeczka byłaby na prawdę piękna ale niestety na jej długim odcinku domostwa znajdują się blisko koryta i podtopienia są na porządku dziennym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Ladnie, szkoda ze jak wszedzie ludzie nasmiecili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
perez123 Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Jako,że jestem na jakiś czas pozbawiony możliwości wędkowania ,postanowiłem wybrać się,na płynącą niedaleko mnie rzeczułkę,zobaczyć co i jak.Niestety,tak jak się spodziewałem ,w ciurku zadomowiły się na dobre bobry .Na długości około 2 km zaobserwowałem 4 tamy , co skutecznie utrudnia wędrowanie ryb.Za tamami woda się wypłyca do 10-30 cm i nie zaobserwowałem nic ,poza małymi grupkami kiełbi i zimorodkiem .Jeszcze 10-12 lat temu ,pod betonowy próg ,który jest na zdjęciu ,a gdzie robiła się głębsza woda ,podczas przyborów wędrowały fajne klenie.Niestety teraz to historia. ."Pizdryk" nazywa się Breń i uchodzi do Wisły o okolicach miejscowości Otałęż. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
K-Pon Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Heh. Nie znam pizdryka ale jako Mielczanin czasem bywałem na żwirowni. Tam złowiłem pierwszego w życiu wymiarowego amura...Wtedy bobry oglądało się w parku krajobrazowym a teraz plaga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hoin Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Luuudzie, co Wy?! Przecież na tych zdjęciach nie ma żadnej rzeki. Jest tylko urzeczywistniona komunistyczna wizja "ulepszania" niewielkich cieków wodnych, w sposób oczywisty skutkująca przygnębiającym kanałem. Jeśli kiedyś ten rów ma zostać znowu rzeczką, to nie ma chyba nic bardziej porządanego niżobecność bobrów. W innym wypadku to faktycznie co najwyżej nieliczne klenie pod betonowym progiem... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
perez123 Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Jeśli mówisz ,o żwirowni w Żukowicach ,to również tam złowiłem mojego pierwszego amura.Ale tam to też już historia. .A Breń nazwana żartobliwie "pizdrykiem" ,bierze właśnie początek gdzieś na terenie Żukowic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
perez123 Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Luuudzie, co Wy?! Przecież na tych zdjęciach nie ma żadnej rzeki. Jest tylko urzeczywistniona komunistyczna wizja "ulepszania" niewielkich cieków wodnych, w sposób oczywisty skutkująca przygnębiającym kanałem. Jeśli kiedyś ten rów ma zostać znowu rzeczką, to nie ma chyba nic bardziej porządanego niżobecność bobrów. W innym wypadku to faktycznie co najwyżej nieliczne klenie pod betonowym progiem...Kilkanaście kilometrów dalej ,ten jak nazwałeś "kanał" bierze swój początek,wiec myślę że próg w tym przypadku ,nie ma tak dużego znaczenie jak gdzie indziej.Zaznaczę że nie popieram takich budowli.Czy obecność bobrów będzie pomocna nie wiem ,przekonamy się.Wiem natomiast ,że gdy nie było budowanych przez gryzonie tam co 200-300 m , to klenie doń wpływały.Mam nadzieje ,że przyroda wie co robi i jeszcze połowie w niej kleni.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZedSet Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 " nie zaobserwowałem nic ,poza małymi grupkami kiełbi i zimorodkiem :)" U mnie też jest kilka, blisko centrum miasta. Piękne ptaki, prawie niemal tropikalnej urody 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZedSet Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Luuudzie, co Wy?! Przecież na tych zdjęciach nie ma żadnej rzeki. Jest tylko urzeczywistniona komunistyczna wizja "ulepszania" niewielkich cieków wodnych, w sposób oczywisty skutkująca przygnębiającym kanałem. Jeśli kiedyś ten rów ma zostać znowu rzeczką, to nie ma chyba nic bardziej porządanego niżobecność bobrów. W innym wypadku to faktycznie co najwyżej nieliczne klenie pod betonowym progiem...Można mieć różne "ale" co do regulacji cieków wodnych ALE duża ich część po prostu umiera jeśli się nie ingeruje w ich regulację. Nie jestem za zalewaniem ciurków betonem ale czasami pogłębić, oczyścić itd po prostu je trzeba.Poniżej zdjęcie ciurka, w którym złowiłem szczupaka ponad 80cm. Klenie pływały tam monstrualnych rozmiarów. Było to jakieś 15 lat temu a zdjęcie jest z roku 2014. Szkoda że nie mam fotki z tamtych lat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JL48 Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Można mieć różne "ale" co do regulacji cieków wodnych ALE duża ich część po prostu umiera jeśli się nie ingeruje w ich regulację. Nie jestem za zalewaniem ciurków betonem ale czasami pogłębić, oczyścić itd po prostu je trzeba.Poniżej zdjęcie ciurka, w którym złowiłem szczupaka ponad 80cm. Klenie pływały tam monstrualnych rozmiarów. Było to jakieś 15 lat temu a zdjęcie jest z roku 2014. Szkoda że nie mam fotki z tamtych lat... Piękne miejsce i co koparą po tych cudach? Było wiele takich miejsc i już ich nie ma, były bagienka cudnej urody, krzaki i ulepszyli tak, że teraz jest tak "pięknie", że serce ściska. Za dotknięcie takiego miejsca łychą kopary powinna być co najmniej konfiskata tej kopary i obowiązek przywrócenia stanu poprzedniego. Sami sobie robimy kuku... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZedSet Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 To miejsce za jakieś 5-10 lat stanie się podmokłym krzaczowiskiem. Z mojego punktu widzenia to wielka szkoda. Z punktu widzenia pobliskich mieszkańców także, ponieważ jest to ciurek potrzebny na czas wysokiej wody. Według mnie główne koryto powinno być zachowane czyli pogłębione a brzegi niech zarastają, tak jak wyżej.Bagienek cudnej urody w tamtych okolicach jest pod dostatkiem. To niedługo zarośnie leszczyną i zniknie zupełnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
perez123 Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 U mnie też jest kilka, blisko centrum miasta. Piękne ptaki, prawie niemal tropikalnej urody Skubaniutki ,przeleciał zaraz koło mojej głowy ,jakieś 50 cm nad wodą i tak dobre 50 m, po czym zniknął za zakrętem.Pewno mają gdzieś tam gniazdo,muszę obczaić .A ,co do zdjęcia , które zamieściłeś u mnie między bobrowymi tamami robi się coś podobnego.Śmierdzące zastoisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek_C Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Dziś namierzyłem na małej rzeczce zbiornik zaporowy zrobiony przez bobry 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Inżynierowie melioratorzy naszej natury ... trzeba przyznać mają fach w ..... zębach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek_C Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Oj mają fach. Wysokość tamy z pierwszego zdjęcia tak na oko obstawiałbym na 80cm . Ładnie bagienko spiętrzone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZedSet Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Żeby jeszcze pogłębiały to by było cacy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokosz Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 I żeby jeszcze drożność, jakaś przepławka, była to już by było całkiem super. I żeby muł powyżej nie zasyfiał żwirowisk itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
perez123 Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Oj mają fach. Wysokość tamy z pierwszego zdjęcia tak na oko obstawiałbym na 80cm . Ładnie bagienko spiętrzoneWidziałem bobrowe tamy dwumetrowej wysokości , one nie znają słowa STOP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zielony Opublikowano 3 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2015 (edytowane) Większa rzeczka i mniejsza rzeczka z progiem wykonanym ludzką ręką, której ryby już na pewno nie przejdą. Zresztą nie specjalnie ma tam już co przechodzić Ta mniejsza jest przykładem strumyka zajechanego jak stara chabeta (czytaj wyrybionego)po internetowej reklamie. Natomiast maj nad tą rzeczką nadal jest piękny. Edytowane 3 Maja 2015 przez Zielony 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 6 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2015 a ja właśnie odkryłem, że parę kilometrów za domem mam coś takiego :) w mieście płynie już wąskim "kanałem" , w którym trudno znaleźć cokolwiek wolnej wody bez roślinności po powierzchnię 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 6 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2015 Ciekawie wyglada ten lesny kawalek, jakies gleboczki juz namierzyles Kamil? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi