analityk Opublikowano 3 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2019 We okolicy Wrocławia to już Widawa i Ślęża zakwalifikowały się do kategorii siurków. Może i Bystrzyca. Bywałem często na tych rzeczkach w tym roku z muchą - efekty to niemal wyłącznie kleniki i ciężko o większy niż 30 cm (to też kwestia umiejętności i preferencji - wolę więcej małych niż jedno branie dużej ryby). Ale mam pytanko bo życia nie starcza aby wszystko zwiedzić… Czy ktoś może ma jakieś spostrzeżenia różnicujące odcinki łąkowe i leśne siurków? Jak wygląda rybostan, zmiany sezonowe na tych odcinkach, gdzie łatwiej o rybę itp. Ja mam wrażenia że na leśnych odcinkach łowi sie łatwiej bo koryta tych siurków mniej zarastają zielskiem (drzewa ograniczają ilość światła) – ryby jakby chętniej startują do pożywienia/muchy ale są to zwykle raczej chudzinki. Na łąkowych odcinkach ryby chyba mają więcej jedzenia / jakieś takie grubsze są ale i jednocześnie bardziej wybredne. Proszę o wasze spostrzeżenia z odcinków leśnych/łąkowych na waszych siukach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nord91 Opublikowano 26 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2019 Rzeczka Brok. Bardzo różnorodna są odcinki o szybkim nurcie i odcinki gdzie rozlewa się w szerokim korycie. 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nord91 Opublikowano 5 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2019 Jesiennie 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukkey Opublikowano 12 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2019 Przejrzałem kilkanaście stron tematu wstecz i muszę przyznać, że zachwyciły mnie niektóre strumyki, nigdy bym nie pomyślał, że w takich miejscach mogą żyć pstrągi. Mam pytanie do wszystkich osób udzielających się w tym temacie, jak udaje Wam się zlokalizować takie miejsca? Niektóre, skrajnie małe strumyki przypominają bardziej rów melioracyjny, zapewne nie mają żadnej nazwy ani nie są wymienione w informatorze wędkarskim jako wody należące do danego okręgu. Jest szansa odszukać taki mały ciek na jakiś mapach czy pozostaje wędrówka po lasach/łąkach/polach aż na coś ciekawego natrafimy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav_id Opublikowano 12 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2019 Przejrzałem kilkanaście stron tematu wstecz i muszę przyznać, że zachwyciły mnie niektóre strumyki, nigdy bym nie pomyślał, że w takich miejscach mogą żyć pstrągi. Mam pytanie do wszystkich osób udzielających się w tym temacie, jak udaje Wam się zlokalizować takie miejsca? Niektóre, skrajnie małe strumyki przypominają bardziej rów melioracyjny, zapewne nie mają żadnej nazwy ani nie są wymienione w informatorze wędkarskim jako wody należące do danego okręgu. Jest szansa odszukać taki mały ciek na jakiś mapach czy pozostaje wędrówka po lasach/łąkach/polach aż na coś ciekawego natrafimy?Część to wody z wykazów, część ich dopływy lub dopływy dopływów. Śmiem twierdzić, że wszystkie są na mapach. Trudniej je nieraz znaleźć w terenie. Niby coś powinno płynąć, a nie płynie... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bertus Opublikowano 12 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2019 Przejrzałem kilkanaście stron tematu wstecz i muszę przyznać, że zachwyciły mnie niektóre strumyki, nigdy bym nie pomyślał, że w takich miejscach mogą żyć pstrągi. Mam pytanie do wszystkich osób udzielających się w tym temacie, jak udaje Wam się zlokalizować takie miejsca? Niektóre, skrajnie małe strumyki przypominają bardziej rów melioracyjny, zapewne nie mają żadnej nazwy ani nie są wymienione w informatorze wędkarskim jako wody należące do danego okręgu. Jest szansa odszukać taki mały ciek na jakiś mapach czy pozostaje wędrówka po lasach/łąkach/polach aż na coś ciekawego natrafimy?Często jest to czysty przypadek, kiedy w trakcie jazdy na inna wodę po drodzę wyhaczę nieznany ciek . W jednym przypadku podania ludowe i pogłoski sprzed wieków też okazały się prawdziwe.Najczęściej jednak odnajduję potoki na odcinkach nizinnych lub bezimiennych dopływach ogólnie dostępnych wód górskich. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bertus Opublikowano 13 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2019 Przypomniała mi się sytuacja kiedy kolega tłumaczył mi jak mam dojść nad nieznaną rzeczkę.Postawisz samochód tu i ty potem spacer 200 metrów przez las, przy czarnym dębie skręcisz w prawo... i tak dalej.Po godzinie błądzenia wkurzony na maksa dzwonię do niego z pretensjami że tu nic nie płynie a kumpel na toMusiałeś coś przeskoczyć Faktycznie przeleciałem rozpędem jakiś rowek ale w życiu bym nie pomyślał żeby tam szukać pstrągów.Oj zdziwiłem się wtedy kiedy w drugim czy trzecim rzucie z mikro dołeczka wyskoczył trzydziestak 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 13 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2019 Podobna historyjka. Zajechałem nad podlaski ciurek z kolegą z Pomorza. Kumpel jak zobaczył 2-3 metrowy rowek wśród trzcin miał minę nieszczegolną. Na łące złapałem 3 koniki polne. Wrzuciłem je do wody. Żaden nie przepłynął więcej niż 5 metrów ???? 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z.Milewski Opublikowano 13 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2019 To jest możliwe, gdy rzeczka ma jakąś przyzwoitą warstwę wody. Niestety, ostatnio jej bardzo brakuje, parę znanych mi i ładnych rzeczek ma szerokość kilku metrów, ale wody tam jest 20-30 cm, a 50 cm to już rzadki dołek. Ryb praktycznie nie ma już tam, nie mają się gdzie skryć. Czasem wyskoczy z takiego 50 cm dołka, jakiś 15-30 cm pstrążek, ale nie o to chodzi w wędkarstwie. Dałem sobie spokój, gdy kilka wyjazdów przyniosło tylko parę takich ryb, żadnych ponad 30, nie mówiąc o 40-takach.Woda doskonale prześwietlona, na całej długości i szerokości widać dno, wszelkie szczegóły. Musiałoby przez kilka lat padać, jak to drzewiej bywało, przy wyższej wodzie może by się cokolwiek odbudowało. Takie "zapomniane" rzeczki miałyby szanse. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pafek Opublikowano 13 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2019 W dzisiejszych czasach nie ma już zapomnianych rzeczek. Nie ma już tez praktycznie warunków (zaludnienie) aby takowe nie były nigdy odwiedzane. Najprostszym sposobem na pstrągi w ciurku jest ich tam wpuszczenie a nie szukanie ... Najtrudnieszym natomiast jest fakt gdy po 3-4 latach ktoś wpada na taki strumyk i odkrywa eldorado, a w kolejnym roku wpadają już miejscowi w listopadzie. Trochę boli. Na szczęście są kraje o mniejszym zaludnieniu z naturalna populacją chorych ryb żyjących w ciurkach. Uf. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalniak Opublikowano 22 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 Gdzieś w Bieszczadach. 26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 23 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2019 (edytowane) Piękny, ale czy w takim strumyczku w ogóle coś - poza narybkiem i ciernikami - pływa? Edytowane 23 Grudnia 2019 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalniak Opublikowano 23 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2019 Piękny, ale czy w takim strumyczku w ogóle coś - poza narybkiem i ciernikami - pływa? Gdyby płynęło tuż za moim domem to ja już bym się postarał . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rakurs Opublikowano 26 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2019 (edytowane) [nie chce zdjęcie sie załadować] Edytowane 26 Grudnia 2019 przez gieroj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pavel Opublikowano 5 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2020 Ciurki, Siurki i Strumyki 2020 start 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NowyNaForum Opublikowano 6 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 Myślicie koledzy że coś tu może pływać?Rzeczka nazywa się białka 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 7 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2020 Może. Jeśli nie, to nic nie stoi na przeszkodzie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PGr1 Opublikowano 10 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 Przedwczorajszy spacer malowniczą doliną w południowej Wlkp. 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szydlos Opublikowano 10 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 Fajna rzeczka ,niestety chyba pusta :/ 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateo90 Opublikowano 12 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2020 Witam, Panowie pytanie.Jeśli rzeczka na której chce łowić nie jest wymieniona w wodach pzw , ani w żadnym innym miejscu to mogę iść bez problemu polowic bez strachu o mandat itp ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 12 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2020 Nie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateo90 Opublikowano 12 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2020 Dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_D Opublikowano 12 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2020 Wody nie wymienione na liście wód dopuszczonych do łowienia są wykluczone z wędkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrCz Opublikowano 12 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2020 (edytowane) Wody nie wymienione na liście wód dopuszczonych do łowienia są wykluczone z wędkowania.Nie jest to takie oczywiste.Wody nie wymienione w pozwoleniu PZW na dany okręg a będące własnością skarbu państwa są dopuszczone do wędkowania. Wystarczy posiadać nieopłaconą kartę. Należy jednak dobrze się wczytać w pozwolenie.Może być taka sytuacja że w pozwoleniu wymieniona jest rzeka główna z dopiskiem "wraz z dopływami", nieważne którego rzędu one są. Edytowane 12 Stycznia 2020 przez PiotrCz 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateo90 Opublikowano 12 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2020 (edytowane) Ok,wykupie PZW i po problemie bo i tak planowałem w sumie Edytowane 12 Stycznia 2020 przez Mateo90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi