jachu Opublikowano 15 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2019 Nie da się porównać negatywnego wpływu bobrowych tam z tymi, które tworzymy na rzekach sami. Po pierwsze nigdzie nie występują na jakąś masową skalę i dotyczą małych cieków. W niektórych przypadkach mogą być dla nich i żyjących w nich ryb ratunkiem. W okresie letnich niżówek szczególnie. Po drugie nigdy nie stanowią przeszkody, której ryby nie mogą przynajmniej w pewnych okresach pokonać. Rybom ta naturalna retencja absolutnie nie przeszkadza. Przeciwnie, wiele rekordowych pstrągów (i nie tylko one) jest łowionych właśnie w cofkach utworzonych przez bobrowe tamy. Masowa eksterminacja nic nie pomoże. Te które pozostaną rozmnożą się równie szybko jak te, które kiedyś zostały wprowadzone do środowiska z zamkniętych ośrodków. Oczywiście jakieś szkody powodują, taka ich natura, że kopią nory i podgryzają drzewa, ale jaka to skala w relacji ze szkodami wyrządzanymi przez ludzi? 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 16 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2019 Mnie bobry zupełnie nie przeszkadzają, zwalą drzewo, to albo utworzy się dobra miejscówka, albo jeśli oprze się na drugim brzegu - kładka jak znalazł. Jakoś tak było, że były bobry i były ryby. Teraz mamy PZW i sieci. Co wolicie? 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 16 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2019 (...) Jakoś tak było, że były bobry i były ryby. Teraz mamy PZW i sieci. Co wolicie?Poprzedni okres koegzystencji bobrów i ryb łososiowatych w rzekach to jakieś 300 lat wstecz. Mam wrażenie że dużo innych zmian zaszło w siedliskach ryb od tego czasu. Trudno porównywać... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalniak Opublikowano 19 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2019 Fajna pogoda na spacerek.Kolejna ciekawa wierzba. 23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pavel Opublikowano 22 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2019 Czas pobuszować po majowych siurkach 29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian Tałocha Opublikowano 22 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2019 Piękne klimaty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalniak Opublikowano 27 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2019 Pierwsze oznaki wiosny i właśnie tę porę gdy jest już tak mocno zielono a pokrzywy nie mają jeszcze dwóch metrów i ten jazgot wszelkiego ptactwa po prostu uwielbiam.Rybki są na dalszym planie,fajnie jak gryzą nawet te małe. 24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek85 Opublikowano 1 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2019 (edytowane) Wczoraj odwiedziłem ciurek, na którym nie byłem już z 5 lat, ze względu na "akwariowy" rozmiar pstrągów. Wczoraj brań mnóstwo, w każdym dołku coś się działo, niestety rozmiar ten sam, co 5 lat temu...zdjęcia z telefonu w pochmurny dzień, więc jakość nie najlepsza... Edytowane 1 Czerwca 2019 przez Bartek85 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rajfel Opublikowano 1 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2019 Skoro jest mały na pewno jest i duży. Musisz się bardziej przyłożyć , a może wystarczy tylko być częściej nad wodą??? ( raz na pięć lat to trochę mało ) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pavel Opublikowano 1 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2019 Maj się skończył a z nim niestety urlop i buszowanie po siurkach Wszędzie pokrzywy, kleszcze, nory po bobrach, węże pod nogami i różnego rodzaju latające robactwo. Uroczo 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOFIX99 Opublikowano 3 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2019 Ostatnimi czasy przyszło łowić na "takich" wodach: Trzeba było wykazywać się pomysłami i ekwilibrystyką, żeby spotkać "takich" gości: ???? 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 4 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2019 Moje łowiska . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 4 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2019 Piotruś Pan, uroczy goście... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOFIX99 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2019 Tutaj mam zrobione to samo zdjęcie z "filtrem" i bez. . Za filtr posłużyły okularki Smith Optics Passage. ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rajfel Opublikowano 4 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2019 Od ostatniego razu trochę ta zielenina urosła. Dzisiejsze popołudnie. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rajfel Opublikowano 23 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2019 (edytowane) Dawno nie widziany strumyk. Edytowane 23 Czerwca 2019 przez Rajfel 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pavel Opublikowano 22 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2019 Chyba te nasze ciury to już zupełnie wyschły skoro ostatni post jest sprzed miesiąca Wody prawie wcale jeszcze tak mało na tej rzeczce nie widziałem ale jednego po długiej walce z pokrzywami i fruwającym paskudztwem udało się wydłubać 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalniak Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Po dłuższej przerwie wreszcie mogłem pospacerować nad wodą.Miejsce nieodwiedzane dwa lata trochę się pozmieniało,ale nadal jest fajnie a i rybki jakieś były.Ciężko pokrzywy,komary,zarośla jak to w sierpniu,ciężko.A tu mieszkaniec tego dołeczka. 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2019 (edytowane) Panie toż to niemal rwąca rzeka Jeden z lubelskich siurków. Edytowane 4 Sierpnia 2019 przez Sławek Nikt 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2019 (...) Jeden z lubelskich siurków. Łowienie w czymś takim - level hard Wyrazy szacunku za łowienie w niespotykanie trudnych warunkach 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Łowienie w czymś takim - level hard Wyrazy szacunku za łowienie w niespotykanie trudnych warunkach I co ciekawe są tam naprawdę fajne rybki Podstawowy warunek: zero jakichkolwiek ruchów A tak na poważnie to niestety nie wygląda to najlepiej, ale okonia wydłubie się zawsze 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Panie toż to niemal rwąca rzeka Jeden z lubelskich siurków.Piękna woda by połowić na imitację konika polnego . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bertus Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Łowienie w czymś takim - level hard Wyrazy szacunku za łowienie w niespotykanie trudnych warunkach Wczoraj łowiłem w jeszcze mniejszym, takim,że jak stałem metr od wody to jej nie widziałem. Następnym razem wezmę maczetę i wyrąbię sobie jako takie miejscówki bo rzeczka zasobna w lipienie i potoki ale łowienie na niektórych odcinkach 3 metrową muchówką to czysty masochizm.Klenie też tam pływają 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalniak Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Panie toż to niemal rwąca rzeka Sławku to odcinek przyujściowy,u góry wygląda zupełnie inaczej ale już nie dałem rady by tam iść.Niby urlop ale czasu na łazikowanie brak,remont. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2019 (edytowane) Wczoraj Grabia w Kolumnie: Wody w najgłębszych miejscach niewiele ponad kostki. Jelce i okonie jak byki, ale zupełnie niechętne do współpracy... Edytowane 7 Sierpnia 2019 przez Alexspin 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi