Skocz do zawartości

Ciurki, Siurki i Strumyki

Rhyacophila

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze coś pływa,ale na własne oczy widziałem dwie wydry.Czy na takiej wodzie ryba ma jakąś szansę?

Ma. Wydra to doskonały łowca ale wody do zera nie wyczyści. Tam gdzie łowię wydr jest bardzo dużo, brzegi praktycznie każdej rzeki i rzeczki poznaczoe są odchodami tych drapieżników. Większe ryby mają poogryzane ogony. Po łuskach widać, że skutecznie łapią klenie, szczupaki i okonie. Całe szczęście, że terytoriun wydry jest dość rozległe ale mimo wszystko wywierają na rybostan dużą presję.

• Like 1

A ja wydry lubię.

Pomijając że fajne i pocieszne zwierzę to jak każdy drapieżnik odlawia ze stada te stare, chore itd.

Zdrowa i silna rybę wydra może trafić ale szkoda jej na to sił.

Prawa natury, których człowiek nie oszuka.

A ryba przetrwa wszędzie. Wystarczy jej tylko pozwolić.

• Like 4

W tym tygodniu dwukrotnie odwiedziłem rzeczkę w pobliżu mego miejsca zamieszkania, robię tak od kilku lat, chyba z sentymentu...

Pstrągów 30+ kiedyś było dużo, trafiały się 40-tki

Pięknie prawda?

5fe782b33e1ccb3fmed.jpg

5234f9fcbcb5b04fmed.jpg

23bc29fdc854f577med.jpg

Teraz szara rzeczywistość i zdjęcia z nieco innej perspektywy:

0ce0060a2f07f3e7med.jpg

48326e22b08e653bmed.jpg

fe2f5e5ddef005bcmed.jpg

Ścieżki, flaszki po kieszonkowej wódce 100 ml, pudełka po przynętach...Zaraz wejdzie kleń i robaki zastąpi kukurydza z Biedronki. Z roku na rok coraz gorzej...

• Like 17

Jeśli chodzi o niski stan:

https://www.twojapogoda.pl/wiadomosc/2020-02-24/miesieczna-norma-deszczu-w-jeden-dzien-niestety-suszy-to-nie-zlagodzi-rolnikow-czeka-dramat/

Nie tylko małe siurki, ale nawet duże rzeki, które rozpoczynają swój bieg na niżej położonych terenach, mają się już teraz bardzo źle.

Jako tako radzą sobie tylko rzeki, które wypływają z wyższych gór(śnieg, obfitsze deszcze).

Zdjęcia sprzed 2 tygodni, klimat i widoki bajeczne, ale śladów życia w wodzie niestety brak [emoji3064]

2a5e2a7e3c88161c559435e18b5be91a.jpg061bca2c18f343ee4e78cc2b3e596820.jpg8e1c8e234d5f7f19e698df7a3fb629c8.jpg

Ostatnie zdjęcie z innej rzeki i z ostatnich dni. Tam już trochę rybek pływa.

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez LuNaTic
  • Like 20