Skocz do zawartości

Ciurki, Siurki i Strumyki

Rhyacophila

Rekomendowane odpowiedzi

Z jednej strony sie zgodze,ale z drugiej jednak na tak niewielkiej rzeczce sama sie nieobroni bo miejscowi zjadaja wszystko co sie uwiesi i z naturalnego tarła to cudów niema.Ale urok ma.Ale cos zawsze sie uchowa.Na odcinku 1km około złowiłem trzy sztuki dwa pobicie i jedno wyjscie.Niejest az tak zle.

• Like 3

Dzisiaj w ramach kwarantanny odwiedziłem "swój" ciurek" dokładnie rok temu też byłem pierwszy raz. Tak jak w zeszłym roku tak i teraz złowiłem kilka niewielki jazików, razem było ich siedem a może i osiem. Jeden był już troszkę większy, myślę, że ciut ponad 40 cm. Wszystkie wzięły na brązkę z czerwonym mosiężnym kaskiem na haku #8, co ciekawe - jak urwałem dwie te nimfy, które miałem to na podobną ze złotym kaskiem ani brania. Dopiero jak wyszperałem taką na główce jigowej czerwonej to brania wróciły. I najciekawsze, wszystkie ryby z jednego miejsca o pow. ok 15 m.kw

Na fotce pierwszy, pozostałych nie męczyłem  ;)

post-46382-0-60004700-1586105892_thumb.jpg

• Like 11

Struga Garbacz

Na piątkowym dotlenianiu trafiłem na fajny bagnisty łęg, przez którego wiła się rzeczka, lewobrzeżny dopływ Prosny. Ryby - Pewnie jeszcze coś by się tam znalazło, kiedyś częściej zaglądały na wiosnę ryby z Prosny, teraz to tylko "STRUGA OKRESOWA"...

Na zdjęciach jedna z dwóch odnóg opływających bobrową retencję - cała okolica wzorowy przykład jak bobry walczą z suszą skoro ludzie nie potrafią.

post-50134-0-13439500-1586252701_thumb.jpg

post-50134-0-34512400-1586252733_thumb.jpg

• Like 23

No niestety nie pomyślałem.Spacerek,wyszło jakoś ze 16 km w obie strony.Źródełko znam jest bezpieczne.

Znam źródło, z którego bardzo smaczna woda bije. No możne z 10 metrów niżej zbyt racicami gejzery wody zdeptane, ale pod skarpą bezpieczniejsza niż większość tego czym nas poją na co dzień.

post-50134-0-67371200-1586296747_thumb.jpg

• Like 13

Bywało pięknie, ale niestety czasy się zmieniają. Pamiętam jak będąc w szkole podstawowej(młodsze klasy) płynęła "rzeczka"(już wtedy, 40pare lat wstecz)wody było do pasa. Dziś ledwo woda się sączy, wystarczy jeden krok by być na drugiej stronie. Biebrz czy Narew też się bardzo zmieniły( te wody mam blisko)

Zmiany są nieodwracalne. Szkoda.

Mimo wszystko to jeszcze piękne tereny